Πολλοί από εμάς έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή, τι μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Είναι το να έχουμε δίπλα μας την οικογένειά μας και πολλούς φίλους; Θα μπορούσε να είναι το να  περιτριγυριζόμαστε από λίγους επιλεγμένους ανθρώπους στη ζωή μας; Έχετε παρατηρήσει ποτέ τους πραγματικά έξυπνους ανθρώπους στη ζωή σας και τους φίλους που τους περιβάλλουν; Το πόσους φίλους επιλέγουν να τους περιβάλλουν; Αποδεικνύεται ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι προτιμούν λιγότερους φίλους και εδώ είναι το γιατί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τι θα έκανε τους περισσότερους ανθρώπους ευτυχισμένους

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology, ψάχνει βαθιά τις απαντήσεις στα ερωτήματα για το πώς ορίζεται ακριβώς μία καλή ζωή. Καταλήγει, πως οι τρόποι ζωής των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών προγόνων μας αποτελούν τη βάση για το τι μας κάνει ευτυχισμένους τώρα. Στην έρευνα ρωτήθηκαν περίπου 15.000 άτομα ηλικίας από 18 έως 28 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αναφέρουν ότι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ζωής τους. Το επόμενο εύρημα από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πιο συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ενός ατόμου με τους στενούς φίλους, βελτιώνει σημαντικά την προαναφερόμενη ευτυχία.

Οι έξυπνοι άνθρωποι αποτελούν εξαίρεση

Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση. Για τα άτομα με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, αυτοί οι συσχετισμοί έχουν μειωθεί δραστικά. “Επομένως, η επίδραση της πυκνότητας του πληθυσμού στην ικανοποίηση της ζωής τους ήταν περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερη για άτομα με χαμηλό IQ”. Έτσι, όσο πιο έξυπνοι είστε, τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή, αν συναναστρέφεστε με τους φίλους σας πιο συχνά. Όμως γιατί?

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι έξυπνοι άνθρωποι εστιάζουν σε μακροπρόθεσμους στόχους

Οι άνθρωποι με υψηλότερο IQ και την ικανότητα να χρησιμοποιούν τη νοημοσύνη τους είναι λιγότερο πιθανό να περνούν το χρόνο τους σε κοινωνικές συναναστροφές. Γιατί; Οι ευφυείς άνθρωποι επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμους στόχους. Είναι καταναγκασμένοι και ίσως λίγο περισσότερο οδηγούνται στο να χρησιμοποιούν τη νοημοσύνη τους για να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε κάποιον που ξέρετε, ο οποίος πήγε να αποφοιτήσει από το σχολείο ή ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση. Ενώ προσπαθεί να πετύχει τις φιλοδοξίες και τους στόχους του, θα έπρεπε να ελαχιστοποιήσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να παραμείνει προσηλωμένος στην αποστολή του για να επιτύχει το έργο του. Ένα έξυπνο άτομο, στην επιδίωξη της επίτευξης κάτι μεγαλύτερου και καλύτερου από τον εαυτό του, μπορεί να θεωρήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση ως μια απόσπαση της προσοχής του που τον τραβά μακριά από τους μακροπρόθεσμους στόχους του, που με τη σειρά τους, μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική ευημερία του.

Κατά την επιδίωξη ενός μακροπρόθεσμου στόχου, το πιο έξυπνο άτομο θα προτιμούσε να μείνει σπίτι και να εργαστεί για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του, αντί να βγει έξω ένα Σάββατο βράδυ με μερικούς φίλους. Δεν είναι ότι δεν εκτιμούν τη φιλία. Το κάνουν. Αλλά όταν είναι στο κυνήγι για την επίτευξη μεγαλείων, μπορούν να κρίνουν την κοινωνικοποίηση ως απόσπαση της προσοχής τους.

Πώς οι έξυπνοι άνθρωποι εξελίσσονται διαφορετικά κατά την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος των προγόνων μας στην σαβάνα. Η πυκνότητα του πληθυσμού ήταν χαμηλή και επιβίωναν ζώντας έναν τρόπο ζωής κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, το να έχουν συχνή επαφή με τους φίλους τους ήταν απαραίτητο για την επιβίωσή και για την περαιτέρω αναπαραγωγή του είδους μας.

Γυρνώντας στο σήμερα, η ζωή μας έχει αλλάξει δραματικά όπως και οι αλληλεπιδράσεις του ενός με τον άλλο. Οι ευφυείς άνθρωποι μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που η σύγχρονη καθημερινή ζωή μας δίνει. Που σημαίνει, οι ευφυείς άνθρωποι έχουν μια καλύτερη ικανότητα να λύσουν την εξέλιξη καθώς και νέα προβλήματα και έχουν έναν ευκολότερο τρόπο να αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζουν τις νέες καταστάσεις.

Όταν είστε πιο έξυπνοι, μπορείτε καλύτερα να προσαρμοστείτε στα πράγματα και έχετε έναν ευκολότερο τρόπο να συγχωνεύσετε την προγονική προδιάθεσή σας με τον σύγχρονο κόσμο. Το να ζείτε σε μια περιοχή υψηλού πληθυσμού μπορεί να έχει μικρότερη επίδραση στην ευημερία σας, αλλά μπορεί να είναι λόγω του ότι είστε σε καλύτερη θέση να εγκαταλείψετε την ανάγκη κυνηγών-τροφοσυλλεκτών να κοινωνικοποιηθείτε όταν κυνηγάτε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας.

Οι έξυπνοι άνθρωποι αξιολογούν τις σχέσεις με διαφορετικό τρόπο

Οι ευφυείς άνθρωποι εκτιμούν φιλίες και σχέσεις ακριβώς όπως και ο οποιοσδήποτε άλλος, αλλά τείνουν να είναι πιο επιλεκτικοί με το πώς περνούν το χρόνο τους. Δεν είναι ότι δεν αγαπάνε τις φιλίες και τις συχνές κοινωνικές εμφανίσεις, αλλά αγαπάνε επίσης και τις προσωπικές τους επιδιώξεις.

διαφορετικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ