Trash Trio: «Είναι από τα τραγούδια που σκέφτεσαι αυτόματα όταν φαντάζεσαι ανθρώπους να χορεύουν επάνω στα τραπέζια.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το «Ζηλεύω», του Γιώργου Μαζωνάκη κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του `90,  κάνοντας την δική του κολοσσιαία επιτυχία σε χώρους διασκέδασης που η γαρδένια ρέει άφθονη, τα ζευγάρια δωδεκάποντων τακουνιών προκαλούν δονήσεις σε τραπέζια και οι θαμώνες παίρνουν (εντελώς) λάθος αποφάσεις ύστερα από 12 Τζόνι κόλα με συνοδεία ποικιλίας τυριών και ξηροκαρπιού.

Είναι οι Trash Trio, δηλαδή οι: Φάνης Ζαχόπουλος (κιθάρα/φωνή), Θωμάς Καραστέργιος (Τσέλο) και Αλέξης Μακατσέλος (drums), 3 μουσικοί με folk/classical επιρροές που φαντάστηκαν το «Ζηλεύω» του Γιώργου Μαζωνάκη, ως μια ονειρικη καντάδα που συμβαίνει σε κάποια Σαιξπηρική αυλή, ή και στη σύγχρονη Αθήνα, με τον κεντρικό μας ήρωα να ζηλεύει, να αγαπάει, να σπάει μπουκάλια, κλπ, αλλά το κορίτσι και πάλι να μην ανταποκρίνεται. Άτιμη Άνοιξη…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αφού πάθαμε το αρχικό σοκ με τη μελωδικότητα αυτής της διασκευής, ακούσαμε και την προηγούμενη -εξίσου άρτια- διασκευή τους στο «Χριστούγεννα» της Δ.Βανδή και επιχειρήσαμε να εντοπίσουμε τους Trash Trio, στη μακρινή Ουτρέχτη της Ολλανδίας και να πούμε 2 λόγια γι`αυτή τη νέα (κι όμως, νέα) μουσική τους πρόταση.

Πώς δημιουργήθηκαν οι Trash Trio;  Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

– Οι Trash Trio είναι μια μουσική μπάντα που αποτελείται από 3 μουσικούς [Φάνης Ζαχόπουλος-Φωνή/Κιθάρα, Τόμυ Καραστέργιος-Τσέλο, Αλέξης Μακατσέλος-Τύμπανα] και ασχολείται με την διασκευή Ελληνικών Trash τραγουδιών. Οι 3 αυτοί μουσικοί γνωρίστηκαν στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το 2013 όπου και σπουδάζουν μουσική στο Κονσερβατόριο.  Η ιδέα για το Trash Trio ξεκίνησε ανεπίσημα ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 2015 σε μια κουζίνα ενός σπιτιού στη Σίφνο, όταν ο Φάνης -υπό την επίμονη παρότρυνση του φίλου Γιώργου Κυβερνήτη- διασκεύαζε γνωστά λαϊκά άσματα (κοινώς «σκυλάδικα»), αυτοσχεδιάζοντας επάνω στη μουσική. Τον χρόνο που ακολούθησε, έγιναν κάποιες πρόχειρες διασκευές σε ακουστική μορφή, που εξελίχθηκαν σε ολοκληρωμένες πρόβες και το τελικό αποτέλεσμα ήταν το Trash Trio.

– Οι μουσικοί που αποτελούν την μπάντα προέρχονται από αρκετά διαφορετικά μουσικά περιβάλλοντα. Ο Φάνης έχει τελειώσει κλασική κιθάρα στην Ελλάδα και σπουδάζει κλασική σύνθεση, ενώ παράλληλα τρέφει μεγάλη αγάπη και σεβασμό για το ρεμπέτικο και την παραδοσιακή μουσική. Ο Τόμυ έχει τελειώσει τις κλασικές σπουδές του στο Βιολοντσέλο στην Ελλάδα και στην Ολλανδία και ο Αλέξης είναι κυρίως Τζαζ μουσικός, σπουδάζει τύμπανα στην Ολλανδία και έχει μεγάλη εμπειρία από μπάντες διαφόρων μουσικών ειδών από το 2008. Παρόλα αυτά, και οι τρεις γνωρίζουν τι θα πει Ελληνικό μοντέρνο-λαϊκό τραγούδι, καθώς, μεγαλώνοντας στην Ελλάδα (και δη στις δεκαετίες ’90 και ’00) αναπόφευκτα διαπιστώνεις ότι αυτή η μουσική είναι ίσως η πιο πετυχημένη, για πολλούς και διάφορους λόγους, μορφή διασκέδασης της κοινωνίας εν γένει. Το αποτέλεσμα ωστόσο, διαμορφώνεται πάντα σύμφωνα με την κοινή αισθητική που εξαρχής ένωσε τους τρεις μουσικούς.        

Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο «Ζηλεύω» του Γιώργου Μαζωνάκη και το διασκευάσατε;

Καταρχάς, το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μουσικής που ο κόσμος αποκαλεί «σκυλάδικο»· ο χορευτικός χαρακτήρας του τσιφτετελιού, το μπουζούκι με τις κλισέ φράσεις, ο «πονεμένος» στίχος, ο ίδιος ο Μαζωνάκης. Αν κάποιος ακόμα διαβάσει κάπου γραμμένο το «ζηλεύω, ζηλεύω, εσένα που αγαπάω και λατρεύω» αμέσως σκέφτεται την μουσική, χωρίς να προσπαθήσει. Γίνεται ασυναίσθητα. Για την ιστορία και μόνο, τον Ιούνιο του ’16, παίζοντας σε έναν γάμο ενός Έλληνα της ομογένειας, μαζί με άλλους μουσικούς, μας ζητήθηκε να παίξουμε το «Ζηλεύω» (προφανώς στην αυθεντική εκτέλεση) και τότε διαπιστώσαμε την πυκνότητα όλων αυτών των μουσικών και στιχουργικών συμβάσεων που εμπεριέχονται, έτσι ώστε αυτό το τραγούδι να πετυχαίνει το σκοπό του. Είναι από τα τραγούδια που σκέφτεσαι αυτόματα όταν φαντάζεσαι ανθρώπους να χορεύουν επάνω στα τραπέζια. 

Ποια τραγούδια θα θέλατε να διασκευάσετε στο μέλλον;

-Έχουμε ήδη αρκετά κομμάτια έτοιμα τα οποία περιμένουν -μαζί με εμάς- να βρεθεί ο χρόνος να προβαριστούν και να ηχογραφηθούν. Την Παρασκευή 7 Απριλίου μπαίνουμε πάλι στο στούντιο να γράψουμε το επόμενο τραγούδι το οποίο ελπίζουμε να βγει τις πρώτες μέρες του Μαΐου. Δεν θα θέλαμε να αποκαλύψουμε τους τίτλους των επερχόμενων κομματιών, διότι επιδιώκουμε να ξαφνιάσουμε τον κόσμο, όπως με τη διασκευή στα «Χριστούγεννα» της Βανδή. Το καλό είναι ότι τα τραγούδια είναι άπειρα, επομένως δεν θα ξεμείνουμε, όπως φαίνεται, από πρώτη ύλη.

 Το σίγουρο είναι πως οι Trash Trio για εμάς είναι ένα κοινωνικό σχόλιο. Μέσα από αυτό προσπαθούμε να δούμε γιατί τόσοι άνθρωποι εκφράζουν τον πόνο, τη χαρά και τόσα άλλα συναισθήματα μέσα από κάτι, κατά τα άλλα, φθηνό. Οι Trash Trio δημιουργήθηκαν, όχι για να εξυμνούν τα σκυλάδικα αλλά για να προβάλουν μια τελείως διαφορετική οπτική πάνω σε αυτά, ξεκινώντας στην ουσία από το τίποτα.  Ακόμα και αν αυτό προκύπτει από μια πλάκα, για να πετύχει πρέπει να γίνεται πολύ σοβαρά.   

Πηγή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ