Το συγκινητικό κείμενο της Ρίκας Βαγιάνη για τον θετό της πατέρα, που τη μεγάλωσε σαν κόρη του

Το συγκινητικό κείμενο της Ρίκας Βαγιάνη για τον θετό της πατέρα, που τη μεγάλωσε σαν κόρη του

Το συγκινητικό κείμενο της Ρίκας Βαγιάνη για τον θετό της πατέρα, που τη μεγάλωσε σαν κόρη του

Το συγκινητικό, όλο αγάπη κείμενο της Ρίκας Βαγιάνη για τον Γιάννη Διακογιάννη, τον άνθρωπο που την μεγάλωσε, γράφτηκε το 2012 και δημοσιεύθηκε στο Protagon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Εγραφε λοιπόν τότε η Ρίκα Βαγιάνη με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες:

«Μούχει σπάσει τα νεύρα», μουρμούραγε η μάνα μου στις φιλενάδες της τα ολυμπιακά καλοκαίρια.
Κρυφάκουγα .
«Ότι τι, δηλαδή;”
«Ποτέ, μα ποτέ, δεν είναι εδώ. Δεν έχω άντρα εγώ!».

«Μα λείπει για τους Αγώνες! Είναι αυτός λόγος διαζυγίου;»
Ποτέ δεν ήταν “εδώ” τέτοια εποχή, Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο σπίτι μας είχαν πάντα τον τίτλο της ίδιας ταινίας: «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» -και να σκεφτείτε πώς η ταινία δεν είχε καν γυριστεί.
Αν δεν είχαμε Ολυμπιακούς, είχαμε Μουντιάλ. Κι αν δεν είχαμε Μουντιάλ είχαμε Παγκόσμιο Στίβου, κι αν δεν είχαμε Παγκόσμιο Στίβου, είχαμε Τελικούς Κυπέλλου, Πρωταθλητριών, ή Κυπελλούχων ή Ουέφες, ή Πανευρωπαϊκό, και πάει λέγοντας.
“Μεγαλώσαμε μαζί του», μου λένε όλοι, σαν συνενοημένοι. «Μεγαλώσαμε με τη φωνή του».
Κι εγώ με τη φωνή του μεγάλωσα. Ποτέ δεν ήταν σπίτι. Κι όταν ήταν, πάλι δεν ήταν. Αν δεν είχε ταξίδια, είχε εφημερίδα, κι αν δεν είχε εφημερίδα, είχε εκπομπή, η «Αθλητική Κυριακή» και ο «Κόσμος της Μπάλας». Κι αν δεν είχε εκπομπή, είχε γήπεδο, ή σύσκεψη και δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλη ζουρλαμάρα.
Δεν κατάφερε να με κάνει να αγαπήσω το γήπεδο. Θυμάμαι το δέος του μπροστά στον Πελέ και τον Κρόιφ. Ο μεγάλος αθλητής του έφερνε ρίγη, σε όποιο αγώνισμα κι αν κατέβαινε.

Στο γήπεδο, πάντως, αρχίσαμε άσχημα. Με πήρε κανα δυό φορές μαζί του, εγώ, αντί για φάσεις και τεχνικές ξεσήκωσα ό,τι μπινελίκι και γαμοσταβρίδι εκσφενδονιζόταν στη Λεωφόρο. Μισή μερίδα παιδί. Ένα κυριακάτικο απόγευμα ρώτησα τη μαμά μου αν χωράει στον πωπό του διαιτητή μια ολόκληρη ποδοσφαιρική μπάλα. Και αλήθεια βοηθάει να βάλεις βαζελίνη για να περάσει από τη σούφρα του και επίσης, τι ακριβώς είναι η σούφρα, μαμά;
Κάπως έτσι κόπηκαν τα σούρτα-φέρτα στα ματς. Μαχαίρ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Κατάφερε όμως να με κάνει να αγαπήσω το στίβο. Ο στίβος ήταν άλλο πράμα-εκκλησία. Η μαμά με άφηνε να πηγαίνω μαζί του όσο ήθελα. Στο στίβο, κανείς δεν ήθελε να βάλει τίποτα στον πωπό κανενός, με βαζελίνη ή χωρίς. Ή, τουλάχιστον, δεν το ξεφώνιζε. Ο στίβος ήταν Αγώνες. Αμιλλα. Κάτι σαν έντονη πνευματική εμπειρία στην οποία συμμετείχαν σε κρεσέντο όλες οι αισθήσεις αν το έβλεπε κανείς, τουλάχιστον, από τη δική του ματιά.
«Και πάμε στο ύψος: Εδώ οι αθλητές προετοιμάζονται για το άλμα» ανακοίνωνε ψιθυριστά στη μετάδοση, σαν να προέτρεπε το κοινό να μην ταράξει την ηρεμία του άλτη. Εδινε σήμα στον ηχολήπτη ότι ετοιμάζεται να «κόψει» μικρόφωνο. Κι άρχιζε τα πριβέ: Στριμωχτή εγώ, μισό παιδί, πολύ αδύνατο, στην καμπίνα δίπλα του. Κάπνιζε αμέτρητρα Gitanes στον κλειστό θαλαμίσκο. Στην Αμερική του σήμερα, θα τον είχαν πάει μέσα για έκθεση ανηλίκου σε θανατηφόρο παθητικό κάπνισμα. Δεν ήθελε να πάει Ατλάντα: Δεν γούσταρε. Εβλεπε μέσα από τον αθλητισμό να έρχονται σκοτεινές εποχές, έβλεπε πράγματα που οι άλλοι δεν διακρίναμε, ήταν φάσεις μπροστά, κουσούρι της δουλειάς, να προβλέπει.
Χρόνια πριν, εγώ μισή μερίδα παιδί: Στα τρία μέτρα μπροστά μας, ο Βζόλα, ετοιμαζεται να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, μετά την απόσπαση του Πανευρωπαϊκού χρυσού Nέων στο ύψος. Ή κάτι τέτοιο. Αρχίζαν τα πριβέ.
«Κοίτα τον. Όχι, το άλμα, Ρίνγκο: την αυτοσυγκέντρωση να βλέπεις, εδώ είναι η δύναμη, Αυτός, θα δεις, θα γίνει μέγας άλτης. Θα γράψει ιστορία.”
Μάλιστα. Τσεκ.
Όχι το άλμα, λοιπόν, αλλά το αμέσως πριν: Την προς τα μέσα κατάδυση.

«Κάνε άλμα  μεγαλύτερο από τη φθορά», έγραφε το “Σηματολόγιο” του Ελύτη. Aυτά τα φρόντιζε η μάνα μου στο σπίτι, αφήνοντας –τάχα μου- τυχαία ανοιχτά βιβλία  στο τραπέζι της κουζίνας. Εκανε απελπισμένες προσπάθειες να μην εξελιχθώ σε γρυλλίζοντα σκυλο-χούλιγκαν, αλλά πλαγίως, ήξερε ότι δεν θα διάβαζα ποτέ κάτι που θα μου υποδείκνυε, δήθεν για να “καλλιεργηθώ”. Υποδορείως κούμπωναν εντός μου,  κλικ-κλακ,  η ποίηση κι ο αθλητισμός, το κορμί το σάρκινο και το Άλλο, το πώς το λέγανε, να δεις, ψυχή το λέγανε. Κλικ-κλακ.
Μεγάλωνα.
Ανάμεσα στον Πελέ και τον Ελύτη, τη Μοσχολιού και το Φον Κάραγιαν. Όλα έβγαζαν νόημα. Ακόμα και τα πιο ανεξήγητα. Από το λυσασμένο Μπερναμπέου ως την  Επίδαυρο της ΅Ορέστειας΅ του Κουν, κι από τον Τάφο του Ινδού ως τη Scala, με κόκκινη Πανσέληνο. «Νessouno, mai», κι όμως, όλα είχαν νόημα.
Η ζωή μας, ένα Gitanes με φίλτρο.

Ψαχνόμουν. Μισή γυναίκα πια.
«Κοίτα τις που είναι σαν άντρες, Ρίνγκο»: Δεν μάσαγε τα λόγια του για τα γενειοφόρα θηλυκά εκτρώματα του «μεγαλείου» της τότε Ανατολικής Γερμανίας, «Κοίτα τις. Αυτό δεν είναι αθλητισμός, είναι τερατογένεση- ο άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται στα ανθρώπινα μέτρα, μόνο τότε αξίζει. Που θα μας οδηγήσουν όλες αυτές οι επιδόσεις, όλα αυτά τα ρεκόρ, αναρωτιέμαι…
Δεν είχε απάντηση. Καμιά φορά  όμως, αξίζει να κάνεις μόνο την ερώτηση: Η προς τα μέσα κατάδυση, που λέγαμε.
Ελειπε πολύ. Συνέχεια. Αλλά  εμένα, δεν μου «έλειπε». Η αγάπη εκπέμπει πιο δυνατά από το τηλεοπτικό σήμα.

Εντάξει, μείνανε και κάτι ψιλο-οιδιπόδεια –τα λένε και σύνδρομα της Ηλέκτρας- αν είστε πολύ ψείρας στα ψυχαναλυτικά. Εντάξει, ακόμα βλέπω Αγώνες από ξένα μόνο κανάλια, ή με τη φωνή στο mute. Από κακία που δεν είναι η φωνή του.

Μου έμαθε πως οι Ολυμπιακοί κύκλοι συμβολίζουν τις ανθρώπινες φυλές- κι ο τελευταίος όλη την ανθρωπότητα: Ολοι μας, από ένας κρίκος στης ζωής την εύθραυστη, αλλά αιώνια αλυσίδα. Η πάσα ουσία είναι η ισότητα και η συνύπαρξη, αλλιώς δεν αγωνιζόμαστε, απλώς πηδάμε παλούκια, σαν τα πιθήκια, με το συμπάθειο κιόλας.

Κανένα αξίωμα δεν δέχτηκε, καμιά τιμή δεν καταδέχτηκε. Όταν τα παράτησε, τα παράτησε ξερά. Όπως τα Gitanes- πέταξε το πακέτο μαζί με τα μικρόφωνα και δεν κανακοίταξε καπνό. Χωρίς εθισμούς και κολλήματα σε «περασμένα μεγαλεία».
Στο φίνις κρίνονται όλα.

«Οι κίτρινοι, Ρίνγκο, είναι καλοί στο πίνγκ πόνγκ, ας πούμε, και στα γυμναστικά. Οι άσπροι στο τένις και τα άλματα, οι μαύροι στις αποστάσεις και τα σπριντ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, Ρίνγκο. Το φυσικό πλεονέκτημα καλό είναι, αλλά ο αθλητισμός είναι μαγεία είναι ζωή, όλο  απρόοπτα, κανενός το χρώμα δεν σημαίνει τίποτα. Στο φίνις κρίνονται όλα.»

Τώρα λείπει  πάλι.
Αυτές τις μέρες, κάπου στις  μικρές Κυκλάδες, ίσως πάρει το μάτι σας έναν  όμορφο, ηλιοκαμένο παππού, που μπαινοβγαίνει ακατάπαυστα σ’ ένα επαρχιακό νοσοκομείο: Προσέχει τη γυναίκα του που ανέβασε πυρετό στις διακοπές. Της φέρνει νέα, αναψυκτικά και ψαρόσουπα από τη διπλανή ταβέρνα. Η εξέλιξη του συναρπαστικού αγώνα  «Μαμά vs Πνευμονία», αναμεταδίδεται στο τηλέφωνο λεπτομερώς, ανάλαφρα, ελλειπτικά, αλλά ουσιαστικά: Δεν σας κάνω πλάκα, είναι γοητευτικός, ακόμα κι όταν περιγράφει νοσηλείες! Aχ, όντως, Νessouno, mai…

«Μου σπάει τα νεύρα», μουρμουράει η μάνα μου. «Δεν φεύγει λεπτό από εδώ. Του λέω, έλα, πήγαινε μια βόλτα, να δεις κανένα αγώνισμα, να ξεσκάσεις, αυτός τίποτα, εδώ, μπάστακας δίπλα μου, όλη μέρα, ασχολείται μαζί μου. Κι έχουμε και Ολυμπιακούς αγώνες! ».
«Ρε μάνα, το ότι σου συμπαραστέκεται ολοψύχως ο άντρας σου όταν ασθενείς, δεν το λες ακριβώς και λόγο διαζυγίου».
«Το ξέρω. Αρρωστη είμαι, παιδί μου, όχι ηλίθια»
Η προς την αγάπη κατάδυση. Πριν το άλμα και μετά. Πάνω από τη φθορά.
Στο σπίτι το δικό μας, πάλι, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, οι Oλυμπιακοί Αγώνες παίζουν επί 24ώρου βάσεως.
Με τη φωνή στο mute, μπαμπά. Νessouno,mai…
Και με το νου στο finish, εκεί που κρίνονται όλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθήστε το Diaforetiko στο Google news Google News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Ενδιαφεροντα

Τέμπη: Παύλος Ασλανίδης – «Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, μόνο οργή»
Ενδιαφεροντα

Τέμπη: Παύλος Ασλανίδης – «Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, μόνο οργή»

Καταχειροκροτήθηκαν σε εκδήλωση για τα Τέμπη στο Ηράκλειο Κρήτης, οι Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης, δύο από τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Άγιο Όρος: Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία
Ενδιαφεροντα

Άγιο Όρος: Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία

Ο Ανθυπολοχαγός ΕΜΘ, Αντώνης Λαπούδης, από τη Λάρισα, είναι γνωστός λόγω του γεγονότος ότι στις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, κρεμάει τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία σε μπαλκόνι πολυκατοικίας. Μάλιστα, υπήρξε και χρονιά που Λαρισαίοι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Θωμά, χειροκροτούσαν την ενέργειά του στον κεντρικό δρόμο της οδού Ιωαννίνων, κάτω […]

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Αν είσαι αποκομμένος από Αρχαία και Καθαρεύουσα είσαι γλωσσικά ανάπηρος
Ενδιαφεροντα

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Αν είσαι αποκομμένος από Αρχαία και Καθαρεύουσα είσαι γλωσσικά ανάπηρος

Μια εξαιρετική συνέντευξη «Η γλώσσα θέλει το χρόνο της, θέλει αύξηση ωρών διδασκαλίας. Εάν δεν έχεις χρόνο δεν μπορείς να καλλιεργήσεις, να εμβαθύνεις, να εμπλουτίσεις τη γλώσσα. Λέμε ότι πρέπει να είναι καταρτισμένος ο δάσκαλος, πρέπει να είναι το σύστημα διδασκαλίας κατάλληλο, ο χρόνος να είναι ο απαιτούμενος για τη διδασκαλία». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων […]

Η Σέβη, μάνα 5 παιδιών, κοιμίζει τα παιδιά και ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο, με παγωνιές, με χιόνι, εδώ και 12 χρόνια
Ενδιαφεροντα

Η Σέβη, μάνα 5 παιδιών, κοιμίζει τα παιδιά και ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο, με παγωνιές, με χιόνι, εδώ και 12 χρόνια

Λένε πως ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων σε μία κοινωνία αποτελεί δείγμα του πολιτισμικού της επιπέδου. Αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές της αποκομιδής των σκουπιδιών είναι αφανείς ήρωες κάθε κοινωνίας. Σέβη Παπαδοπούλου: Ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο του δήμου Θεσσαλονίκης εδώ και έντεκα χρόνια. Είναι μία αγωνίστρια της ζωής. Μεγαλώνει πέντε παιδιά. Μέσα στην ημέρα τακτοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της […]

Η 25χρονη Νίκη είναι υπερήφανη πιλότος F-16: “Το ήθελα από μικρή, έβλεπα τους πιλότους και τους καμάρωνα”
Ενδιαφεροντα

Η 25χρονη Νίκη είναι υπερήφανη πιλότος F-16: “Το ήθελα από μικρή, έβλεπα τους πιλότους και τους καμάρωνα”

Πιο συγκεκριμένα είναι η μια από τις δύο γυναίκες πιλότους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού. Η Νίκη Γκαραβέλα είναι πιλότος των F-16. Η 25χρονη πιλότος τοποθετήθηκε στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου τον περασμένο Δεκέμβριο, εκεί πέρασε την αρχική εκπαίδευση με F-16 μέχρι τον Ιούνιο και από τον Αύγουστο είναι στην 334 μοίρα. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η ίδια μίλησε […]

Σπύρος Μπιμπίλας: «Είμαι μαζί με την Μαρίνα Σάττι, ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει άποψη»
Ενδιαφεροντα

Σπύρος Μπιμπίλας: «Είμαι μαζί με την Μαρίνα Σάττι, ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει άποψη»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας με δηλώσεις που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωινό Σου Σου» πήρε θέση αναφορικά με την κίνηση της Μαρίνας Σάττι να χασμουρηθεί και να κάνει ότι κοιμάται την ώρα που έκανε δηλώσεις η εκπρόσωπος του Ισραήλ μετά τον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision

Τελευταία Νέα

Ιράν: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Ραΐσι – Καινούργια δεδομένα με επικοινωνία 2 μελών του πληρώματος
Διεθνη

Ιράν: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Ραΐσι – Καινούργια δεδομένα με επικοινωνία 2 μελών του πληρώματος

Επαφή με τουλάχιστον έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος που επέβαιναν στο ελικόπτερο, στο οποίο αγνοείται ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε ανώνυμος Ιρανός αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση του Ιράν

«Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»
Θρησκεια

«Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής βρίσκονται σε ένα επιβλητικό κτίριο στο Upper East Side του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Ένας μικρός ναός, μια μεγάλη τραπεζαρία, αμέτρητες βιβλιοθήκες με ιστορικούς εκκλησιαστικούς τόμους αλλά και εντυπωσιακά έπιπλα που διακοσμούν τους δαιδαλώδεις χώρους κεντρίζουν το βλέμμα μου καθώς ανεβαίνω στον τελευταίο όροφο. Σκοπός της επίσκεψης είναι η συνάντηση […]

Κ. Μητσοτάκης: «Η πολιτική δεν είναι telemarketing» – Βολές για τους «πατριώτες του καναπέ» και τα χριστιανόμετρα
Επικαιροτητα

Κ. Μητσοτάκης: «Η πολιτική δεν είναι telemarketing» – Βολές για τους «πατριώτες του καναπέ» και τα χριστιανόμετρα

Μιλάει στη «Μακεδονία της Κυριακής» για νέα κανονικότητα με την Τουρκία και διαμηνύει σε Αλβανία και Σκόπια ότι ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει από την Ελλάδα - «Μπορεί κανείς να φανταστεί τον Κασσελάκη να συζητά με ξένους ηγέτες;» - Σε έξι μήνες το μετρό Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανδρέας Λοβέρδος – Δήμητρα Σιγάλα: Είναι το νέο ζευγάρι της κοσμικής Αθήνας και ζουν έναν θυελλώδη έρωτα
ShowBiz

Ανδρέας Λοβέρδος – Δήμητρα Σιγάλα: Είναι το νέο ζευγάρι της κοσμικής Αθήνας και ζουν έναν θυελλώδη έρωτα

Πολιτική και showbiz, όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά η «Espresso», έκαναν το τέλειο «έγκλημα» του έρωτα, με τον τόπο του «εγκλήματος» να είναι η Ρόδος! Από τον Αισχύλο Καμπά Και μπορεί την Ανάσταση εκατοντάδες βεγγαλικά να έκαναν την νύχτα μέρα στο νησί των ιπποτών, όμως τα βεγγαλικά του έρωτα ανάμεσα σε γνωστό πολιτικό και αστραφτερή πρωταγωνίστρια της τηλεόρασης και εγκληματολόγο έκαναν όσους τα… […]

«Είμαι περήφανη για εκείνον»: Καθήλωσε ο Γιάννης Σεβδικαλής στο J2US ,ξέσπασε σε κλάματα η Σοφία Κουρτίδου
ShowBiz

«Είμαι περήφανη για εκείνον»: Καθήλωσε ο Γιάννης Σεβδικαλής στο J2US ,ξέσπασε σε κλάματα η Σοφία Κουρτίδου

Μια καθηλωτική εμφάνιση έκανε ο Γιάννης Σεβδικαλής στο πλατό του J2US δίπλα στη Σοφία Κουρτίδου. Ο γνωστός Παραολυμπιονίκης ο οποίος διαγωνίζεται στο μουσικό σόου δίπλα στην σύντροφό του ερμήνευσε το «Unstoppable» προκαλώντας συγκίνηση. Στο βίντεο που προηγήθηκε ο Γιάννης Σεβδικαλής μίλησε για το ατύχημα που τον άφησε για μεγάλο διάστημα σε ακινησία αλλά και τη […]

close menu