Το εύοσμο θαύμα
Από την εποχή που ανακαλύφθηκαν τυχαία (μια παράδοση λέει από μερικές κατσίκες στην Αιθιοπία), οι κόκκοι του καφέ έγιναν η πρώτη ύλη για ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του κόσμου. Σήμερα, ο καφές καλλιεργείται σε πάνω από 50 χώρες. Κάθε μέρα, οι Έλληνες καταναλώνουν εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ κάθε είδους: ελληνικό, εσπρέσο, καπουτσίνο, βιενουά, φρέντο, φραπέ και πάει λέγοντας. Ξέρουμε όμως τι περιέχει το καφεδάκι μας; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πάνω από 2.000 συστατικά του!
ΚΑΦΕΪΝΗ
Είναι η ψυχοδραστική ουσία που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια των αλκαλοειδών, ουσιών που διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση και την αντίσταση στην κόπωση, επιτυγχάνοντας συνήθως το στόχο να μας κρατά… ξυπνητούς.
2-ΑΙΘΥΛΦΑΙΝΟΛΗ
Αυτή η αρωματική αλκοόλη, που συναντάμε και στις φερομόνες των κατσαρίδων, ενισχύει το άρωμα του φρέσκο φτιαγμένου καφέ. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο αμερικανικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, το περιεχόμενο του καφέ σε πολυφαινόλες μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
ΚΙΝΙΚΟ ΟΞΥ
Είναι το συστατικό που δίνει στον καφέ την ελαφρώς πικρή γεύση του. Πρόκειται για ένα χλωρογενές οξύ, το οποίο, όταν εισέρχεται στο σώμα μας, εργάζεται ως αντιοξειδωτικό, δηλαδή μειώνει τη βλαβερή επίδραση των ελεύθερων ριζών. Με ένα φλιτζάνι καφέ μπορούμε να πάρουμε μέχρι και το 70% των αντιοξειδωτικών που μας χρειάζονται κάθε μέρα.
ΚΑΦΕΪΚΟ ΟΞΥ
Άλλο χλωρό γένος οξύ που μειώνει επίσης τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, επιμηκύνοντας τη ζωή των κυττάρων μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ ενισχύεται με το καβούρντισμα των κόκκων
ΠΟΥΤΡΕΣΙΝΗ
Η μυρωδιά νεκρής ύλης σε σήψη οφείλεται στην καδαβερίνη και στην ουσία αυτή, που είναι γνωστή και σαν 1,4-Διαμινοβουτάνιο. Εμφανίζεται όταν τα βακτήρια Escherichia coli αποσυνθέτουν τα αμινοξέα της σάρκας. Στον καφέ η συγκέντρωση πουτρεσίνης είναι πολύ χαμηλή.
ΝΙΑΣΙΝΗ
Γνωστή και ως βιταμίνη Β3, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, στην κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος και την καλή κατάσταση του δέρματος. Η νιασίνη βρίσκεται όχι μόνο στον καφέ και στο τσάι αλλά και σε πολλές άλλες τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, το ψωμί και τα περισσότερα πράσινα λαχανικά.
ΤΡΙΓΟΝΕΛΛΙΝΗ
Πρόκειται για ένα προϊόν του μεταβολισμού της βιταμίνης Β3 που αναφέραμε. Ο οργανισμός μας το αποβάλλει με τα ούρα. Ενα πολύ μικρό ποσοστό τριγονελλίνης μένει μετά από το καβούρντισμα, βοηθά όμως στην πρόληψη της τερηδόνας, γιατί εμποδίζει το βακτήριο Streptococcus mutans να προσκολλάται στα δόντια.
Το ζεστό νερό μετατρέπεται σε άριστο διαλύτη που αποσπά γεύσεις και οξέα από τον κόκκο του καφέ. Σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς, ένα καλό φλιτζάνι καφέ πρέπει να αποτελείται από 98,75% νερό και 1,25% αλεσμένου καφέ. Καθώς, εκτός των άλλων, ο καφές είναι διουρητικός, το νερό αποβάλλεται πολύ γρήγορα. ο καφές περιέχει υψηλό ποσοστό των βιταμινών που ενδείκνυται να παίρνει ο οργανισμός μας κάθε μέρα. Σε ένα φλιτζάνι καφέ, συναντάμε το 11% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β2, το 6% της Β5 και το 2% της Β3.
Αυξάνει ο καφές τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία;
Αν και ακόμη δεν έχει αποδειχτεί εάν ο καφές ανεβάζει τη λίμπιντο των γυναικών, είναι σίγουρο ότι αυτό συμβαίνει στα θηλυκά ποντίκια. Το επιστημονικό περιοδικό Pharmacology, Biochemistry & Behavior δημοσίευσε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Σαουθγουέστερν του Τέξας (ΗΠΑ) σε 108 τρωκτικά που είχαν πάρει χαμηλές δόσεις ενέσιμης καφεΐνης.
Η ομάδα των ερευνητών, την οποία συντόνιζε η ψυχολόγος Φέι Γκουαράτσι, συμπέρανε ότι τα θηλυκά που είχαν πάρει καφεΐνη ζητούσαν τη σεξουαλική προσοχή των αρσενικών πιο επίμονα από εκείνα που δεν είχαν πάρει αυτό το αλκαλοειδές. Βέβαια, η ίδια η Γκουαράτσι ανέφερε ότι πιθανόν η αντίδραση των θηλυκών να οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ πριν καφεΐνη. Κατ’ αναλογία, θα περιμέναμε να αυξηθεί η λίμπιντο στις γυναίκες που δεν είχαν πιει ποτέ πριν καφέ. Με τη μελέτη πάντως διαφωνεί ο Βρετανικός Σύνδεσμος του Καφέ (British Coffee Association), που βεβαιώνει ότι ένας άνθρωπος θα έπρεπε να πιει δέκα φλιτζάνια καφέ μαζί, για να φτάσει στην επίδραση που παρήγαγαν στα ποντίκια οι δόσεις καφεΐνης του αμερικανικού πειράματος. Με τις επιφυλάξεις συμφωνεί και η Μαρίνα Κούσνερ, συγγραφέας του βιβλίου “Η Αλήθεια για την Καφεΐνη”.
Στο κεφάλαιο όπου αναφέρει ότι η καφεΐνη ερεθίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, τονίζει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ερωτικής επιθυμίας, όπως μπορεί εξίσου να παραγάγει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα και να παραδοθούμε σε μια ανησυχία που δεν έχει καμιά σχέση με το πάθος.
Ολες οι Ειδήσεις
- «Μου χάιδεψε το μπούτι» – Φρίκη προκαλούν όσα καταγγέλλουν οι μαθήτριες για τον ιδιοκτήτη στάβλου στην Ημαθία
- Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο «Παρίσι 2024»
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Είμαι πιστή, είμαι 30 χρόνια με έναν κύριο»
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Έδωσε «θερμά συγχαρητήρια» στον Λευτέρη Πετρούνια
- Βασιλική Ανδρίτσου: «Δεν με νοιάζει τι λέει ο κόσμος. Νιώθω περήφανη που κατάφερα να γίνω μάνα στα 46»
- Έγραψε ιστορία ο Λευτέρης Πετρούνιας – Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους
- Ερντογάν: Αναβάλλει την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Μπάιντεν
- Χριστίνα Μουστάκα: «Έχω κάνει σεξ οχτώ φορές σε μία μέρα αλλά άντεχα και περισσότερο»