Δέκα μέρες έμειναν για τα Χριστούγεννα.
Δέκα μέρες προετοιμασιών για την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Και μπορεί τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε να είναι μεγάλα, να σκεφτόμαστε όλους αυτούς τους λογαριασμούς που συσσωρεύονται στο συρτάρι, αλλά η αλήθεια είναι μία:Όλοι αγαπάμε και περιμένουμε πως και πως τα Χριστούγεννα! Τα περισσότερα σπίτια είναι ήδη στολισμένα. Λαμπιόνια, πολύχρωμες μπάλες, μικρά και μεγάλα δέντρα, κεριά, δίνουν στο σπιτικό μας μια γιορτινή, χαρούμενη ατμόσφαιρα. Κι έτσι πρέπει. Τι είναι αυτό, όμως, που λείπει και που πρέπει να έρθει να συμπληρώσει όλο αυτό το πνεύμα των γιορτών;
Μα φυσικά οι μυρωδιές! Και δεν εννοώ άλλη από τη λιγωτική μυρωδιά του ζεστού μελιού και της κανέλλας καθώς μελώνουν τα γλυκά μας. Μελομακάρονα! Το επίσημο γλυκό των Χριστουγέννων. Το γλυκό που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μόνο στο ένα κομμάτι! Δεν έχει σημασία αν το έχετε πολύ ή όχι με την κουζίνα. Άλλωστε τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος των θαυμάτων! Όλα μπορούν να συμβούν! Εγώ σήμερα σας έχω μια υπέροχη συνταγή για μελομακάρονα. Και μια παρότρυνση. Φέτος δοκιμάστε τις δυνάμεις σας. Φτιάξτε μόνοι σας τα γλυκά σας. Προσπαθήστε κι ας αποτύχετε. Αν κι ότι είναι φτιαγμένο με μεράκι, δεν αποτυγχάνει ποτέ. Κι αυτή, είναι μια αρχή που πρέπει να έχουμε πάντα στη ζωή.
Να δοκιμάζουμε. Να τολμάμε. Κι όπου βγει…
Και ναι, σωστά καταλάβατε, δε μιλώ μόνο για μελομακάρονα αλλά και για άλλα, σημαντικά…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ας μείνουμε, όμως, στο πνεύμα των γιορτών κι ας ανασηκώσουμε τα μανίκια. Η κουζίνα μας περιμένει! Ιδού και η συνταγή!

Υλικά:

Μελομακάρονα

400 γρ. χυμός πορτοκαλιού530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)30 γρ. άχνη ζάχαρη1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα1/4 κ.γ. κανέλα1/5 κ.γ. γαρίφαλο1 πορτοκάλι, το ξύσμα του1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμαμέλιγια το μέλωμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σιρόπι

500 γρ. νερό700 γρ. ζάχαρη1 πορτοκάλι κομμένο στα 22 ξυλάκια κανέλας100 γρ. μέλι

Παρασκευή:

Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μελομακάρονα
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Tips

Μην ζυμώσετε πολύ ώρα το μελομακάρονο γιατί «κοδράρει».

Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο, όταν σιροπιάζουμε. Όταν συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι αρχίζει να ζεσταίνεται, οπότε πρέπει να το κρυώνουμε βάζοντάς το στην κατάψυξη. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε μοιράσει σε 2-3 κατσαρόλες, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε εναλλάξ.

Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος που κλείνει ή προστατευμένο με μεμβράνη.

Εάν θέλουμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα με καρύδια, τοποθετούμε κατά το πλάσιμο ένα καρύδι στο κάτω μέρος της ζύμης και την κλείνουμε.

Μπορούμε να αρωματίσουμε τα μελομακάρονα με μαστίχα προσθέτοντας στο παραπάνω σιρόπι 300-400 ml λικέρ μαστίχας.

Βρήκαμε τη συνταγή εδώ

διαφορετικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ