Σπιτική μπύρα – Πιο εύκολο απ’όσο φαντάζεσαι!!! (βίντεο)

Σπιτική μπύρα – Πιο εύκολο απ’όσο φαντάζεσαι!!! (βίντεο)

Σπιτική μπύρα – Πιο εύκολο απ’όσο φαντάζεσαι!!! (βίντεο)
spitiki-mpira

Πριν μερικούς μήνες, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έτυχε να μου αναφέρει ένας φίλος (thanks Μάκη) για κάποιον γνωστό του που του έφερε να δοκιμάσει σπιτική μπύρα weiss. Μου είπε πως η διαδικασία δεν ήταν δύσκολη, πως χρειάστηκε δύο εβδομάδες και ο εξοπλισμός του στοίχισε γύρω στα 70 ευρώ. Α, και πως η μπύρα που δοκίμασε ήταν γαμάτη. Νομίζω πως με αυτές τις πληροφορίες με είχε πείσει ήδη να ασχοληθώ με το άθλημα, μιας και λατρεύω τη μπύρα και ειδικότερα τη weiss. Έψαξα τον εξοπλισμό και τα υλικά που χρειάζομαι, και μέσα στις επόμενες μέρες τα παρήγγειλα και ξεκίνησα να φτιάχνω την πρώτη μου σπιτική μπύρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η διαδικασία
Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν όλοι όταν μαθαίνουν ότι φτιάχνω μπύρα, είναι το “πώς”, οπότε ας απαντήσω πρώτα αυτό πολύ χοντρικά: Παίρνεις μια κονσέρβα έτοιμου kit αναλόγως με τον τύπο μπύρας που θες να φτιάξεις (περιέχει παχύρρευστο μείγμα βύνης και λυκίσκου) και μια συσκευασία γύρω στο 1 κιλό σάκχαρα (όπως ζάχαρη, δεξτρόζη, εκχύλισμα βύνης κλπ), και τα ανακατεύεις μαζί με λίγο βραστό νερό. Τα ρίχνεις μέσα σε έναν κάδο με κρύο νερό ώστε να φτάσεις τα 23 λίτρα περίπου, προσθέτεις ένα φακελάκι μαγιά, το κλείνεις και το αφήνεις για περίπου μία εβδομάδα να γίνει η ζύμωση. Όταν το γλεύκος πέσει στην κατάλληλη πυκνότητα μεταγγίζεις αν θες σε έναν δεύτερο κάδο για να ξεφορτωθείς το κατακάθι, προσθέτεις πάλι μια μικρότερη ποσότητα από σάκχαρα και εμφιαλώνεις σε ωραία μπουκαλάκια μπύρας (ή βαρελάκια αν γουστάρεις). Κάνεις υπομονή άλλη μια εβδομάδα για να δημιουργηθεί ανθρακικό, και έπειτα ανοίγεις και πίνεις την πρώτη σου σπιτική μπύρα.

Βασικός εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός για τα παραπάνω δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο. Το βασικό κιτ περιλαμβάνει δύο πλαστικούς κάδους (μέγεθος μεγάλου κουβά, όχι κάτι ιδιαίτερα ογκώδες), ένα πυκνόμετρο και δοκιμαστικό σωλήνα για να παρακολουθούμε την πυκνότητα του γλεύκους, καπάκια και ταπωτικό χειρός για την εμφιάλωση, και μερικά ακόμα μικροπράγματα όπως βούρτσα για μπουκάλια, ένα μπουκαλάκι απολυμαντικό, αναδευτήρα κλπ. Η τιμή του αρχικού εξοπλισμού κυμαίνεται από 40 μέχρι 70 ευρώ, αναλόγως το πόσα από αυτά τα συμπράγκαλα θα περιλαμβάνει. Αλλά επειδή όλα έχουν τη χρησιμότητά τους και αργά η γρήγορα θα χρειαστούν, προτείνω την αγορά του πλήρους πακέτου από την αρχή. Είναι εξοπλισμός που μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί κάποιος ακόμα και αν προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένες μεθόδους ζυθοποίησης.

Μετά τα βασικά
Τα παραπάνω αφορούν την μέθοδο που ανέφερα στην αρχή, δηλαδή την παρασκευή μπύρας από έτοιμη κονσέρβα (beerkit). Φυσικά υπάρχουν beerkits για διάφορους τύπους μπύρας (wheat, stout, ipa, bock, κλπ), πολλές επιλογές στο τι είδους σάκχαρα και τι τύπο μαγιάς θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να τροποποιήσουμε τον χαρακτήρα της μπύρας, καθώς και δυνατότητα προσθήκης extra υλικών για να κάνουμε τη μπύρα πιο αρωματική ή να προσθέσουμε γεύσεις από φρούτα, ξηρούς καρπούς, καφέ, σοκολάτας κλπ. Όλα αυτά δίνουν μεγάλο περιθώριο πειραματισμού ώστε να παράγουμε διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά, ωστόσο η κονσέρβα μας περιορίζει στην επιλογή βύνης και λυκίσκου που έχει καθορίσει ο κατασκευαστής. Κάποιος που θέλει λοιπόν να σχεδιάσει μια μπύρα με περισσότερη λεπτομέρεια ως προς τις προτιμήσεις του, μπορεί να πάει ένα βήμα μετά την κονσέρβα, στη μέθοδο ζυθοποίησης με extracts. Αυτό σημαίνει ότι σαν πρώτες ύλες έχουμε εκχύλισμα βύνης και λυκίσκο, τα οποία βράζονται μαζί για να παραχθεί το μείγμα που παίρναμε πριν έτοιμο σε κονσέρβα, προσθέτοντας φυσικά ό,τι άλλο extra υλικό θέλουμε. Η ποικιλία σε εκχυλίσματα και λυκίσκους αλλά και οι μεταξύ τους αναλογίες και δοσολογίες που χρησιμοποιούνται σε κάθε συνταγή, δίνουν μεγάλο περιθώριο παραμετροποίησης και πειραματισμού. Από θέμα εξοπλισμού, πέρα από το βασικό kit θα χρειαστεί μια μεγάλη κατσαρόλα τουλάχιστον 15 λίτρων, και πιθανώς μια γκαζιέρα αφού αν έχουμε μεγάλο όγκο να βράσουμε η ηλεκτρική κουζίνα θα μας δυσκολέψει. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς, υπάρχει μετά η μέθοδος all-grain, όπου εκεί μπαίνουμε στα πολύ βαθιά και ξεκινάμε την παρασκευή μπύρας από βυνοποιημένο κριθάρι. Απαιτεί περισσότερη εμπειρία, περισσότερο χρόνο, και extra εξοπλισμό που περιλαμβάνει μύλο, ειδικό θερμόμετρο, κάδο, ψύκτρα για το γλεύκος, και διάφορα άλλα. Με αυτή τη μέθοδο βέβαια ο ζυθοποιός μπορεί να καθορίσει με μεγάλη ακρίβεια το τελικό του αποτέλεσμα, και να σχεδιάσει τη μπύρα του όπως ακριβώς τη θέλει.

Το αποτέλεσμα
Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσει κάποιος εξειδικευμένες μεθόδους για να φτιάξει μια ωραία μπύρα. Για την ακρίβεια χρησιμοποιώντας ένα beerkit και οικονομικά υλικά φτιάχνουμε μια μπύρα πολύ καλύτερη από τις διαδεδομένες του εμπορίου (τύπου Amstel), και σε επίπεδο που πλησιάζει τις γνωστές εμπορικές weiss (τύπου Paulaner). Με λίγες τροποποιήσεις και με καλής ποιότητας πρώτες ύλες μπορούμε να φτιάξουμε κάτι ακόμα καλύτερο. Το περιθώριο να πάει κάτι στραβά στην παρασκευή μπύρας με beerikit είναι πολύ μικρό, και ακόμα και να γίνουν μικρολαθάκια στις πρώτες απόπειρες η μπύρα δύσκολα θα πάει για πέταμα, κατά πάσα πιθανότητα θα πίνεται. Αυτό που θέλει προσοχή είναι η σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση του εξοπλισμού, και ο σωστός υπολογισμός των σακχάρων στην εμφιάλωση για να μην έχουμε flat μπύρα (διορθώνεται) ή μπουκάλια που σκάνε (δεν διορθώνεται).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Προσωπικά δεν έχω πολύ καιρό που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το αντικείμενο. Μέχρι σήμερα έχω φτιάξει σχεδόν 100 λίτρα μπύρας (ακούγονται πολύ λίγα σε όσους ασχολούνται με τη ζυθοποίηση), αλλά σκοπεύω στο μέλλον να φτιάξω ακόμα περισσότερα, και πάνω απ’ όλα καλύτερα. Δεν είναι μόνο η μπύρα που βγαίνει ωραία και νόστιμη, είναι και η απόλαυση του να πίνεις μια μπύρα που έχεις φτιάξει μόνος σου, αλλά και η δυνατότητα να αλλάζεις κάθε φορά τη συνταγή και να φέρνεις τη μπύρα περισσότερο στα μέτρα σου όπως σου αρέσει εσένα. Σαν ασχολία δεν είναι χρονοβόρα, αφού αρκεί ένα απόγευμα για την παρασκευή του γλεύκους, και τη μισή μέρα ελεύθερη μετά από μία εβδομάδα για την εμφιάλωση που είναι και το μόνο κουραστικό λόγω πλυσίματος και απολύμανσης των μπουκαλιών. Είναι όμως ευχάριστη και αυτή η διαδικασία γιατί σε ανταμείβει στο τέλος της ημέρας βλέποντας έτοιμα και εμφιαλωμένα όλα τα μπουκάλια με τη μπύρα σου. Για πολλούς πάλι, το πιο δύσκολο κομμάτι της ζυθοποίησης είναι αυτή η μία εβδομάδα αναμονής πριν ανοίξεις να δοκιμάσεις το πρώτο μπουκάλι της παρτίδας. Είναι όμως χόμπι όπου η υπομονή παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό σου αποτέλεσμα. Όποιος λοιπόν έχει λίγη υπομονή, όρεξη να ασχοληθεί και φυσικά αγάπη για την μπύρα, του προτείνω να το δοκιμάσει. Δύο χρήσιμα site για όποιον θέλει να ασχοληθεί περισσότερο είναι το Beer.gr και το Beer & Deli. Και τα δύο έχουν οτιδήποτε χρειάζεται κάποιος από θέμα πληροφοριών, εξοπλισμού και υλικών, καθώς και πολύ κατατοπιστικά forum με μέλη που μοιράζονται την ίδια τρέλα με τη ζυθοποίηση και που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν, αλλά και όπου μπορεί κανείς να βρει πολλές ιδέες για την επόμενη συνταγή του. Και φυσικά κυκλοφορούν πολλά βιβλία, ντοκιμαντέρ, άρθρα και εκπαιδευτικά βίντεο στο internet για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και μια σειρά από βίντεο όπου παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία της ζυθοποίησης με extracts.

Καλές μπυροδημιουργίες!

http://freepatentsgr.blogspot.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθήστε το Diaforetiko στο Google news Google News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Ενδιαφεροντα

Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά»
Ενδιαφεροντα

Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά»

Συμπληρωθήκαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που η Μαρία Μενούνος έχασε την μητέρα της μετά από μάχη με τον καρκίνο και η γνωστή Ελληνοαμερικανή παρουσιάστρια εξέφρασε τις σκέψεις της με μια ανάρτηση της στο Instagram

Να μην έχεις ούτε λάδι στο ντουλάπι και η φέτα να είναι μακρινό όνειρο. 2 δουλειές και να μην μπορείς να ζήσεις…
Ενδιαφεροντα

Να μην έχεις ούτε λάδι στο ντουλάπι και η φέτα να είναι μακρινό όνειρο. 2 δουλειές και να μην μπορείς να ζήσεις…

"Τρως κριθαράκι τρεις μέρες γιατί δεν έχεις ούτε μακαρόνι να βράσεις και παίρνεις δανεικά για να πας το παιδί παιδίατρο. 2 δουλειές και να μην μπορείς να ζήσεις μιας και το ενοίκιο είναι σχεδόν ο ένας μισθό..."

Τελευταία Νέα

Κ. Μητσοτάκης: Περιοδεία 4 εβδομάδων μετά το Πάσχα – Τα τρία διλήμματα των εκλογών
Επικαιροτητα

Κ. Μητσοτάκης: Περιοδεία 4 εβδομάδων μετά το Πάσχα – Τα τρία διλήμματα των εκλογών

Σε μία περιοδεία διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων θα επιδοθεί αμέσως μετά το Πάσχα ο Πρωθυπουργός με στόχο να οργώσει τη χώρα, να υπενθυμίσει την κρισιμότητα της κάλπης και να θέσει σειρά διλημμάτων στους πολίτες. Ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η συνέχεια μιας πορείας ανάπτυξης τονίζει το Μαξίμου

17χρονη βολεϊμπολίστρια του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε οτι έχει καρκίνο και ξεκινάει τη μάχη
Ελλαδα

17χρονη βολεϊμπολίστρια του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε οτι έχει καρκίνο και ξεκινάει τη μάχη

Με χθεσινή ανάρτηση της στο Instagram, η βολεϊμπολίστρια του Παναθηναϊκού Πέννυ Ρόγκα γνωστοποίησε δημόσια ότι πάσχει από καρκίνο και ξεκινά τη μάχη καταπολέμησής του, προκαλώντας ισχυρό σοκ στον κόσμο του αθλητισμού και όχι μόνο. «Ημέρα πρώτη, η μάχη μόλις ξεκίνησε. Ψηλά το κεφάλι! Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές και τα σημαντικά λόγια που μου είπατε» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πέννυ Ρόγκα στον […]

Βουβό πένθος σε όλη την Κρήτη για την 26χρονη Μαρίνα  – Σκοτώθηκε στην άσφαλτο αφήνοντας πίσω της ένα παιδί
Ελλαδα

Βουβό πένθος σε όλη την Κρήτη για την 26χρονη Μαρίνα – Σκοτώθηκε στην άσφαλτο αφήνοντας πίσω της ένα παιδί

Θρήνο έχει προκαλέσει στην Κρήτη και ειδικά στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου η είδηση ότι μια 26χρονη μητέρα άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο μετά από τροχαίο δυστύχημα στον ΒΟΑΚ. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η Μαρίνα Ταβλαδωράκη επέβαινε σε μοτοσικλέτα, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η μηχανή συγκρούστηκε με προπορευόμενο όχημα. Η 26χρονη έχασε ακαριαία τη ζωή της παρά το γεγονός ότι φορούσε κράνος. Ο 47χρονος οδηγός […]

33χρονος  Τρανς μπούκαρε μέσα σε δημοτικό σχολείο και προσπάθησε να αρπάξει ένα μικρό αγοράκι
Διεθνη

33χρονος Τρανς μπούκαρε μέσα σε δημοτικό σχολείο και προσπάθησε να αρπάξει ένα μικρό αγοράκι

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε Ορόρα του Κολοράντο πριν από μερικές ημέρες, όταν ένας 33χρονος τρανς εισέβαλλε σε δημοτικό σχολείο και επιχείρησε να αρπάξει έναν μικρό μαθητή. Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον δράστη να μπαίνει μέσα στο δημοτικό σχολείο Black Forest Hills και να πλησιάζει τα 12 παιδιά που έπαιζαν κατά τη διάρκεια του διαλλείματος. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο 33χρονος Solomon Galligan άρχισε να τρέχει προς το μέρος τους με τα παιδιά […]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπαινιγμός ΒΟΜΒΑ Μαρίας Αντωνά για Άρη Σοϊλέδη: «Αρούλη μου, ήσουν σε όλα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ»
ShowBiz

Υπαινιγμός ΒΟΜΒΑ Μαρίας Αντωνά για Άρη Σοϊλέδη: «Αρούλη μου, ήσουν σε όλα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ»

Λίγο μετά την ανάρτηση του Άρη Σοϊλέδη, η Μαρία Αντωνά απάντησε άμεσα στον πρώην σύντροφό της με story της στον λογαριασμό της στο Instagram. Από τότε που ανακοινώθηκε ο χωρισμός τους στις 9 Απριλίου, το ζευγάρι αποφάσισε να κρατήσει χαμηλό προφίλ. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι τόσο ο πρώην ποδοσφαιριστής όσο και η πρώην παίκτρια του «Survivor» θέλησαν να […]

Άρης Σερβετάλης: «Είμαστε βαπτισμένοι εν Θεώ και δεν μπορούμε χωρίς Εκείνον. Ο Θεός μας δίνει κουράγιο»
Θρησκεια

Άρης Σερβετάλης: «Είμαστε βαπτισμένοι εν Θεώ και δεν μπορούμε χωρίς Εκείνον. Ο Θεός μας δίνει κουράγιο»

Ο γνωστός ηθοποιός Άρης Σερβετάλης σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγο καιρό αποκάλυψε για το πως έφτασε να ενσαρκώσει τον Άγιο Νεκτάριο και μίλησε για το πώς βιώνει την πίστη του στον Θεό.

«Η νίκη είναι ξεκάθαρη» – Οι Eurofans δίνουν το 12άρι τους στη Μαρίνα Σάττι μετά τη δεύτερη πρόβα της
ShowBiz

«Η νίκη είναι ξεκάθαρη» – Οι Eurofans δίνουν το 12άρι τους στη Μαρίνα Σάττι μετά τη δεύτερη πρόβα της

Η Μαρίνα Σάττι και η υπόλοιπη ελληνική αποστολή της Eurovision ανέβηκαν στη σκηνή του Μάλμε Αρένα για τη δεύτερη πρόβα της παρουσίασης του τραγουδιού «Ζάρι». Βίντεο από την πρόβα δημοσιεύτηκε από τους επίσημους λογαριασμούς της Eurovision, στα social media και οι φαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες, αποθέωσαν την ερμηνεία της τραγουδίστριας, το χορευτικό […]

close menu