Ενδιαφεροντα

Σαλαμίνα: Φωτορεπόρτερ βούτηξε στο μαζούτ για να σώσει μια ζωή

Εικόνες που σοκάρουν, οργή και αναπάντητα ερωτήματα μετά την μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Σαλαμίνα και στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού που προκάλεσε η βύθιση του πλοίου «Aγ. Ζώνη ΙΙ» το οποίο ήταν φορτωμένο με 2.570 τόνους καύσιμα.

Από το πρωί της Κυριακής, άνθρωποι των δύο εταιρειών που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης στην παραλία Σεληνίων της Σαλαμίνας δίνουν μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν όσο γίνεται την καταστροφή.

Ο freelance φωτορεπόρτερ και τακτικός συνεργάτης του Reuters Γιώργος Μουτάφης, βρέθηκε σήμερα εκεί και ενώ φωτογράφιζε για το πρακτορείο του, είδε μια μικρή Αλκυόνη κολλημένη στο μαζούτ να παλεύει για τη ζωή της.

Και χωρίς να το σκεφτεί βούτηξε μέχρι τη μέση μέσα στο μαζούτ για να την σώσει.

Γιώργος Μουτάφης Facebook

Γιώργος Μουτάφης Facebook

«Βρήκα στη θάλασσα της Σαλαμινας σήμερα το πρωί μια μικρή Αλκυόνη που είχε κολλήσει στο μαζούτ. Την έβγαλα στην ακτή και με την βοήθεια περαστικών της βγάλαμε( οσο μπορούσαμε) την πίσσα και το μαζούτ που είχε επάνω της».

«Ευχαριστώ πολύ για την βοήθει τα παιδιά απο τον Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας αλλα και τον φίλο Κρίς απο την Greenpeace Greece που μετέφερε το πτηνό στην ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής».

«Μόλις επικοινώνησα μαζί τους, το πουλί είναι ακόμη ζωντανό και ήδη του κάνουν τις πρώτες πλύσεις για να φύγει η απανθρωπιά μας απο πάνω του».

Βρήκα στη θάλασσα της Σαλαμινας σήμερα το πρωί μια μικρή Αλκυόνη που είχε κολλήσει στο μαζούτ.Την έβγαλα στην ακτή κα…

Δημοσιεύτηκε από Giorgos Moutafis στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Επικοινωνώντας με τον Γιώργο Μουτάφη και ζητώντας να μας πει δυο λόγια για την πράξη που συγκίνησε, μας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τονίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα ιδιαίτερο: «Ισα ίσα το έβγαλα στην ακτή και με την βοήθεια φίλων το πτηνό μεταφέρθηκε στην ΑΝΙΜΑ στη Καλιθέα, όπου προσπαθούν να το σώσουν».

Πράγματι, η Αλκυόνη σώθηκε, χάρις στην γρήγορη κινητοποίηση, και η ΑΝΙΜΑ δημοσίευσε φωτογραφίες μετά τον πρώτο καθαρισμό της.

«Μια αλκυόνη είναι το πρώτο (και ελπίζουμε το τελευταίο αλλά δύσκολα θα ευοδωθούν οι ελπίδες μας) θύμα της παράκτιας ρύπανσης στη Σαλαμίνα, εξ αιτίας της βύθισης δεξαμενόπλοιου στην περιοχή».

ANIMA FACEBOOK

ANIMA FACEBOOK

«Η ΑΝΙΜΑ είναι σε επιφυλακή για την περίπτωση που θα βρεθούν κι άλλα πουλιά λερωμένα με πετρέλαια, με τη συνεργασία της Δ΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, η οποία θα υποστηρίξει την περισυλλογή και μεταφορά με τους θηροφύλακές της».

ANIMA FACEBOOK

ANIMA FACEBOOK

ANIMA FACEBOOK

ANIMA FACEBOOK

Μια αλκυόνη είναι το πρώτο (και ελπίζουμε το τελευταίο αλλά δύσκολα θα ευοδωθούν οι ελπίδες μας) θύμα της παράκτιας ρύπα…

Δημοσιεύτηκε από ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Οσο για τον καθαρισμό του… σωτήρα της μικρής Αλκυόνης, ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός όπως μας είπε: «Με πλύνανε δύο φορές οι κάτοικοι, και στο σπίτι έκανα τέσσερις φορές μπάνιο με σκόνη πλυντηρίου και υγρό πιάτων» εξομολογήθηκε ο Γιώργος Μουτάφης.

Update: Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, δυστυχώς η μικρή Αλκυόνη δεν τα κατάφερε, παρά την κινητοποίηση όλων.

Η μικρή Αλκυόνη, το σύμβολο της οικολογικής καταστροφής στη Σαλαμίνα δυστυχώς δεν τα κατάφερε παρά τις προσπάθειες της ΑΝΙΜΑ.

Δημοσιεύτηκε από Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας στις Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top