Γράφει η Στεύη Τσούτση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σύμπλεγμα κορμιών στο ημίφως.
Με μουσική διεγερτική, όπως ακριβώς κι η σκηνή που οι ίδιοι σκηνοθετούσαν και πρωταγωνιστούσαν.
Δεν ήταν μόνοι.
Γύρω τους κορμιά γυμνά, παραδομένα σε μια ατμόσφαιρα ξέχειλη από ηδονή.
Ζευγάρια.
O Μάριος κι η Εύα, ο Στέφανος κι η Αγάπη. Μόνοι μα και ταυτόχρονα με άλλους μαζί.
Άγνωστους.
Χωρίς ψέματα, ενοχές κι αναστολές. Δε γνωρίζονταν πιο πριν. Ήπιαν το ποτό τους, τα βρήκαν και προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Απενοχοποιημένο, ακομπλεξάριστο, απελευθερωμένο.
Ήταν swingers.

«Swinging» είναι οι ερωτικές συναντήσεις μεταξύ δύο ή περισσότερων ζευγαριών, οι οποίες καταλήγουν σε ανταλλαγές συντρόφων κι άλλα πολύπλοκα ερωτικά συμπλέγματα.

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό. Με πρωτοπόρο την Αμερική, γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Τούτο το παιχνίδι παίζεται με δύο τρόπους.
Αφενός υπάρχει το prive swinging μέσω αγγελιών. Ζευγάρια θέτουν τα κριτήρια τους, γνωρίζονται μεταξύ τους και κανονίζουν να «παίξουν» σε χώρο κοινής αποδοχής. Η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα γνωριμιών αυτή τη στιγμή, απαριθμεί πάνω από 3.000.000 μέλη.
Για τους λάτρεις του πιο straight παιχνιδιού, υπάρχουν ειδικά club. Μαγαζιά που υποδέχονται όσα ζευγάρια γυρεύουν να βάλουν αλατοπίπερο στη σχέση τους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι αποκαλούν το swinging: «αναζωογόνηση της ερωτικής ζωής».
Από τα χλιδάτα club και βίλες μιας απενεχοποιημένης και φιλελεύθερης Αμερικής κι Ευρώπης, το swinging πέρασε και τα ελληνικά σύνορα.

Και το κυνήγι των μαγισσών άρχισε.
Μια κοινωνία ανέτοιμη να δεχτεί πως μπορούν δύο σύντροφοι να δοκιμάσουν τον απαγορευμένο καρπό με νόμιμο τρόπο κι αμοιβαία συναίνεση.
Μια κοινωνία που ηθικολογεί, όταν μέσα της ανθεί ένας κρυφός μικρόκοσμος, με παράθυρα ερμητικά κλειστά κι ένοχα πάθη μέσα. Κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της.
Σε αυτή την κοινωνία, η ελληνική διαδικτυακή κοινότητα για swingers απαριθμεί περίπου 6.000 μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τα δε μαγαζιά, έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους. Παίρνεις το σύντροφό σου κι απολαμβάνεις το ποτό στο μπαρ. Το παιχνίδι έχει ήδη αρχίσει. Τριγυρνάς και γνωρίζεσαι.
Φλερτάρεις.
Μόνο ζευγαρωμένοι μπαίνουν ή γυναίκες μόνες. Άντρες ποτέ. Στα άδυτα του μαγαζιού, το κλίμα αλλάζει. Γίνεται πιο λιγωτικό. Ηδονικό. Ταινίες porno από οθόνες. Προφυλακτικά διάσπαρτα παντού, εξασφαλίζουν κανόνες safe play. Στύλοι για pole dancing από πελάτισσες κι όχι επαγγελματίες. Στρώματα, καναπέδες γεμάτα σιλουέτες σε περίεργα συμπλέγματα. Σωματικά και ταξικά.
Βλέπεις στο ημίφως δεν υπάρχουν κατηγορίες. Μοναχά γούστα.

Άνθρωποι που διευρύνουν τους σεξουαλικούς ορίζοντες του συζυγικού δεσμού, συναναστρεφόμενοι με άλλα ζευγάρια, με παρόμοιες επιδιώξεις. Σύντροφοι που επιδιώκουν να διαλύσουν τη ρουτίνα τους, να ξαραχνιάσουν τη σχέση τους. Παρτάκιδες που με δικαιολογία την αναθέρμανση της σχέσης, κάνουν τη φαντασίωση τους πραγματικότητα. Καθένας που βρίσκεται εκεί μέσα, έχει και διαφορετικό λόγο.
Η φιλοσοφία όμως είναι μία και μοναδική.
Ο swinger αρκείται σε όσα βλέπουν τα μάτια μα δεν αγγίζoυν το μυαλό. Είναι απελευθερωμένος σεξουαλικά κι απενοχοποιημένος.
Ξεχωρίζει το σεξ από τον έρωτα και δεν εμφανίζει ίχνος κτητικότητας ή ζήλειας.
Το συναίσθημα της στιγμής; Ανύπαρκτο.

«Το swinging στην Ελλάδα είναι φτηνή απομίμηση του εξωτερικού. Εκεί είναι τέχνη. Εδώ το λες απλά σεξ. Μπορείς να πας οπουδήποτε να το κάνεις. Εδώ θα έρθεις να βγάλεις γούστα. Αυτή είναι η φιλοσοφία», δηλώνει ιδιοκτήτης γνωστού αθηναϊκού swinger club.

«Έξω οι άνθρωποι συνευρίσκονται με πλήρη γνώση και συναίνεση. Είναι έμπειροι και με μεγάλη αυτογνωσία παίκτες που ξέρουν τα όρια της σχέσης τους κι ανάλογα κινούνται. Στην Ελλάδα είμαστε χρόνια πίσω. Εδώ μια τσαχπινιά στο μαγαζί, δε θα ανεβάσει τη λίμπιντο, αλλά θα οδηγήσει σε ξεμάλλιασμα».

Λένε πως για να αντέξουν τα ζευγάρια την ανταλλαγή, οφείλουν να έχουν ή γερές ή καθόλου βάσεις στη σχέση τους.

Εγώ τείνω στο καθόλου. Ο ερωτευμένος και η κτητικότητα πάνε μαζί.
Δε θα ηθικολογήσω, καθώς έμαθα να σέβομαι τις επιλογές του καθενός, ασχέτως του αν μου ταιριάζουν ή όχι. Θα πω μόνο πως τούτη εδώ η προχωρημένη κι επαναστατική μορφή του έρωτα θέλει προσοχή.
Μπορεί να σώζει σχέσεις όπως διατυμπανίζουν πολλοί, να βγάζει απωθημένα, να απελευθερώνει.
Αλλά είναι χωρίς γυρισμό.
Και δεν πρόκειται για καταστροφολογία μα για μια κοινώς αποδεκτή πραγματικότητα.
Once a swinger, always a swinger.
Το ξέρεις, ενδεχομένως να το θες, το σκέφτεσαι.
Η ερώτηση είναι καίρια και μία.
Τολμάς;

διαφορετικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ