Η Ακρόπολη δημιουργήθηκε από 120.000 τουβλάκια Lego και δωρήθηκε από το Μουσείο Nίκολσον στο Μουσείο Ακρόπολης. Εκπλήξεις για τα παιδιά ενόψει Χριστουγέννων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Από το Σίδνεϊ -το Μουσείο Νίκολσον είναι το μεγαλύτερο μουσείο αρχαιοτήτων της Αυστραλίας- στην Αθήνα και στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η Ακρόπολη από 120.000 τουβλάκια lego, δημιουργία του Ράιαν ΜακΝότ -του μοναδικού πιστοποιημένου καλλιτέχνη από την εταιρεία που παράγει τα τουβλάκια στο νότιο ημισφαίριο- χρειάστηκε περισσότερες από 300 ώρες προκειμένου ο δημιουργός της να αποτυπώσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια (αλλά και χιούμορ) τα μνημεία του Ιερού Βράχου.

Η μακέτα θα παρουσιάζεται στον δεύτερο όροφο του Μουσείου, εκεί όπου στεγάζονται το εστιατόριο, η βιβλιοθήκη και πραγματοποιείται μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Άλλωστε, το Μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζει παιδικά προγράμματα για το 2015 που θα δώσουν την ευκαιρία στους μικρούς επισκέπτες να πειραματιστούν κι εκείνοι με παρόμοια τουβλάκια.

Η Ακρόπολη άφησε πίσω το … Κολοσσαίο

Ο ΜακΝότ έχει ήδη κάνει… το Κολοσσαίο και τώρα ετοιμάζεται για την Πομπηία.

Πάντως, η Ακρόπολη του κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 100.000 επισκέπτες στο Μουσείο Νίκολσον, ενώ το Κολοσσαίο έφτασε τις 90.000.

Όταν το Μουσείο της Ακρόπολης ζήτησε να δανειστεί την Ακρόπολη, για να προσελκύσει κυρίως επισκέπτες μικρότερης ηλικίας, οι υπεύθυνοι του μουσείου στο Σίδνεϊ αποφάσισαν να τη δωρίσουν.

Η Ακρόπολη του ΜακΝότ είναι σε δύο μορφές, όπως είναι σήμερα αλλά και όπως ήταν κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή.

Τις μέρες των Χριστουγέννων

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από την Ακρόπολη από lego, να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου και να στολίσουν το δικό τους ξόανο -όπως το πανάρχαιο ξύλινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς- και να το χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ακόμη, να φτιάξουν το δικό τους γούρι και να στολίσουν την Ειρεσιώνη του Μουσείου, ένα κλαδί ελιάς, όπως έκαναν στην αρχαία Αθήνα για την καλή τύχη.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από τους αρχαιολόγους – φροντιστές του Μουσείου και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 2-3 ευρώ για κάθε παιδί ανάλογα με το εργαστήριο).  Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήρι: 25 παιδιά) και το κάθε εργαστήριο διαρκεί από 45-60 λεπτά ανάλογα με το θέμα.

Το «Στόλισε την ξύλινη θεά» θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 20 Δεκεμβρίου & Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: 11:30 & 13.00 και Σάββατο 27 Δεκεμβρίου & Κυριακή 28 Δεκεμβρίου: 11:30 & 13.00.

Στοn ναό της Αθηνάς προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, στην Ακρόπολη, υπήρχε το ξόανο της θεάς, ένα πανάρχαιο ξύλινο άγαλμα που λέγεται ότι είχε πέσει από τον ουρανό. Οι αρχαίοι Αθηναίοι τιμούσαν τη θεά φροντίζοντας το άγαλμά της με ξεχωριστό τρόπο σε γιορτινές μέρες. Το έπλεναν, το στόλιζαν με κοσμήματα και στη γιορτή των Παναθηναίων του έδιναν ένα καινούριο καταστόλιστο ρούχο, διακοσμημένο με την περίφημη μάχη των Ολύμπιων θεών εναντίον των Γιγάντων. Πηγή: www.lifo.gr

Το «Δώρα για θεούς και ανθρώπους» τις ίδιες ημερομηνίες στις 17.30.

Το «Αρχαία έθιμα και στολίδια για την καλή χρονιά» Σάββατο 20 Δεκεμβρίου & Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: 11 & 13.00

Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Πλωτάρχη Γεώργιου Τσιλιμπάρη και τη συμμετοχή των Ευδοκία Μωυσίδου (σοπράνο) και Σταύρου Σαλαμπασόπουλου (τενόρος) θα υποδέχονται τους επισκέπτες για τις 21 και 28 Δεκεμβρίου στις 12.00, ενώ δωρεάν διατίθενται και τα εκπαιδευτικά σακίδια με παιχνίδια και φυλλάδια εξερεύνησης για οικογένειες.

Πηγή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ