Διεθνη

Ιάπωνες δημιούργησαν ρομπότ «ιερέα» για να έχουν φθηνότερες κηδείες

Οι Ιάπωνες είναι εφευρετικοί. Και εξαιρετικοί αντιγραφείς. Συμπληρώνοντας όμως, πάντα, κάτι επιπρόσθετο.

Τον προηγούμενο Μάρτη, με αφορμή τους εορτασμούς των 500 χρόνων της Μεταρρύθμισης, οι Γερμανοί παρουσίασαν τον BlessU-2 (bless you, too), ένα ρομπότ-ιερέα να ευλογεί τους πιστούς.

Οι Ιάπωνες έλαβαν την σκυτάλη και η SoftBank παρουσίασε τον Pepper, ένα ρομπότ-βουδιστή ιερέα για «low cost» κηδείες!

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Pepper έκανε εμφάνιση στην έκθεση Life Ending Industry Expo, στο Τόκιο. Κτυπώντας ρυθμικά το τυμπανάκι του και ψέλνοντας σούτρες.

Ο πληθυσμός στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου γηράσκει. Και η κηδεία κοστίζει. Τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας από την Ένωση Καταναλωτών εκεί, δίνουν κόστος κηδείας 20.000 δολάρια, κατά μέσο όρο. Και είναι στοιχεία του 2008. Η αμοιβή του ιερέα αγγίζει τα 1.700 δολάρια. Ωστόσο, έρχεται πλέον η Nissei Eco, η εταιρεία που κατασκευάζει τον Pepper και τον νοικιάζει για 350 δολλάρια μόνο.

Με τη συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ιαπωνία, οι βουδιστές ιερείς δέχονται μικρότερη οικονομική στήριξη από τους πιστούς, και αναγκάζονται να αναζητήσουν συμπληρωματικό εισόδημα κάνοντας εργασίες πέραν των καθηκόντων τους στους ναούς. Εδώ είναι που μπαίνει ο Pepper, δηλώνει ο Μίτσιο Ινάμουρα, σύμβουλος στη Nissei Eco: μπορεί να αναπληρώσει στην κηδεία έναν ιερέα, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος ιερέας.

Επιπρόσθετα, το γραφείο τελετών έχει τη δυνατότητα να ντύσει τον Pepper με το ράσο του βουδιστή μοναχού που απαιτεί η περίσταση. Επιπλέον μπορεί να μεταδώσει ζωντανά την κηδεία για εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να παραστούν.

Προς το παρόν, ο Pepper αναμένει να τον καλέσουν ώστε να «ιερουργήσει» στην πρώτη του κηδεία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top