Η μαγειρική σόδα πολλά υποσχόμενη «θεραπεία» για τα αυτοάνοσα νοσήματα
Στις δεκάδες ήδη γνωστές χρήσης της «ταπεινής» μαγειρικής σόδας, όπως η λεύκανση των δοντιών, το καθάρισμα της κουζίνας, η αντιμετώπιση της καούρας και η εξουδετέρωση δυσάρεστων οσμών, έρχεται να προστεθεί ακόμα μία και μάλιστα μία με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Immunology, παρέχει τα πρώτα ίσως τεκμήρια που δείχνουν ότι η φθηνή, μη συνταγογραφούμενη χημική ουσία με την αντιόξινη δράση μπορεί να «κατευνάσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται αναίτια στους ιστούς του ίδιου του σώματος.
Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαγειρική σόδα προωθεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, τα οποία επιτρέπουν τη διάσπαση και την πέψη των τροφών. Ταυτόχρονα όμως επιδρά σε έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρων του σπλήνα, τα μεσοθηλιακά κύτταρα, δίνοντάς τους το «σήμα» ότι όλα λειτουργούν ομαλά στον οργανισμό και πως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο είδος επίθεσης. Έτσι, αποτρέπεται μια περιττή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αυτή που τυπικά παρατηρείται στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
«Είναι σαν τα κύτταρα να λαμβάνουν το σήμα ότι απλώς υπάρχει στο στομάχι ένα μπιφτέκι και όχι κάποιο παθογόνο βακτήριο» αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας τα ευρήματα ο Δρ Πωλ Ο’Κόνορ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.
Μαγειρική σόδα & φλεγμονές
Η μαγειρική σόδα φάνηκε να επηρεάζει επίσης και τα ανοσοκύτταρα του σπλήνα. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε η απελευθέρωση των μακροφάγων (λευκών αιμοσφαιρίων) Μ1 που προάγουν τις φλεγμονές, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η απελευθέρωση μακροφάγων Μ2, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα κατοπινά πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδειξαν μάλιστα ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της μαγειρικής σόδας είναι γενικευμένη στον οργανισμό.
«Η μεταβολή από το φλεγμονώδες στο αντιφλεγμονώδες προφίλ παρατηρήθηκε παντού. Τη διαπιστώσαμε στα νεφρά, στον σπλήνα αλλά και στο αίμα» αναφέρει σχετικά ο Ο’Κόνορ.
Αν και θα χρειαστούν πολλές ακόμη έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης της μαγειρικής σόδας αλλά και να βρεθούν οι καταλληλότεροι τρόποι αξιοποίησής της, ο Ο’Κόνορ αισιοδοξεί πως «πρόκειται πιθανότατα για έναν πολύ ασφαλή τρόπο να αντιμετωπιστούν τα φλεγμονώδη νοσήματα».
[onmed]
Ολες οι Ειδήσεις
- Νίκαια: Δημοτικός Σύμβουλος επιτέθηκε στον Αντιδήμαρχο – «Μου έριξε κουτουλιά και μου έσπασε τη μύτη»
- Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Αρνείται ότι γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο μέσα στη Βουλή
- Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου – Διατάχθηκε ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας στο «Αττικόν»
- «Δεν σκότωσε μόνο τον Ιάσονα αλλά ολόκληρη την οικογένεια»- Συγκλονίζουν οι γονείς του φοιτητή που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Βουλή
- «Αττικόν»: ΕΔΕ διατάχθηκε για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου
- Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα και αύριο και στην Αθήνα
- «Ο Φλώρος ήταν έξαλλος, έκανε κεφαλοκλείδωμα και έριξε μπουνιά» – Ο βουλευτής Σιμόπουλος περιγράφει το πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή
- Πάσχα: Πρεμιέρα κάνει σήμερα το εορταστικό ωράριο – Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα