ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ: Ποιοι είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη που γιορτάζουν σήμερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ: Ποιοι είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη που γιορτάζουν σήμερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ: Ποιοι είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη που γιορτάζουν σήμερα

Η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια από τις σημαντικότερες μέσα στη χρονιά. Γιατί όμως ένας αυτοκράτορας και η μητέρα του αγιοποιήθηκαν και γιορτάζουν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο Μέγας Κωνσταντίνος

Πρόκειται για τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, επί των ημερών του οποίου κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία και προωθήθηκε η χριστιανική πίστη η οποία μέχρι τότε ήταν υπό διωγμό. Την εποχή που ο πατέρας του Κωνστάντιος υπηρετούσε στα Ανάκτορα, ο Κωνσταντίνος βρισκόταν στην αυλή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη Νικομήδεια, κατέχοντας το αξίωμα του Χιλίαρχου. Όταν όμως οι δύο Αύγουστοι, Διοκλητιανός και Μαξιμιανός παραιτούνται από τα αξιώματά τους, στο αξίωμα του Αυγούστου προάγονται ο Κωνστάντιος για τη Δύση και ο Γαλέριος για την Ανατολή. Όταν πεθαίνει ο Κωνστάντιος (306) ο στρατός της δύσης αναγνώρισε ως Αύγουστο τον Κωνσταντίνο.

Ο Κωνσταντίνος, λοιπόν, ανακηρύχθηκε σε Αύγουστο κατόπιν της νίκης του εναντίον του Μαξεντίου. Ο ιστορικός Ευσέβιος, αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος δεν γνώριζε καλά-καλά σε ποιόν ακριβώς Θεό να προσευχηθεί για να αντιμετωπίσει τον Μαξέντιο. Όταν, όμως, άρχισε να αναπέμπει παρακλήσεις, μετά το μεσημέρι φάνηκε στον ουρανό ένα σημείο, ο Σταυρός  με την περίφημη επιγραφή «εν τούτῳ νίκα». Έτσι, έχοντας τη βεβαιότητα της θείας συμπαράστασης επιτίθεται εναντίον του Μαξεντίου, τον οποίο και κατατροπώνει.

Μετά τα γεγονότα αυτά και αφού πλέον είναι ο μόνος άρχων της Αυτοκρατορίας, ο Κωνσταντίνος θα πάρει μια απόφαση που έμελλε να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας: μεταφέρει την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη σε ένα ψαροχώρι του Βοσπόρου και πάνω στο παλαιό Βυζάντιο οικοδομεί την Κωνσταντινούπολη. Αξιοσημείωτο γεγονός, μεταξύ άλλων, είναι η υπογραφή του διατάγματος των Μεδιολάνων το 313, το οποίο προέβλεπε να σταματήσουν οι διωγμοί και να αποφυλακισθούν οι πιστοί. Το διάταγμα υπογράφηκε με την ευκαιρία του γάμου του Λικινίου με την αδελφή του Κωνσταντία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Με την επικράτηση του Χριστιανισμού ξεκινούν και οι πρώτες έριδες στο σώμα της Εκκλησίας. Η πρώτη βόμβα που θα ταράξει τα θεμέλιά της είναιο Άρειος ο οποίος θα υποστηρίξει τη μια και μόνη φύση του Ιησού Χριστού. Ο Κωνσταντίνος αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα που προκαλούσαν οι αιρέσεις στη συνοχή της Αυτοκρατορίας συγκαλεί την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαι της Βιθυνίας το 325, η οποία και αποφάνθηκε ότι ο Άρειος διδάσκει αιρετικές απόψεις.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ανέλαβε την γνωστοποίηση των σχετικών αποφάσεων προς όλη την επικράτεια της Αυτοκρατορίας. Ο Άρειος, όμως, και οι ομόφρονές του παραπλάνησαν τον Κωνσταντίνο ασκώντας την φιλολογική και φιλοσοφική τους τέχνη έπεισαν τον Κωνσταντίνο ότι η διδασκαλία τους δεν αφίσταται από το δόγμα της Οικουμενικής Συνόδου.

Αποτέλεσμα της επέμβασης αυτής του Αρείου ήταν η σύγκληση νέας συνόδου το 327 μ.Χ., η οποία ανακάλεσε τον Άρειο από την εξορία και αποκατέστησε τους ομοφρόνους του Επισκόπους Νικομηδείας Ευσέβιο και Νικαίας Θεόγνιο. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς Ορθοδόξων, γι’αυτό, τόσο ο Αλεξανδρείας Αλέξανδρος, όσο και ο Μέγας Αθανάσιος δεν συμβιβάστηκαν με τις αποφάσεις της Συνόδου, παρόλο που ο Αυτοκράτορας απειλούσε με καθαίρεση. Ακολούθως, νέα Σύνοδος αιρετικών Επισκόπων, που συνήλθε στην Αντιόχεια το 330, καθαίρεσε και εξόρισε τον ο Άγιο Ευστάθιο, Επίσκοπο Αντιοχείας και στη συνέχεια, το 335, άλλη Σύνοδος, που έγινε στην Τύρο της Συρίας, επέβαλε την ποινή της καθαιρέσεως στον Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος, ως εκ τούτου ζήτησε από τον Κωνσταντίνο να τον ακούσει, αλλά ο Αυτοκράτορας, στην αρχή, δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Αθανασίου, παρά μόνο όταν ο μεγάλος αυτός θεολόγος είπε σε αυτόν: «Δικάσει Κύριος ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ σοῦ».

Μετά την ακρόαση, και αφού ο Κωνσταντίνος κάλεσε όλους αυτούς που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Τύρου, ο Ευσέβιος Νικομηδείας παρουσιάστηκε, με άλλο επιχείρημα ενώπιον του Αυτοκράτορα, αυτή τη φορά, θέτοντας το θέμα της δήθεν παρεμπόδισης της μεταφοράς σιταριού. Ο Αυτοκράτορας εξόρισε, τελικά, τον Μέγα Αθανάσιο στα Τρέβιρα της Γαλλίας, όμως δεν επικύρωσε την απόφαση της Συνόδου εκείνης και παράλληλα δεν προχώρησε σε αναπλήρωση της επισκοπικής έδρας της Αλεξάνδρειας. Το ζήτημα του Αρείου έλυσε την περίοδο εκείνη η Πρόνοια του Θεού, αφού την παραμονή της πανυγηρικής αναγνώρισης του Αρείου, αυτός απέθανε με φρικτό τρόπο ενώ βρισκόταν στο αποχωρητήριο.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σε όλη του τη ζωή λάτρευε τον θεό Ήλιο, λίγο πριν πεθάνει αποφάσισε να βαπτισθεί χριστιανός. Κατά το μυστήριο είπε και την περίφημη φράση: «Νυν αληθεί λόγω μακάριον οιδ’ εμαυτόν, νυν της αθανάτου ζωής πεφάναι άξιον, νυν του θείου μετειληφέναι φωτός πεπίστευκα». Από τότε και μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του το 337 σε προάστιο της Νικομήδειας δεν ενδύθηκε βασιλικό μανδύα. Ή κοίμησή του σημειώθηκε εννέα χρόνια μετά την κοίμηση της μητέρας του σε ηλικία 63 ετών και έγινε την ημέρα της εορτής της Πεντηκοστής, όπως αναφέρει ο ιστορικός Ευσέβιος.

Η Αγία Ελένη

Η Αγία Ελένη ήταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας (Γιάλοβα Μ. Ασίας) στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Είκοσι περίπου χρόνια μετά τη γέννησή της, η Ελένη γνωρίστηκε με τον Κωνστάντιο Χλωρό, αξιωματούχο της Αυτοκρατορίας, τον οποίο παντρέυτηκε το 270, με βάση πρόνοια ειδικού νόμου, ο οποίος επέτρεπε το γάμο αξιωματούχων με γυναίκες λαϊκής καταγωγής. Ο Κωνστάντιος ήταν συγγενής του Κλαυδίου, ο οποίος βασίλευσε πριν από τον Διοκλητιανό και προσελήφθει στα ανάκτορα από τον Διοκλητιανό. Καρπός του γάμου της Ελένης και του Κωνστάντιου ήταν ο Κωνσταντίνος, ο μετέπειτα μονοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον οποίο η Αγία Ελένη γέννησε στη Ναϊσσό της Μοισίας (Νίσσα Σερβίας).

Προκειμένου, όμως, ο Κωνστάντιος να προβιβαστεί από τον Διοκλητιανό σε Καίσαρα Γαλατίας, Ισπανίας και Βρεττανίας χώρισε την Αγία Ελένη και παντρεύτηκε την ανιψιά του Μαξιμιανού Θεοδώρα. Τότε, η Αγία Ελένη μαζί με τον Κωνσταντίνο παρέμειναν υπό φρούρηση του Διοκλητιανού και στη συνέχεια του Γαλέριου, για να μπορούν να ελέγχουν τον Κωνστάντιο. Ωστόσο, η ανάληψη του Καισαρικού αξιώματος από τον Κωνστάντιο λειτούργησε ευνοϊκά για την Εκκλησία, αφού ακόμη και κατά την περίοδο των διωγμών, που εξαπέλυσε ο Διοκλητιανός,  οι πιστοί σε αυτή την περιοχή δεν καταδιώχτηκαν. Επίσης, με την άνοδο του Χλωρού στο αξίωμα αυτό ανοίχθηκε ο δρόμος και για τον γιό του Κωνσταντίνο.

Η Αγία Ελένη επανήλθε στη δημόσια ζωή κατά την ανάδειξη του Κωνσταντίνου σε Καίσαρα το 306, οπότε ο Κωνσταντίνος την έφερε κοντά του στα Τρέβηρα και ακολούθως την πήρε μαζί του στη Ρώμη, όταν επρόκειτο να ανακηρυχθεί σε Αύγουστο. Η Αγία ανακηρύχθηκε σε Αυγούστα από τον Κωνσταντίνο, όταν αυτός παρέμεινε μονοκράτορας νικώντας τον Λικίνιο, ενώ στην πορεία λειτούργησε ως σύμβουλος και συνεργάτιδά του. Αυτή η αγάπη και ο σεβασμός του Κωνσταντίνου προς την μητέρα του φάνηκε και με την ύψωση δύο στηλών στη μεγάλη πλατεία «Φόρος», η μία στο όνομα της Αγίας Ελένης και η άλλη στο όνομά του, και ανάμεσα τους ένας σταυρός, που έφερε την επιγραφή: «Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού πατρός, Αμήν». Επίσης, για να την τιμήσει, έκοψε νομίσματα με τ” όνομα και τη μορφή της και μετονόμασε το Δρέπανο σε Ελενόπολη.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, παραχώρησε στη μητέρα του το ανάκτορο στο Σεσσόριο του Λατερανού, όπου έκτισε μία εκκλησία, ώστε αυτή να μπορεί να επιτελεί φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο. Στη συνέχεια, η Αγία Ελένη, με τη συγκατάθεση του Κωνσταντίνου, ανάλαβε η ίδια την ευθύνη της ανοικοδόμησης ναών και το κτίσιμο νέων εκκλησιών και ευαγών ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια της Αυτοκρατορίας. Ο ιστορικός Ευσέβιος αναφέρει σχετικά: «Ελένη Αυγούστα…ευσεβούς τεκμήρια διαθέσεως ίδρυσε».

Πέραν όμως της ζωής και του έργου της Αγίας Ελένης στο πλευρό του γιού της, το πιο σημαντικό γεγονός που σφράγισε την ίδια ήταν η μετάβασή της στους Αγίους Τόπους. Εκεί σύμφωνα με την Παράδοση, κατόπιν θεϊκού σημείου, βρήκε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου το 326 μ.Χ. Όταν έφθασε στα Ιεροσόλυμα, λοιπόν, καθ’ υπόδειξη του Αγίου Κυριάκου, που ήταν Εβραίος και τότε λεγόταν Ιούδας, αλλά και με βάση μία παράδοση που έλεγε ότι μετά την Αποκαθήλωση ο Τίμιος Σταυρός πετάχθηκε σε λάκκο, κοντά στον Γολγοθά, άρχισε αμέσως τις σχετικές έρευνες.

Επειδή όμως επρόκειτο για υπέρογκη εργασία, οι έρευνες στράφηκαν στο μέρος εκείνο, όπου βλάστανε το λουλούδι βασιλικός, του οποίου η ευωδία ήταν έντονη. Ο χρονογράφος Γεώργιος μοναχός σημειώνει το γεγονός της ευρέσεως ως εξής: «Μαθών δε ο Επίσκοπος (Μακάριος), τα της Βασιλικής ελεύσεως…πάντας παρακάλεσε ησυχία να κάμουσι και σπουδαιοτέραν ευχήν υπέρ τούτου, στον Θεό προσέφερε… Τούτου δε γενομένου, ευθύς θεόθεν εδείχθη στον Επίσκοπο ο τόπος, όπου ο ακαθάρτου δαίμονος, ο ναός και το άγαλμα της Αφροδίτης υπήρχε. Τότε η βασίλισσα, πλήθος πολύ τεχνιτών και εργατών συγκέντρωσε και εκ βάθρων το αισχρό οικοδόμημα κατέστρεψε. Τούτου δε γενομένου, ανεφάνη το θείον Μνήμα, ο τόπος του κρανίου και τρεις καταχωμένοι σταυροί…Αμηχανία και θλίψη κατέλαβε την Βασίλισσα, αφού κανείς δεν γνώριζε ποιός είναι ο Τίμιος Σταυρός. Ο δε Επίσκοπος μετά πίστεως έλυσε την απορία…Γυναίκα άρρωστη, υπό πάντων απεγνωσμένη και τα λοίσθια πνέουσα, έφεραν μεταξύ των σταυρών…Με τη σκιά του Τιμίου Σταυρού η ασθενούσα…ευθέως αναπήδησε, δοξάζουσα μετά μεγάλης φωνής τον Θεό…Η δε Βασίλισσα Ελένη, μετά χαράς μεγάλης παρέλαβε τον Σταυρό…και μέρος αυτού παρέδωσε στον Επίσκοπο της πόλεως» (Γεώργιος Μοναχός, Περί της ευρέσεως του σταυρού, 110.620-621).

Επίσης, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι στον Γολγοθά βρέθηκαν τρεις σταυροί, από τους οποίους ο ένας διαγνώστηκε ότι ανήκει στον Ιησού Χριστό. Το Συναξάρι της εορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού αναφέρει: «διαπορούσης δε της Βασιλίσσης (δηλ. της Αγίας Ελένης), τίς αν είη ο του Κυρίου Σταυρός, διά της εις θανούσαν γυναίκα χήραν θαυματουργίας δείκνυται· και ανέστη τη τούτου προσψαύσει· των δε λοιπών δύο σταυρών των Ληστών μηδέν εις τούτο ενδειξαμένων εις θαυματοποιΐας υπόδειγμα».

Μετά το σημείο αυτό η Αγία Ελένη αποφάσισε να οικοδομήσει επί τόπου το ναό της Αναστάσεως, ένα ακόμη ναό επάνω από το Σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και άλλους δύο, ένα στο όρος της Αναλήψεως και ένα στο ορός Θαβώρ.

Κατόπιν, η Αγία Ελένη αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας μαζί της τεμάχια του Τιμίου Ξύλου. Στην πορεία της πέρασε για δεύτερη ορά από την Κύπρο. Έτσι αποβιβάστηκε νότια του νησιού κοντά στο σημερινό Ζύγι. Η περιοχή στην οποία αποβιβάστηκε, υπήρχε ένα ποτάμι, το οποίο τότε ονομάστηκε βασιλοπόταμο, κοντά στο οποίο εναπόθεσε τους σταυρούς – κατά την παράδοση, επειδή οι τρεις σταυροί είχαν παραμείνει μαζί για πολλά χρόνια, τους αποσύνδεσε, έσμιξε τα ξύλα τους και τους ξαναέφτιαξε. Από το ξύλο του υποποδίου του σταυρού του Χριστού έφτιαξε, επίσης, ένα άλλο μικρό σταυρό.

Εκεί, εξαντλημένη καθώς ήταν, η ογδοντάχρονη Αγία, έγειρε για να ξεκουραστεί λίγο, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της προς την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την Παράδοση κατά τη διάρκεια του ύπνου της, ένας νέος με αγγελική μορφή της είπε: «Σεβαστή μου βασίλισσα, είμαι απεσταλμένος του Παναγάθου Θεού, για να σου εκφράσω το θέλημά Του. Όπως εκεί στα Ιεροσόλυμα έκτισες ναούς, για να δοξάζεται και να υμνείται ο Θεός, έτσι κι εδώ, σε τούτο το νησί το ευλογημένο, πρέπει να πράξεις το ίδιο. Να κτίσεις κι εδώ ιερό ναό, τον οποίο μάλιστα να θεμελιώσεις με το Τίμιο Ξύλο, για να προσκυνείται και να δοξάζεται στους αιώνες ο Σταυρός του Κυρίου από τους κατοίκους αυτού του τόπου. Εδώ θα ζουν Χριστιανοί μέχρι τη συντέλεια του κόσμου».

Η Αγία όταν ξύπνησε, διέταξε αμέσως να γίνει όπως ο λαμπρός εκείνος νέος της υπέδειξε. Ο ένας όμως από τους μεγάλους σταυρούς είχε εξαφανιστεί και εθεάθη στην κορυφή του βουνού Όλυμπος. Εκεί, λοιπόν, βρέθηκε το Τίμιο Ξύλο, το οποίο προς στιγμή είχε χαθεί. Τότε, η Αγία Ελένη με τους συνεργάτες της έκτισαν ναό τον οποίο εγκαινίασαν με το τίμιο Ξύλο και από τότε (327) το βουνό αυτό ονομάζεται Σταυροβούνι, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει η ομώνυμη Ιερά Μονή.

Κατόπιν η Αγία αναχώρησε για την Βασιλεύουσα, όπου ο Κωνσταντίνος υποδέχθηκε τον Τίμιο Σταυρό, τους τέσσερις Ήλους (=καρφιά) και την μητέρα του με κάθε λαμπρότητα. Σημειώνουμε ότι απ’αυτούς τους τέσσερις Ήλους, οι δύο τοποθετήθηκαν στο Στέμμα, το οποίο φορούσε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Η Αγία Ελένη κομήθηκε ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 81 περίπου ετών (328-329) ενώ σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του Τιμίου Ξύλου φυλάγεται στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος.

Πηγή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθήστε το Diaforetiko στο Google news Google News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Ενδιαφεροντα

Δυσάρεστα νέα για την Αθήνα – Ψηφίστηκε ως η χειρότερη πόλη της Ευρώπης
Ενδιαφεροντα

Δυσάρεστα νέα για την Αθήνα – Ψηφίστηκε ως η χειρότερη πόλη της Ευρώπης

Η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, η ασφάλεια και γενικότερα το κόστος ζωής, καθιστούν την Αθήνα τη χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη να εργαστούν οι ψηφιακοί νομάδες. Παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για προσέλκυση εργαζόμενων του εξωτερικού και τη διευκόλυνσή τους στην απόκτηση βίζας, έρευνα της Brother UK, που δημοσιεύει η Forbes, έρχεται να γκρεμίσει το κυβερνητικό αφήγημα χαρακτηρίζοντας […]

Ο πιο μάγκας εργοδότης: Έδωσε όλο το ποσό από το τραπέζι στη σερβιτόρα γιατί ήταν αγενείς και τη μείωναν
Ενδιαφεροντα

Ο πιο μάγκας εργοδότης: Έδωσε όλο το ποσό από το τραπέζι στη σερβιτόρα γιατί ήταν αγενείς και τη μείωναν

Αλαζονική παρέα όλο το βράδυ μείωνε τη σερβιτόρα. Ο ιδιοκτήτης τους είπε, «πάρτε πίσω τα λεφτά αρκεί να μην ξαναπατήσετε εδώ», αλλά το μετάνιωσε και τα έδωσε στην υπάλληλό του.

«Τρέχαν ποταμοί τα μάτια μου, κόβονται τα πόδια μου»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 23χρονου Κυπριανού που «έσβησε» στα Τέμπη
Ενδιαφεροντα

«Τρέχαν ποταμοί τα μάτια μου, κόβονται τα πόδια μου»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 23χρονου Κυπριανού που «έσβησε» στα Τέμπη

Ο Πατήρ Χριστόδουλος -ο πατέρας του Κυπριανού Παπαϊωάννου, που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη- ένας φάρος βαθιάς πίστης, αληθινής Χριστιανοσύνης και τεράστιας εσωτερικής δύναμης, ένας άνθρωπος που συγκλόνισε με τη στάση και το μεγαλείο της ψυχής του, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό...

Μαρία Αγγελικούση: Aπό γιατρός σε χώρες της Αφρικής στο τιμόνι του μεγαλύτερου ελληνικού στόλου
Ενδιαφεροντα

Μαρία Αγγελικούση: Aπό γιατρός σε χώρες της Αφρικής στο τιμόνι του μεγαλύτερου ελληνικού στόλου

Στα 40 της χρόνια η Χιώτισσα καπετάνισσα είναι το πλουσιότερο μέλος της ελληνικής ναυτιλίας, με περιουσία που εκτιμάται σε 5,6 δισ. δολάρια – Το 2022 κατέλαβε τη 10η θέση στο Top 100 της Lloyd’s List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία Είναι η ισχυρότερη Ελληνίδα πλοιοκτήτρια δίνοντας μαζί με την […]

Γερμανία: Tρομοκρατημένος 62χρονος εμβολιάστηκε για COVID 217 φορές
Ενδιαφεροντα

Γερμανία: Tρομοκρατημένος 62χρονος εμβολιάστηκε για COVID 217 φορές

Η περίεργη περίπτωση που καταγράφεται στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases αναφέρεται σε έναν άνδρα που εμβολιάστηκε ιδιωτικά εντός περιόδου 29 μηνών. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Erlangen-Nuremberg αναφέρουν ότι ο άνδρας δεν εμφάνισε καμία αρνητική αντίδραση. Ο δρ Kilian Schober, από το τμήμα μικροβιολογίας του πανεπιστημίου, ανέφερε: “Μάθαμε για την περίπτωσή του μέσω […]

Ερωτεύθηκαν παράφορα στο σχολείο, χάθηκαν για έξι δεκαετίες και τώρα στα 80 τους παντρεύονται
Ενδιαφεροντα

Ερωτεύθηκαν παράφορα στο σχολείο, χάθηκαν για έξι δεκαετίες και τώρα στα 80 τους παντρεύονται

Την χρονιά 1955-56 η Ανέτ Άντκινς και ο Μπομπ Χάρβεϊ φοιτούσαν ακόμη στο σχολείο, ήταν ζευγάρι και πολύ ερωτευμένοι μεταξύ τους. Στον χορό της αποφοίτησης πήγαν μαζί και ποτέ δεν ξέχασαν τα δυο τραγούδια «Chances Are» και «The Twelfth of Never» του Johnny Mathis, που χόρεψαν εκείνο το βράδυ. Πριν τον μεγάλο χορό, κάθισαν σε έναν […]

Τελευταία Νέα

Βραζιλία: 2 ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που σύρθηκε στην τράπεζα για να υπογράψει
Διεθνη

Βραζιλία: 2 ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που σύρθηκε στην τράπεζα για να υπογράψει

Σε μια σκηνή η οποία μοιάζει λες και είναι βγαλμένη από θρίλερ, μια γυναίκα στη Βραζιλία οδήγησε το πτώμα ενός ηλικιωμένου σε μια τράπεζα του Ρίο ντε Τζανέιρο για να προσπαθήσει να τον κάνει να συνυπογράψει ένα δάνειο. Η πελάτης της τράπεζας, που ταυτοποιήθηκε ως Erika de Souza Vieira Nunes, απαθανατίστηκε σε βίντεο να στέκεται δίπλα […]

«Συναγερμός» για την κακοκαιρία που έρχεται με χιόνια και βροχές – Πόσο θα πέσει το θερμόμετρο
Ελλαδα

«Συναγερμός» για την κακοκαιρία που έρχεται με χιόνια και βροχές – Πόσο θα πέσει το θερμόμετρο

Απότομη αλλαγή του καιρού αναμένεται κυρίως αύριο, Παρασκευή 19/4 όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά ενώ έρχονται έντονες βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια στα ορεινά. Μέσω ανάρτησης του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από την Παρασκευή και αναφέρει ότι το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει […]

Πολεμικό κλίμα στην Μέση Ανατολή: Αναμένονται τα αντίποινα του Ισραήλ – Σκληρή γλώσσα από το Ιράν
Διεθνη

Πολεμικό κλίμα στην Μέση Ανατολή: Αναμένονται τα αντίποινα του Ισραήλ – Σκληρή γλώσσα από το Ιράν

Από μία κλωστή κρέμονται οι εύθραυστες ισορροπίες στην Μέση Ανατολή καθώς αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση του περασμένου Σαββάτου με drones και πυραύλους. Όλες οι πληροφορίες, οι επίσημες δηλώσεις και τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει να χτυπήσει για αντίποινα το Ιράν. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε και […]

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές και χιόνια σε όλη τη χώρα – Πότε και πού θα χτυπήσει ο «πολικός αεροχείμαρρος»
Ελλαδα

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές και χιόνια σε όλη τη χώρα – Πότε και πού θα χτυπήσει ο «πολικός αεροχείμαρρος»

Χαλάει ο καιρός από σήμερα Πέμπτη (18.4.24) με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν σφοδρές βροχές και καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και χιόνια. Μάλιστα, προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα, κυρίως το διήμερο Παρασκευής – Σαββάτου, κάνοντας λόγο για «πολικό αεροχείμμαρο» που θα φέρει ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα βουνά. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Καλλιάνος: Κακοκαιρία 24 […]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέχαν ποταμοί τα μάτια μου, κόβονται τα πόδια μου»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 23χρονου Κυπριανού που «έσβησε» στα Τέμπη
Ενδιαφεροντα

«Τρέχαν ποταμοί τα μάτια μου, κόβονται τα πόδια μου»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 23χρονου Κυπριανού που «έσβησε» στα Τέμπη

Ο Πατήρ Χριστόδουλος -ο πατέρας του Κυπριανού Παπαϊωάννου, που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη- ένας φάρος βαθιάς πίστης, αληθινής Χριστιανοσύνης και τεράστιας εσωτερικής δύναμης, ένας άνθρωπος που συγκλόνισε με τη στάση και το μεγαλείο της ψυχής του, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό...

Περήφανη μαμά η Τατιάνα Στεφανίδου: Ο γιος της εργάζεται για να πληρώνει τις σπουδές του για να μην επιβαρύνει τους γονείς του
ShowBiz

Περήφανη μαμά η Τατιάνα Στεφανίδου: Ο γιος της εργάζεται για να πληρώνει τις σπουδές του για να μην επιβαρύνει τους γονείς του

Περήφανοι γονείς, ο Νίκος Ευαγγελάτος και η Τατιάνα Στεφανίδου καθώς όπως εξομολογήθηκε η πασίγνωστη παρουσιάστρια, ο γιος της Νικόλας σπουδάζει και παράλληλα εργάζεται ώστε μη τους επιβαρύνει καθόλου οικονομικά. Σε συνέντευξη που παραχώρησε η παρουσιάστρια στο «Happy Day», αναφερόμενη στη δουλειά της, υπογράμμισε «28 χρόνια είμαι στην τηλεόραση, προσαρμόστηκα στη νέα ώρα. Δεν πιστεύω στα […]

Η Δανάη Μπάρκα έκρυψε το κορμί της μόνο με ένα καπέλο και έβαλε φωτιά στη φαντασία μας
ShowBiz

Η Δανάη Μπάρκα έκρυψε το κορμί της μόνο με ένα καπέλο και έβαλε φωτιά στη φαντασία μας

Η Δανάη Μπάρκα έκρυψε το κορμί της μόνο με ένα καπέλο και έβαλε φωτιά στη φαντασία μας Tις τελευταίες ημέρες των καλοκαιρινών της διακοπών απολαμβάνει η Δανάη Μπάρκα κάνοντας ατελείωτες βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η παρουσιάστρια της εκπομπής «Πάμε Δανάη» δε χορταίνει τον ήλιο και τη θάλασσα και προσπαθεί να «μαζέψει στιγμές», όπως […]

close menu