Σύμφωνα με μια έρευνα του “Consumer Reports”, το 85% των Αμερικανών ανησυχούν για τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα τους. Αν έχετε κι εσείς αυτή την ανησυχία και προσπαθείτε να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα, τότε θα σας απογοητεύσουμε. Τα φυτοφάρμακα είναι παντού – ακόμη και σε δήθεν «βιολογικά» προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας με κάποιον τρόπο. Πρώτα, πρέπει να μάθετε ποια τρόφιμα να αποφύγετε.

Δεν ψεκάζονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με την ίδια ποσότητα χημικών ουσιών. Ευτυχώς, υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι έχουν εντοπίσει τους μεγαλύτερους κινδύνους και μας λένε πώς να τους αντιμετωπίσουμε.

Εδώ είναι τα 4 φρούτα που μολύνονται περισσότερο από τα φυτοφάρμακα.

#1 – Φράουλες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, οι φράουλες στην Καλιφόρνια – απ’ όπου προέρχονται οι περισσότερες φράουλες στις ΗΠΑ – ψεκάζονται με 300 κιλά φυτοφαρμάκων ανά στρέμμα. Επιπρόσθετα, το 98% του συνόλου των φραουλών που δοκιμάστηκαν περιείχαν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Μία από αυτές τις χημικές ουσίες είναι το ιωδιούχο μεθύλιο, το οποίο προκαλεί καρκίνο και εγκεφαλικές βλάβες.

#2 – Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα – εκτός, φυσικά, αν τρώτε μη βιολογικά μήλα. Σε αυτή την περίπτωση, ένα μήλο την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η έρευνα έχει γίνει σε πάνω από 45 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν σε μήλα. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα όπως οι μέλισσες.

#3 – Νεκταρίνια

Τα νεκταρίνια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα όταν έχουν φυτοφάρμακα λόγω της σπογγώδους φύσης τους. Περιέχουν πάνω από 30 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 5 είναι καρκινογόνα, τα 17 διαταράσσουν τις ορμόνες, τα 9 κάνουν ζημιά στον εγκέφαλο και τα 6 προκαλούν αναπτυξιακή και αναπαραγωγική βλάβη.

Σύμφωνα με την αναφορά του EWG, τα νεκταρίνια περιέχουν περισσότερα φυτοφάρμακα από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό.

#4 – Ροδάκινα

Όπως και με τα νεκταρίνια, η υφή τους καθιστά πολύ εύκολη την απορρόφηση των φυτοφαρμάκων. Περιέχουν 62 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 20 βλάπτουν τις μέλισσες, οι 8 είναι καρκινογόνες, οι 24 πιθανόν να διαταράσσουν τις ορμόνες, οι 12 είναι νευροτοξίνες και οι 9 προκαλούν αναπτυξιακή και αναπαραγωγική βλάβη.

Έτσι, τώρα που ξέρετε τι μπορεί να βλάψει τον εαυτό σας, μπορείτε να προστατευτείτε καλύτερα.

Η αγορά βιολογικών προϊόντων είναι μια αρχή. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, όμως, δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουροι για το τι τρώτε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων, δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

διαφορετικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ