Δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Όρος Αραφάτ, στη Μέκκα, για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ντυμένοι στα λευκά, οι προσκυνητές ανεβαίνουν στις πλευρές του λόφου και παίρνουν θέση για να προσευχηθούν στους βράχους που έχουν ήδη ζεσταθεί από τον πρωινό ήλιο.

Στους δρόμους που συνδέουν την πεδιάδα με το λόφο, επικαλέστηκαν τη βοήθεια του Θεού καθώς περπατούσαν με τις παλάμες τους στραμμένες προς τον ουρανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Άλλοι ξάπλωσαν σε αυτοσχέδιες σκηνές ή σε σεντόνια ανάμεσα σε κενά μπουκάλια και σκουπίδια.

Η δεύτερη μέρα του Χατζ, είναι αφιερωμένη στην προσευχή.

Το όρος Αραφάτ είναι ο τόπος όπου οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο προφήτης Μωάμεθ έδωσε το τελευταίο του κήρυγμα πριν από περίπου 14 αιώνες.

«Πήγα χθες το βράδυ και προσευχήθηκα με την οικογένειά μου και τους φίλους μου», δήλωσε η 32χρονη Maia από τη Τζακάρτα.

Η Noura Sulieman από τις Φιλιππίνες, είπε ότι είχε πάει πολλές φορές στο Χατζ για να προσευχηθεί για την οικογένειά της.

«Ήρθα εδώ στο Αραφάτ για να προσευχηθώ για την οικογένειά μου, για την κόρη μου, για τον γιο μου, για όλους τους Μουσουλμάνους των Φιλιππίνων και για όλους τους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο», είπε. «Ο Αλλάχ θα δεχθεί το προσκύνημά μας».

Στις 10 π.μ. οι θερμοκρασίες ήταν ήδη πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα νοσοκομείο απέναντι από το βουνό, ένα τμήμα ήταν διαθέσιμο για τους ανθρώπους που υπέφεραν από τη ζέστη.

«Έχουμε διαθέσιμα 326 ασθενοφόρα τα οποία είναι διασκορπισμένα σε όλη την πορεία του προσκυνήματος, ώστε να μπορούν να φροντίσουν πολύ γρήγορα όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Meshal Alanazi από την Ερυθρά Ημισελήνου.

Το βράδυ, οι προσκυνητές θα πάρουν μέρος σε ένα συμβολικό λιθοβολισμό του σατανά.

Μετά το ποδοπάτημα του 2015 που στοίχισε τη ζωή σε 2.300 προσκυνητές, έχουν εγκατασταθεί κινητά εμπόδια στους πρόποδες του Όρους Αραφάτ για τον έλεγχο της κίνησης των πλήθους.

«Θα μετακινηθούν για να μεγαλώσει ο χώρος σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότεροι προσκυνητές», δήλωσε ο Ahmed al-Baraka  από τις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αρχές έχουν διαθέσει περισσότερα από 100.000 άτομα για την ασφάλεια του Χατζ και για τη βοήθεια των προσκυνητών. Γιατροί, νοσηλευτές, ασθενοφόρα και κινητά κέντρα υγείας είναι επίσης σε ετοιμότητα σε περίπτωση ανάγκης.


διαφορετικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ