diaforetiko.gr : 4251 600x392 Τραγανή κιμαδόπιτα με πράσο

Πεντανόστιμη κιμαδόπιτα με ιδιαίτερο, τραγανό φύλλο, ζυμωμένο με κρασί.

Απολαύστε την!

Υλικά συνταγής

  • Για το φύλλο κρασιού
  • 700 γραμμ. αλεύρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • όσο σηκώσει (περίπου 1 ποτήρι και κάτι) νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση
  • 5 πράσα
  • 2 αυγά
  • 150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 κ.γλ. πελτές ντομάτας
  • 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 30΄, ν’ αναπτυχθεί η γλουτένη και να ανοίγεται εύκολα το φύλλο.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα βράζουμε για 8΄-10΄ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τ’ αφήνουμε στην άκρη.

Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ίσα που να γυαλίσει για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Ρίχνουμε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και τα πράσα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 15΄ μέχρι να πιει η γέμιση τα υγρά της. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μαϊντανό και τη γραβιέρα.

Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Ανοίγουμε 4 λεπτά και μεγάλα φύλλα και τ’ αφήνουμε λίγο στον πάγκο να στεγνώσουν. Λαδώνουμε ταψί ρηχό για πίτα 34 ή 36 εκ.

Στρώνουμε σουρωτό το πρώτο φύλλο. Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σουρωτό. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Αφήνουμε κενό, χωρίς γέμιση, 2 εκ. απ’ το χείλος του ταψιού. Σκεπάζουμε με τρίτο φύλλο στρώνοντάς το σουρωτά.

Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Τέλος, καλύπτουμε με το τέταρτο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό με τα δάχτυλα. Τρυπάμε εδώ κι εκεί την επιφάνεια με μαχαίρι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις κάτω-κάτω για περίπου 1 ώρα και 15΄ μέχρι να ροδίσει καλά.

Mερίδες: 10
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 75 λεπτά

http://www.argiro.gr


diaforetiko.gr : minions Τραγανή κιμαδόπιτα με πράσο

Σχολιάστε εδώ!