Το σούβλισμα του αρνιού άρχισε από την Αρχαία Ελλάδα! – Πώς γίνονταν τότε και ποια έθιμα υπάρχουν σήμερα;

Το σούβλισμα του αρνιού άρχισε από την Αρχαία Ελλάδα! – Πώς γίνονταν τότε και ποια έθιμα υπάρχουν σήμερα;

Το σούβλισμα του αρνιού άρχισε από την Αρχαία Ελλάδα! – Πώς γίνονταν τότε και ποια έθιμα υπάρχουν σήμερα;
tips_arni2013_680_265396_504435

Αρνί, κατσικάκι και κοκορέτσι έχουν την τιμητική τους στο πασχαλινό τραπέζι, ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι όλες οι παραπάνω γεύσεις αλλά και ο τρόπος παρασκευής τους ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες, πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Όταν, μάλιστα, έψηναν στη σούβλα και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι.

Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα.

Οι επίσημες ονομασίες στην αρχαία ελληνική ήταν «πλεκτή» για το κοκορέτσι και «γαρδούμιο» για τη γαρδούμπα.

Σήμερα, πέραν της γνωστής σε όλους σούβλας, κάθε τόπος έχει τη δική του πασχαλινή παράδοση που περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές παραλλαγές – από το κλέφτικο στη Μακεδονία και το ρίφι με πάτουδα στη Νάξο μέχρι τη γάστρα στην Ήπειρο και τα γαρδούμια στην Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νησιά, όπου – στις περισσότερες περιπτώσεις – το αρνί είναι γεμιστό με διάφορα χόρτα και ρύζι και ψήνεται στο φούρνο.
Το ρίφι με πάτουδα της Νάξου είναι ουσιαστικά ερίφιο με σέσκουλα, κουτσουνάδες από τις παπαρούνες που βγαίνουν το Πάσχα, μάραθο, μυρώνια και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Λίγο βορειότερα, στη Μυτιλήνη, η παραδοσιακή συνταγή επιβάλλει το αρνί να είναι γεμιστό με σκέτο ρύζι, χωρίς χόρτα, αλλά με κουκουνάρι, σταφίδες και εντόσθια.

Στην Ήπειρο κυριαρχεί η γάστρα, στο ίδιο μήκος κύματος με τη ρεβυθάδα της Σίφνου. Μέσα στο σκεύος, το κρέας “συνοδεύεται” από χόρτα του βουνού που ευδοκιμούν στην περιοχή και μετά το μαγείρεμα προτίθεται αυγολέμονο.

Στην Πάτρα, η παραδοσιακή συνταγή υπαγορεύει το αρνί να ψήνεται μαζί με κοιλιές και ποδαράκια, ενώ στη Μάνη το αποκαλούμενο ρεγάλι μοιάζει με κρέας κοκκινιστό με λίγο ζουμί και κόκκινη σάλτσα.

Στην Κρήτη, η παραδοσιακή κατσαρόλα είναι εκείνη που «φιλοξενεί» έναν ξεχωριστό μεζέ, που φτιάχνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, τα γαρδούμια. Αυτά παρασκευάζονται είτε με το ποδαράκι του αρνιού με το νύχι, τυλιγμένο με εντεράκι, είτε με την κοιλιά του αρνιού τυλιγμένη σε εντεράκι, είτε με το συκώτι, τη μπόλια και το έντερο.

Ένας άλλος τρόπος μαγειρέματος, εναλλακτικός της σούβλας, του φούρνου ή της γάστρας είναι το κλέφτικο, που συναντάται σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας.

Φέρει την ονομασία του από την περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν οι αρματωλοί και οι κλέφτες για να μην τους αντιληφθούν οι Τούρκοι, άνοιγαν έναν λάκκο στο χώμα, τοποθετούσαν κάρβουνα και το κρέας του αρνιού δεμένο μέσα δέρμα του και σκέπαζαν πάλι με κάρβουνα και χώμα.

Το κρέας ψηνόταν χωρίς οσμές και καπνούς, ώστε να μην γίνεται αντιληπτό και οι παρασκευαστές του είχαν για αρκετές μέρες φαγητό, καθώς ήταν αρκετό να σκάψουν λίγο το χώμα για να βγάλουν λίγες μερίδες ακόμη.

Η ιδέα του ψηφίσματος χωρίς αέρα ενσωματώθηκε στο χτιστό φούρνο, η είσοδος του οποίου χτίζεται με πηλό και σπάει την επόμενη μέρα, αφού έχει ψηθεί το κρέας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Η συνήθεια του θαψίματος υπήρχε από τα αρχαία χρόνια για καθαρά χρηστικούς λόγους και πήρε νέα μορφή όταν οι αρχαίοι Έλληνες υιοθέτησαν από τους αρχαίους Άραβες τον χτιστό φούρνο.

Η είσοδός του χτίζεται για να μην υπάρχει καθόλου αέρας, διαφορετικά το κρέας θα καεί. Με το άναμμα, όμως, του φούρνου, την τοποθέτηση του φαγητού και το χτίσιμο της πόρτας διασφαλίζεται μια σταθερή θερμοκρασία, ιδανική για ένα ομοιόμορφο ψήσιμο επί πολλές ώρες» σχολιάζει ο κ. Φωτιάδης.

Διαφορετικές συνταγές, κατά τον σεφ, υπάρχουν πολλές και για τη μαγειρίτσα και αφορούν την παρουσία ή μη διαφόρων χόρτων, αρωματικών και ειδών εντοσθίων.

Ιδιαίτερη θέση, άλλωστε, στο γιορτινό μακεδονικό τραπέζι έχουν και οι τζιγεροσαρμάδες, φτιαγμένοι με ψιλοκομμένα εντόσθια, ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρι και δυόσμο μέσα στη μπόλια του αρνιού.

Η αντίστοιχη συνταγή στην Ήπειρο είναι το λεγόμενο τρίμμα που φέρει μέσα στην μπόλια τα εντόσθια αλλά και χοντροκομμένα πασχαλινά αυγά και φρυγανισμένο ψωμί.

Σε πολλές περιοχές, επίσης, κυριαρχεί το σπληνάντερο, κατά το οποίο το παχύ έντερο των αμνοεριφίων γεμίζει με τη σπλήνα, με ρύζι κανέλα, καρπούς και σταφίδες, ενώ δεν λείπει και το κεφαλάκι, ένας μεζές που σερβίρεται στη λογική ότι δεν πετιέται ποτέ τίποτα φαγώσιμο.

Τσουρέκια και γλυκά ολοκληρώνουν το πασχαλινό τραπέζι με την απαραίτητη γλύκα που επιβάλλει ένα επιδόρπιο. «Τα τσουρέκια άρχισαν να φτιάχνονται από τα βυζαντινά χρόνια και έχουν δεχτεί επιρροές από την ανατολή και τα αρώματά της.

Οι παραλλαγές τους ανά περιοχή εξαρτώνται από τους λαούς με τους οποίους συνεργάζονταν ή με τους οποίους πολεμούσαν οι λαοί του βυζαντίου» τονίζει ο κ. Φωτιάδης.

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφέρει τα γλυκά επιδόρπια με τυρί που σερβίρονται στα νησιά, όπως τα καλτσούνια στην Κρήτη, τα πιτάκια με ανάλατη μυζήθρα και κανέλα στη Νάξο και τα μελιτίνια στη Σαντορίνη.

Παραδοσιακές γεύσεις συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων επιβιώνουν ακόμη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, περνούν από γενιά σε γενιά και κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων.

«Είναι, όμως, κρίμα που οι όποιες προσπάθειες είναι αποσπασματικές» λέει ο κ. Φωτιάδης και εύχεται να υπάρξει κάποια στιγμή μια συνολική συντονισμένη μελέτη με στόχο μια συνολική καταγραφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθήστε το Diaforetiko στο Google news Google News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Ενδιαφεροντα

Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο κατάλαβα ποιες είναι οι αληθινές μου φίλες – Δεν σήκωναν ούτε τα τηλέφωνα
Ενδιαφεροντα

Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο κατάλαβα ποιες είναι οι αληθινές μου φίλες – Δεν σήκωναν ούτε τα τηλέφωνα

ΤΟ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ. Είναι επώδυνο και χρειάζεσαι την οικογένεια και τους φίλους δίπλα σου για να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν ουσιαστικά. Άλλωστε, οι καλοί φίλοι στα δύσκολα δε φαίνονται; ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Δυστυχώς, όχι πάντα… Δεν είναι λίγες οι φορές που επιστήθιες […]

Παράδειγμα προς μίμηση: Πτυχίο με άριστα για τον πρώτο τυφλό φοιτητή Σεβαστός Κουμτζής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ
Ενδιαφεροντα

Παράδειγμα προς μίμηση: Πτυχίο με άριστα για τον πρώτο τυφλό φοιτητή Σεβαστός Κουμτζής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ

Ο Σεβαστός Κουμτζής, έγινε ο πρώτος τυφλός φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Παναγία Κακαβιώτισσα: Το μοναδıκό εκκλnσάκι στην Ελλάδα που είναι χωρίς σκεπή και βρίσκεται στην Λήμνο
Ενδιαφεροντα

Παναγία Κακαβιώτισσα: Το μοναδıκό εκκλnσάκι στην Ελλάδα που είναι χωρίς σκεπή και βρίσκεται στην Λήμνο

Παναγία Η Κακαβιώτισσα: Η Πιο Όμορφη Εκκλησιά Του Κόσμου Βρίσκεται Στη Λήμνο. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η Λήμνος είναι ένα από τα πανέμορφα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Τουρκία,, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο.και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, καθώς πρόκειται για προορισμό με σπάνια ομορφιά. Στην κορυφή […]

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Περιμένω την πρόταση και το μονόπετρο για τον γάμο»
Ενδιαφεροντα

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Περιμένω την πρόταση και το μονόπετρο για τον γάμο»

Την Ζωζώ Σαπουντζάκη σε έξοδό της, συνάντησε η κάμερα της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα. Μεταξύ άλλων, η σπουδαία ηθοποιός μίλησε και για την περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της

Ματίνα Παγώνη: «Δέχθηκα πρόταση με 14.000 ευρώ το μήνα από Σαουδική Αραβία»
Ενδιαφεροντα

Ματίνα Παγώνη: «Δέχθηκα πρόταση με 14.000 ευρώ το μήνα από Σαουδική Αραβία»

«Μου είχαν προτείνει να εργαστώ στη Σαουδική Αραβία πριν δύο χρόνια. Η πρόταση ήρθε μαζί με ένα διετές συμβόλαιο. Ο μισθός μου θα ανερχόταν στις 14.000 ευρώ το μήνα, ενώ μου πρότειναν να καλύψουν και τη διαμονή μου»

Τελευταία Νέα

Συναγερμός με την Αφρικανική σκόνη: Αυξημένη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα με βήχα και δύσπνοια – Οι οδηγίες των πνευμονολόγων
Ελλαδα

Συναγερμός με την Αφρικανική σκόνη: Αυξημένη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα με βήχα και δύσπνοια – Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης - Τι λέει στο protothema.gr η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά

Ο πρίγκιπας Λούις γιορτάζει τα έκτα γενέθλιά του και η Κέιτ Μίντλετον ανέβασε νέα φωτογραφία του λόγω της ημέρας
Διεθνη

Ο πρίγκιπας Λούις γιορτάζει τα έκτα γενέθλιά του και η Κέιτ Μίντλετον ανέβασε νέα φωτογραφία του λόγω της ημέρας

«Χαρούμενα 6α γενέθλια πρίγκιπα Λούις!», έγραψε η Κέιτ Μίνλετον στην ανάρτησή της, την οποία συνοδεύει μία νέα φωτογραφία του γιου της, την οποία μάλιστα, έχει τραβήξει η ίδια η πριγκίπισσα της Ουαλίας! Η Κέιτ Μίντλετον αγαπάει πολύ τη φωτογραφία, μια αγάπη που την έχει βάλει και σε περιπέτειες (με την πρόσφατα «πειραγμένη» φωτογραφία της που […]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ούτε λέξη ελληνικά στη Μύκονο η Αθηνά Ωνάση – Γιατί δεν θέλει καμία σχέση με την Ελλάδα
ShowBiz

Ούτε λέξη ελληνικά στη Μύκονο η Αθηνά Ωνάση – Γιατί δεν θέλει καμία σχέση με την Ελλάδα

Για ποιο λόγο δεν μιλάει ελληνικά και γιατί δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα; Πουλάει τα πάντα… Με μία μεγάλη παρέα κοριτσιών έφτασε στη Μύκονο η Αθηνά Ωνάση, η οποία έκανε μία προσπάθεια να κρύψει την ταυτότητά της, φορώντας ένα μαντίλι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφου της εκπομπής «Το πρωινό», Γιάννη Μαλλιαρό. Η […]

Σαν τους γαλαζοαiματους: Τατιάνα Στεφανίδου και Νίκος Ευαγγελάτος στο Λονδίνο με τα παιδιά τους, Νικόλα και Λυδία
ShowBiz

Σαν τους γαλαζοαiματους: Τατιάνα Στεφανίδου και Νίκος Ευαγγελάτος στο Λονδίνο με τα παιδιά τους, Νικόλα και Λυδία

Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο για την Τατιάνα Στεφανίδου και τον Νίκο Ευαγγελάτο, οι οποίοι συνάντησαν τα παιδιά τους, Νικόλα και Λυδία, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια της εκπομπής T-live αποκάλυψε το νέο της ταξίδι με ανάρτηση στα social media, γράφοντας μάλιστα πως έκανε «family reunion» στο Λονδίνο, εκεί όπου ο γιος […]

Ελένη Δήμου: «Oι θρησκείες δημιουργήθηκαν για να φοβούνται οι άνθρωποι»
ShowBiz

Ελένη Δήμου: «Oι θρησκείες δημιουργήθηκαν για να φοβούνται οι άνθρωποι»

Η Ελένη Δήμου πήγε ως καλεσμένη της Αθηναΐδος Νέγκα στην εκπομπή που παρουσιάζει και στην έναρξη της συνέντευξής της, η τραγουδίστρια κλήθηκε να σχολιάσει το κομμάτι της πίστης και της θρησκείας. Ανάμεσα σε όσα είπε στην εκπομπή «Ως Αργά», η Ελένη Δήμου ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο σε τι δεν πιστεύει με αφορμή το τραγούδι της […]

close menu