Το Απαγορευμένο Νησί!!!

Το Απαγορευμένο Νησί!!!

Το Απαγορευμένο Νησί!!!
sentineli-beach

Έχετε ακουστά το North Sentinel Island; Προφανώς όχι, αν και είναι ένα από τα πιο παράξενα μέρη του πλανήτη μας. Τι το κάνει τόσο παράξενο; Οι κάτοικοι του -ζουν εκεί εδώ και πολλά χρόνια, εντελώς αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Εγκαταλελειμμένοι
Αργά τη νύχτα τις 2ας Αυγούστου του 1981, το φορτηγό Primrose από το Χονγκ Κονγκ που βρισκόταν στα νερά του κόλπου της Βεγγάλης προσάραξε σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο. Αλλά δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για ναυάγιο, οπότε όταν το πλήρωμα κάλεσα βοήθεια μέσω του ασυρμάτου, έμειναν για λίγες ημέρες εκεί περιμένοντας να κάποιος να τους βοηθήσει.

Το επόμενο πρωί, όταν χάραξε, οι ναύτες είδαν ένα νησί μερικές εκατοντάδες μέτρα πέρα από τον ύφαλο. Φαινόταν ακατοίκητο. Δεν υπήρχαν κτίρια, δρόμοι ή άλλα σημεία πολιτισμού, απλά μια παρθένα, αμμώδη παραλία και πίσω της, μια πυκνή ζούγκλα. Η παραλία φαινόταν ιδανικό μέρος για να περιμένουν τη διάσωση, αλλά ο καπετάνιος διέταξε το πλήρωμα να παραμείνει στο πλοίο. Ήταν εποχή των μουσώνων, και ο καπετάνιος μπορεί να ανησυχούσε μη χαθούν οι άνδρες στην ταραγμένη θάλασσα με τις μικροσκοπικές σωσίβιες λέμβους. Ή ίσως είχε καταλάβει ποιο ήταν το μικροσκοπικό νησί πέρα από τον ύφαλο: Το North Sentinel -το πιο θανατηφόρο από τα 200 νησιά στην αλυσίδα των Andaman Island.

Το καλωσόρισμα
Λίγες μέρες αργότερα, η επιφυλακή του Primrose εντόπισε μια ομάδα σκουρόδερμων ανδρών να βγαίνουν από τη ζούγκλα, και να κατευθύνονται προς το πλοίο. Ήταν η βοήθεια; Φαινόταν πιθανό … έως ότου οι άνδρες πλησίασαν και τότε οι ναύτες είδαν πως ήταν όλο τους γυμνοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Γυμνοί και ένοπλοι, χωρίς όμως όπλα. Ο καθένας είχε ένα δόρυ, ένα τόξο και βέλη ή κάποιο άλλο πρωτόγονο όπλο. Ο καπετάνιος έκανε ακόμη μια κλήση κινδύνου από τον ασύρματο, αυτή τη φορά πολύ πιο επείγουσα: “Άγριοι! Πάνω από 50, κουβαλούν διάφορα χειροποίητα όπλα, φτιάχνουν δυο ή τρεις ξύλινες βάρκες. Θα μας φτάσουν μέχρι τη δύση.”

Ένας ξεχωριστός κόσμος

Μετά από μια έντονη αντιπαράθεση που διήρκεσε λίγες μέρες, το πλήρωμα του Primrose απομακρύνθηκε με ελικόπτερο. Ήταν τυχεροί που ξέφυγαν: Ήταν ατυχία να τους που είχαν ναυαγήσει στα ανοικτά ενός από τα πιο παράξενα νησιά στη Γη, και ίσως το τελευταίο του είδους του. Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι οι άνδρες που εμφανίστηκε στην παραλία εκείνο το πρωί του 1981 είναι μέλη μιας φυλής κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, που ζουν στο νησί για 65.000 χρόνια. Δηλαδή 35.000 χρόνια πριν την τελευταία εποχή των παγετώνων, 55.000 χρόνια πριν εξαφανιστούν τα μεγάλα μαλλιαρά μαμούθ από τη Βόρεια Αμερική και 62.000 χρόνια πριν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χτίσουν τις πυραμίδες της Γκίζας. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι οι απευθείας απόγονοι των πρώτων ανθρώπων από την Αφρική.

Ο έξω κόσμος ξέρει το North Sentinel Island εδώ και αιώνες, αλλά οι κάτοικοι του είναι σχεδόν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και διατηρούν έντονα την απομόνωσή τους μέχρι σήμερα. Κανείς δεν ξέρει τι γλώσσα μιλούν ή πως αυτοαποκαλούνται -ποτέ δεν επέτρεψαν σε κανέναν να τους πλησιάσει για να μάθει. Ο έξω κόσμος τους αποκαλεί “Sentineli” ή “Sentinelese,” από το νησί. Υπολογίζεται ότι το 28 τετ. μιλίων νησί (λίγο μεγαλύτερο από το Μανχάταν), μπορεί να στεγάσει μέχρι και 400 κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσοι ζουν εκεί.

Μόνοι στο σπίτι
Το North Sentinel Island είναι κατάλληλο για να υποστηρίξει και να απομονώσει μια φυλή, όπως οι Sentinelese. Είναι πολύ μικρό για να τραβήξει το ενδιαφέρον εποίκων ή αποικιακών δυνάμεων, ειδικά όταν υπάρχουν μεγαλύτερα και καλύτερα νησιά πολύ κοντά σε αυτό. Και σε αντίθεση με πολλά απ’ αυτά τα νησιά, το North Sentinel δεν έχει φυσικά λιμάνια, οπότε δεν υπάρχει καλό μέρος ώστε να βρει καταφύγιο από κάποια καταιγίδα ένα πλοίο. Επιπλέον, το νησί περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους που εμποδίζουν τα μεγάλα πλοία να πλησιάσουν. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στα χρόνια των ιστιοπλοϊκών, όταν τα πλοία δεν μπορούσαν να κάνουν γρήγορους ελιγμούς και να ξεφύγουν από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν ύφαλοι. Στενά ανοίγματα σε αυτούς τους υφάλους επιτρέπουν μόνο σε μικρές βάρκες να περάσουν στην παραλία, αλλά είναι βατά μόνο με πολύ καλό καιρό και ήρεμες θάλασσες, κάτι που συμβαίνει δύο μήνες το χρόνο. Τους υπόλοιπους 10 μήνες, το νησί δεν μπορεί να προσεγγιστεί με ασφάλεια από τη θάλασσα.

Αυτάρκεια
Την ίδια στιγμή που κρατούν τους αγνώστους μακριά, οι ύφαλοι κρατούν τους Sentinelese μέσα, επειδή δημιουργούν αρκετές ρηχές λιμνοθάλασσες που είναι γεμάτες με θαλάσσια ζωή. Το φαγητό που παρέχουν οι λιμνοθάλασσες είναι τόσο άφθονο που οι Sentinelese ποτέ δεν χρειάστηκαν να ψαρέψουν στα βαθιά νερά της θάλασσας πέρα από τους κοραλλιογενείς υφάλους. Με τα κανό τους κινούνται στις ρηχές λιμνοθάλασσες σπρώχνοντας τα με κοντάρια, αλλά δεν μπορούν να κινηθούν σε βαθύτερα νερά από το μήκος των παλουκιών. Δεν έχουν εφεύρει τα κουπιά, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να φύγουν από το νησί.

Τα Andaman Islands, ανάμεσα τους και το North Sentinel, βρίσκονται στο σταυροδρόμι αρχαίων εμπορικών δρόμων ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό μπορεί να ενθάρρυνε περαιτέρω τις τάσεις απομονωτισμού των Sentinelese, επειδή το σκούρο δέρμα τους και η εμφάνιση τους σαν να προέρχονται από την Αφρική θα τους έκανε στόχο των δουλεμπόρων που μπορεί να προσπάθησαν να πατήσουν στο νησί. Η περιοδική επαφή με τέτοιους ξένους θα δυνάμωνε μόνο την εχθρότητα της φυλής προς τον έξω κόσμο και την επιθυμία τους να μείνουν μόνοι τους.

Ποιον φοράς;
Ένα ακόμα πράγμα που προστάτευσε τους Sentinelese από τους ξένους ήταν η πανάρχαια πεποίθηση ότι όλες οι φυλές στα Andaman ήταν κανίβαλοι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι ήταν, εκτός από το ότι ορισμένες φυλές φορούσαν τα οστά των προγόνων τους, για κοσμήματα (και τα κρανία τους), δεμένα στις πλάτες τους. Εύκολα θα τους παρεξηγούσε κανείς για κανίβαλους. Άλλωστε, ποιος θα ήθελε να μείνει τόσο καιρό ώστε να το ανακαλύψει μόνος του;

Μέχρι τη στιγμή που ο Έλληνας αστρονόμος Πτολεμαίος έγραψε για ένα “Νησί Κανιβάλων” κάπου στον Κόλπο της Βεγγάλης τον 2ο μ.Χ. αιώνα, οι ναυτικοί είχαν ήδη δώσει στους Andaman την “ρετσινιά”. Ο Μάρκο Πόλο δεν βοήθησε τα πράγματα στα 1290 όταν περιέγραψε τους Andamanese ως “κτηνώδη και άγρια ​​φυλή … [που] σκοτώνουν και τρώνε κάθε ξένο που πιάνουν”. Τέτοιες αξιώσεις σίγουρα κράτησαν τους ξένους μακριά.

Οι ξένοι φέρνουν δώρα

Η πρώτη πραγματική απειλή για τους ιθαγενείς του North Sentinel Island εμφανίστηκε το 1858, όταν οι Βρετανοί έφτιαξαν μια σωφρονιστική αποικία στο Port Blair κοντά στο South Andaman Island και προσπάθησαν να κατευνάσουν τις τοπικές φυλές -τους Great Andamese, τους Onge, τους Jarawa και τελικά τους Sentinelese. Μια τεχνική που χρησιμοποίησαν ήταν να απαγάγουν ένα μέλος από μια εχθρική φυλή, να τον κρατούν για μικρό χρονικό διάστημα, του φερόντουσαν καλά και στη συνέχεια τον στόλιζαν με δώρα και τον άφηναν να επιστρέψει στο λαό του. Έτσι, η Βρετανοί ήλπιζαν να αποδείξουν τη φιλικότητα τους. Αν δεν έπιανε η πρώτη προσπάθεια, το επαναλάμβαναν τόσες φορές μέχρι κάποια εχθρική φυλή γινόταν φιλική.

Το 1880 μια μεγάλη, βαριά οπλισμένη ομάδα υπό την ηγεσία του 20χρονου Maurice Vidal Portman, του Βρετανού αποικιακού διαχειριστή, πάτησε το πόδι της στο North Sentinel και έκανε -έτσι πιστεύεται- την πρώτη εξερεύνηση του νησιού από ξένους. Αρκετές μέρες πέρασαν προτού έχουν οποιοδήποτε επαφή με τους Sentinelese, επειδή τα μέλη της φυλής εξαφανίστηκαν μέσα στη ζούγκλα, όταν πλησίασαν οι άγνωστοι.

Τελικά, μετά από αρκετές μέρες στο νησί, η ομάδα βρήκε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ήταν πολύ γέροι για να φύγουν και πολλά μικρά παιδιά. Ο Portman έφερε τους δύο ενήλικες και τέσσερα από τα παιδιά πίσω στο Port Blair. Όμως, ο άνδρας και η γυναίκα σύντομα άρχισαν να αρρωσταίνουν και τελικά πέθαναν, πιθανότατα από την έκθεση τους στις δυτικές ασθένειες όπως η ευλογιά, η ιλαρά και η γρίπη, στις οποίες είχαν ελάχιστη ή καμία αντίσταση. Έτσι ο Portman επέστρεψε τα τέσσερα παιδιά στο North Sentinel και τους άφησε ελεύθερους με τα δώρα για την υπόλοιπη φυλή. Τα παιδιά εξαφανίστηκαν μέσα στη ζούγκλα και ποτέ δεν τους είδε κανείς ξανά.

Η σειρά της Ινδίας
Μετά από αυτή την εμπειρία, οι Βρετανοί άφησαν τους Sentinelese στην ησυχία τους και προσπάθησαν να τα βρουν με τις άλλες φυλές. Όταν η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία το 1947, τα νησιά Andaman παραδόθηκαν στην Ινδία, αλλά και οι Ινδοί αγνόησαν τους Sentinelese, για περίπου 20 χρόνια.

Το 1967, η κυβέρνηση της Ινδίας ξεκίνησε τη δική της μεγάλης κλίμακας εκστρατεία στο North Sentinel, με πολλούς ενόπλους αστυνομικούς και αξιωματικούς του ναυτικού. Η επίσκεψη ήταν λιγότερο επιθετική από ότι αυτή των Βρετανών 87 χρόνια νωρίτερα (χωρίς απαγωγές), και πιο επιστημονική (κάποιος ανθρωπολόγος ονόματι T.N. Pandit ήταν μέλος της ομάδας). Αλλά ποτέ δεν βρήκαν ούτε έναν Sentinelese -για άλλη μια φορά, τα μέλη της φυλής εξαφανίστηκαν βαθύτερα στη ζούγκλα όταν πλησίασαν οι ξένοι.

Επανάληψη των δώρων

Αυτό ξεκίνησε μια πολιτική δεκαετιών των “επισκέψεων επαφής” από την ινδική κυβέρνηση στο North Sentinel. Κάπου-κάπου, ένα ινδικό πολεμικό πλοίο αγκυροβολούσε έξω από τους κοραλλιογενείς υφάλους και στέλνονταν μικρές βάρκες να προσεγγίσουν τις παραλίες. Πλησίαζαν τις παραλίες, αλλά δεν πατούσαν την στεριά. Έπρεπε να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους ερχόταν κάποιο βέλος από τους Sentinelese.

Οι ξένοι, όπως οι Βρετανοί πριν από αυτούς, ήρθαν και έφερναν δώρα φέροντες -συνήθως μπανάνες και καρύδες, οι οποίες δεν αναπτύσσονται στα νησιά, και άλλες φορές άλλα δώρα, όπως περιδέραια με χάντρες, σφαίρες από καουτσούκ, πλαστικούς κάδους, κατσαρόλες και τηγάνια. Όταν οι επισκέπτες προσέγγιζαν όσο αισθανόντουσαν ασφαλείς, πετούσαν τα πράγματα στη θάλασσα για να βγουν στην παραλία. Ή, αν η ομάδα ήταν αρκετά μεγάλη για να φοβίσει τους Sentinelese και αυτοί να υποχωρήσουν στη ζούγκλα, έβγαιναν στην παραλία, αλλά τόσο όσο να αφήσουν τα δώρα και να φύγουν πριν οι Sentinelese επιτεθούν. Όταν ένα κινηματογραφικό συνεργείο του National Geographic έμενε πολύ καιρό κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίσκεψης το 1975, ένας πολεμιστής Sentinelese με ένα τόξο και βέλος έριξε στον διευθυντή και τον πέτυχε στο μηρό, και στη συνέχεια στάθηκε στην παραλία γελώντας για το επίτευγμα του.

Στενές επαφές
Μόνο στις αρχές του 1990, μετά από 20 χρόνια τέτοιων επισκέψεων, οι Sentinelese χαλάρωσαν την άμυνα τους -λίγο- και επέτρεψαν στις βάρκες να πλησιάσουν και άλλο. Μερικές φορές άοπλοι από την φυλή στεκόντουσαν στην παραλία, ενώ οι άνθρωποι στις βάρκες πετούσαν τις καρύδες στη θάλασσα. Μερικές φορές, έμπαιναν στο νερό για να μαζέψουν τις καρύδες μόνοι τους. Ακόμα και έτσι, δεν άφηναν τους ξένους να μείνουν πολλή ώρα. Μετά από λίγο, οι Sentinelese έδειχναν με απειλητικές χειρονομίες ή “προειδοποιητικές βολές” -εκτόξευαν βέλη χωρίς αιχμές- ότι η επίσκεψη είχε τελειώσει.

Αφήστε τους ήσυχους

Αυτό ήταν η πιο κοντινή επαφή των Sentinelese με τον έξω κόσμο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η πολιτική της με τους Sentinelese δεν είχε νόημα, και σταμάτησε τις επισκέψεις το 1996.

Οι επισκέψεις δεν είχαν κανένα νόημα για την Ινδία, αλλά ήταν επικίνδυνες για τους Sentinelese. Με τόσο μικρή αντίσταση στις δυτικές ασθένειες, οι νησιώτες κινδύνευαν όχι μόνο με θάνατο λόγω της επαφής με τον έξω κόσμο, αλλά και την εξαφάνιση ολόκληρης της φυλής. Αυτό συνέβη με τις άλλες φυλές των νησιών Andaman: Όταν οι Βρετανοί δημιούργησαν τη σωφρονιστική αποικία στο South Andaman το 1858, οι αυτόχθονες των νησιών ήταν σχεδόν 7.000. Αλλά την άφιξη των Βρετανών ακολούθησαν επιδημίες, ανάμεσα τους πνευμονία, ιλαρά, παρωτίτιδα και Ρωσικής γρίπης, που αποδεκάτισε τις φυλές. Μετά από περισσότερα από 150 χρόνια εκτεθειμένοι στις δυτικές ασθένειες, έφτασαν σε λιγότερα από 300 άτομα, και συνέχισαν να μειώνονται. Μερικές φυλές εξαφανίστηκαν εντελώς. Οι Sentinelese, αρνούμενοι την επαφή με τον έξω κόσμο, είναι η μόνη φυλή που έχει αποφύγει αυτή τη μοίρα.

Αποχαιρετισμός

Οι Sentinelese επέζησαν του τσουνάμι που έπληξε την περιοχή το 2004, με ελάχιστες απώλειες. Όταν ένα ινδικό ελικόπτερο του ναυτικού έφτασε τρεις ημέρες μετά να ελέγξει πως ήταν και να ρίξει δέματα με τρόφιμα στην παραλία, ένας πολεμιστής Sentinelese βγήκε από τη ζούγκλα και προειδοποίησε το ελικόπτερο να φύγει, σημάδι ότι οι Sentinelese δεν ήθελαν βοήθεια από ξένους.

Μακριά!
Σήμερα, η ινδική κυβέρνηση επιβάλλει μια ζώνη τριών μιλίων αποκλεισμού γύρω από το North Sentinel με ​​τακτικές θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες. Βαριά πρόστιμα και φυλάκιση περιμένουν όποιους αλιεύουν καταπατώντας τη ζώνη. Και αν αυτό δεν είναι αρκετά αποτρεπτικό, οι Sentinelese συνεχίζουν να υπερασπίζονται το νησί τους, πιο έντονα από ποτέ. Το 2006 δυο ψαράδες αποκοιμήθηκαν στην βάρκα τους. Η άγκυρα χαλάρωσε και η βάρκα βρέθηκε στους υφάλους. Οι Sentinelese τους σκότωσαν και τους έθαψαν στην παραλία. Όταν ένα Ινδικό ελικόπτερο προσπάθησε να πάρει τους νεκρούς, οι Sentinelese πολέμησαν με τόξα και δόρατα.

Μάτια στον ουρανό

Σήμερα οποιοσδήποτε με ένα λάπτοπ και πρόσβαση στο Google Earth μπορεί να δει περιοχές όπως η Area 51 ή τη μυστική στρατιωτική βάση στην έρημο της Νεβάδα. Να δει το όρος Weather, μια μυστική εγκατάσταση στην Βιρτζίνια που λέγετε ότι κρύβονται τα μέλη του Κογκρέσου σε περιόδους κρίσεων.

Αλλά αν κανείς κοιτάξει το North Sentinel στον κόλπο της Βεγγάλης, βλέπει μόνο το ναυάγιο του Primrose από το 1981. Κανείς δεν μπορεί τους Sentinelese, τις καλύβες τους ή οτιδήποτε άλλο από τη ζωή τους. Η πυκνή ζούγκλα που καλύπτει κάθε σπιθαμή του νησιού, εκτός από τις παραλίες, κρύβει τα πάντα. Ακόμα και από το διάστημα, οι Sentinelese παραμένουν ελεύθεροι από τα αδιάκριτα βλέμματα.

http://periergaa.blogspot.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθήστε το Diaforetiko στο Google news Google News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Αυτός είναι ο πλήρης κατάλογος των αμαρτημάτων κατά την ορθόδοξη εκκλησία
Ενδιαφεροντα

Αυτός είναι ο πλήρης κατάλογος των αμαρτημάτων κατά την ορθόδοξη εκκλησία

Στην ορθοδοξία υπάρχει λύση για όλα γιατί βέβαια δεν είναι τόσο σημαντικό το αμάρτημα όσο η μετάνοια και η εξομολόγηση. Αν λοιπόν έχετε διαπράξει οποιαδήποτε από τα αμαρτήματα που ακολουθούν το μόνο που χρειάζεται είναι να τρέξετε στον πνευματικό σας, να το εξομολογηθείτε και να δηλώσετε ότι μετανιώνετε για αυτό. Οι πύλες της βασιλείας των […]

Οι ανθισμένες κερασιές στην Ιαπωνία κάνουν όλο τον πλανήτη να υποκλίνεται
Εντυπωσιακα

Οι ανθισμένες κερασιές στην Ιαπωνία κάνουν όλο τον πλανήτη να υποκλίνεται

Στην Ιαπωνία τα άνθη και συγκεκριμένα των κερασιών γίνεται αφορμή για την πιο χρωματιστή γιορτή του χρόνου, το hanami. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Σύμβολο της άνοιξης, οι κερασιές έχουν πολύ μικρή περίοδο ανθοφορίας. Στο διάστημα αυτό οι κάτοικοι της χώρας γιορτάζουν το μεγαλείο της φύσης και οργανώνουν περιπάτους σε μέρη που πλημμυρίζονται από χρώμα και μυρωδιές. Μικροί και μεγάλοι κατακλύζουν […]

Τελευταία Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης για το Ευρωψηφοδέλτιο: «Είμαι περήφανος, ένα ψηφοδέλτιο Προοδευτικής Αριστείας»
Επικαιροτητα

ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης για το Ευρωψηφοδέλτιο: «Είμαι περήφανος, ένα ψηφοδέλτιο Προοδευτικής Αριστείας»

«Άνθρωποι που δεν προέκυψαν από συσκέψεις με συμβούλους, κομματικές ισορροπίες και προσωπικές σχέσεις, αλλά από εσάς» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Πάτρα: Συγκλονίζει το βίντεο ντοκουμέντο με τον άγριο ξυλοδαρμό 8χρονου από ένα 7χρονο
Ελλαδα

Πάτρα: Συγκλονίζει το βίντεο ντοκουμέντο με τον άγριο ξυλοδαρμό 8χρονου από ένα 7χρονο

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το MEGA, δείχνει την αποτρόπαια πράξη ενός 7χρονου, που χτύπησε ένα 8χρονο παιδί μπροστά στα μάτια των άλλων δύο μικρών αγοριών, ενώ, το συγκεκριμένο υλικό με το περιστατικό ανέβηκε στο TikTok

Ακάθιστος Ύμνος: Το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας για την Παναγία
Θρησκεια

Ακάθιστος Ύμνος: Το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας για την Παναγία

Ο Ακάθιστος Ύμνος δεν συνδέεται άμεσα με την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής , αλλά με την εορτή του Ευαγγελισμού, που εμπίπτει όμως πάντοτε μέσα στη κατανυκτική αυτή περίοδο Με την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου εκδηλώνονται ευχαριστίες και εγκώμια στο πρόσωπο της Παναγίας. Αποτελείται, κατά βάση, από τον Ακάθιστο Ύμνο και τον Κανόνα του Ακάθιστου Ύμνου, πλαισιωμένα με […]

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Σαν νέος ήμουν αριστερός, τώρα ΝΔ και ξερό ψωμί
ShowBiz

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Σαν νέος ήμουν αριστερός, τώρα ΝΔ και ξερό ψωμί

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο “Ενώπιος Ενωπίω” για την ζωή του και την καριέρα του. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη γιαγιά του Κατίνα Παξινού, στον παππού του Αλέξη Μινωτή αλλά και στη σχέση του με την πολιτική, τονίζοντας πως “μικρός ήμουν αριστερός, αλλά τώρα Νέα Δημοκρατία και ξερό ψωμί”. “Ήμουν στον χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού. Θαύμαζα πολύ […]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τζολάκης: «Πριν τα πέναλτι μου έδωσε ο πατέρας μου ενα φυλαχτό»
Αθλητικά

Τζολάκης: «Πριν τα πέναλτι μου έδωσε ο πατέρας μου ενα φυλαχτό»

Ο Τζολάκης μίλησε για την πρόκριση στα ημιτελικά, τη διαδικασία των πέναλτι, αλλά και στη σημασία που είχε για εκείνον ότι ο πατέρας του που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη του έδωσε ένα φυλαχτό πριν ξεκινήσει η «ρώσικη ρουλέτα» από τα 11 βήματα. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργανώσης καθώς […]

«Ντροπή, σιχάματα!»: Οργή του πατέρα Νίκου Πλακιά για τα οστά που βρέθηκαν στο χωράφι
Ελλαδα

«Ντροπή, σιχάματα!»: Οργή του πατέρα Νίκου Πλακιά για τα οστά που βρέθηκαν στο χωράφι

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι στο ιδιωτικό οικόπεδο που είχε μεταφερθεί το χώμα από το σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη, βρέθηκαν υπολείμματα οστών, τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν σε ανθρώπους ή ζώα. Με ανάρτησή του ο πατέρας που έχασε τις δίδυμες κόρες και την ανιψιά του στο έγκλημα των Τεμπών, ξεσπά […]

Άννα Βίσση: Ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί τον Θεό δεν θα έπρεπε να πληρώνεται
ShowBiz

Άννα Βίσση: Ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί τον Θεό δεν θα έπρεπε να πληρώνεται

Η αγαπημένη Κύπρια τραγουδίστρια Άννα Βίσση, παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε στη σχέση της με τη θρησκεία. «Κάποια στιγμή πιο μικρή έκανα αυτά που μου έλεγαν οι γονείς μου. Δεν ακολουθώ την θρησκεία, επειδή μου το έχουν μάθει. Έχουν συμβεί πολλά λάθη και έχουν κάνει και πολλά λάθη αυτοί που την εκπροσωπούν, όπως τις τελευταίες δηλώσεις Μητροπολίτη περί […]

close menu