Τα διαιτητικά αναψυκτικά τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και άνοιας
Οι ενήλικες που καταναλώνουν τουλάχιστον ένα διαιτητικό αναψυκτικό την ημέρα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες λένε ότι δεν πρέπει πλέον να θεωρούνται ως υγιέστερη εναλλακτική λύση και παροτρύνουν τον κόσμο να προτιμά το νερό ή το γάλα.
H μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 4.400 ενήλικες, υποδεικνύει επίσης ότι τα διαιτητικά αναψυκτικά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια από αυτά που είναι γεμάτα ζάχαρη.
Δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και των ασθενειών αυτών – αν και οι ερευνητές δεν προτείνουν την κατανάλωσή τους.
Η ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης θεωρεί ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη, μπορεί να επηρεάσουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια.
Τα διαιτητικά αναψυκτικά αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της αγοράς των αναψυκτικών, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι δεν είναι τόσο υγιεινά όσο θεωρούνταν παλιότερα.
Μια σημαντική αποκάλυψη που έγινε τον Ιανουάριο από τους ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι δεν βοηθούσαν περισσότερο στην απώλεια βάρους από ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές θεωρούν ότι παρακινούν την παχυσαρκία, αφού μας κάνει να λαχταράμε περισσότερο τα γλυκά.
Στην τελευταία αυτή μελέτη – που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke της American Heart Association – οι ερευνητές εξέτασαν 4.372 ενήλικες άνω των 45 ετών.
Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με την πρόσληψη φαγητού και ποτού κατά τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια εξετάζονταν για δέκα χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα διαιτητικά αναψυκτικά την ημέρα ήταν 2,9 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια και είχαν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.
Ο Matthew Pase, συνεργάτης στο τμήμα νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δήλωσε: “Η μελέτη μας δείχνει την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα δεδομένου της προτίμησης που δείχνουν οι άνθρωπο στα διαιτητικά αναψυκτικά.”
“Αν και δεν βρήκαμε μια σχέση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας και κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι αυτά αποτελούν μια υγιεινή επιλογή.”
“Συνιστούμε στους ανθρώπους να πίνουν νερό σε τακτική βάση αντί για ζαχαρούχα ποτά ή αναψυκτικά με γλυκαντικά. Στη μελέτη μας, το 3% των ανθρώπων είχε ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο και το 5% ανέπτυξε άνοια.”
Η Rachel Johnson, πρόεδρος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων είναι μια σημαντική στρατηγική για την υποστήριξη της καλής διατροφής και του σωστού σωματικού βάρους και μέχρι να μάθουμε περισσότερα, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο τα αναψυκτικά με γλυκαντικά.”
“Μπορεί να βοηθούν τα άτομα με διαβήτη, αλλά ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πίνουν νερό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή άλλα ποτά χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά.”
Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν τα αναψυκτικά με γλυκαντικά προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια ή άνοια – ή αν όσοι τα καταναλώνουν βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τείνουν να καταναλώνονται από ενήλικες που είναι ήδη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η Δρ. Rosa Sancho, επικεφαλής στην έρευνα του Alzheimer UK, δήλωσε: “Καθώς οι άνθρωποι έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των συνεπειών μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πολλοί στρέφονται σε ανθρακούχα ποτά με γλυκαντικά για να αποφύγουν εκείνα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.”
“Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε υψηλότερα ποσοστά άνοιας σε ανθρώπους που πίνουν περισσότερα διαιτητικά αναψυκτικά, αλλά δεν δείχνει ότι αυτά τα ποτά είναι η αιτία αυτού του κινδύνου.”
“Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα σε άλλες ομάδες ανθρώπων και να διερευνήσουν τι μπορεί να υποκρύπτει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των αναψυκτικών που περιέχουν γλυκαντικά και της άνοιας.”
Ο κ. Gavin Partington, γενικός διευθυντής της British Soft Drinks Association, δήλωσε: “Παρά τους ισχυρισμούς τους, οι συγγραφείς αυτής της μελέτης παραδέχονται ότι δεν βρήκαν αιτίες και επιδράσεις και δεν παρείχαν επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν τις θεωρίες τους.”
“Με βάση τα στοιχεία αυτά, το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας ενθαρρύνει ενεργά τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να χρησιμοποιούν γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη.”
Ολες οι Ειδήσεις
- «Πάντα ήσουν νικητής, τώρα το απέδειξες» – Απέραντη χαρά για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα
- Ρέντη: Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την εξιχνίαση της δολοφονίας Λυγγερίδη – Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
- Στο αυτόφωρο ο Φλώρος ο οποίος γρονθοκόπησε τον βουλευτή Βασίλη Γραμμένο
- Την άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
- Πάλεψε γενναία και βγήκε νικητής ο Δημήτρης Κόκοτας – Ξύπνησε από το κώμα
- Κρατείται με εντολή Τασούλα ο βουλευτής Φλώρος ο οποίος γρονθοκόπησε τον βουλευτή Βασίλη Γραμμένο μέσα στη Βουλή
- Συναγερμός από την Ματίνα Παγώνη: «Οι ευπαθείς ομάδες ίσως χρειαστεί να αλλάξουν φάρμακα λόγω της σκόνης»
- Ο Άρειος Πάγος ανακοινώνει ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές 2024