Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο – Συνταγή για το αγαπημένο γλυκό όλων των Ελλήνων

Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο – Συνταγή για το αγαπημένο γλυκό όλων των Ελλήνων

Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο – Συνταγή για το αγαπημένο γλυκό όλων των Ελλήνων

_big_0668231001342502317

Το  αγαπημένο γλυκό  όλων των Ελλήνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μια σχετικά δύσκολη συνταγή με πολλά μυστικά για ένα θεικό γαλακτομπούρεκο.

…Πάμε και στα της συνταγής τώρα

 ΥΛΙΚΑ

600 γρ. φύλλο κρούστας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας(στο βαζάκι,μα να είναι σίγουρα καλό,να μην ταγκίζει…μαργαρίνες και βούτυρα light ξεχάστε τα εδώ,αν θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της προκοπής…)

 Για την κρέμα:

2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες

1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό

1/2 κούπας ζάχαρη

4 αυγά

3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)

50 γρ.βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό

Σιρόπι:

4+1/2 κούπες ζάχαρη

3 κούπες νερό

1 βανίλια

χυμό μισού λεμονιού

-Να μην ξεχάσουμε και στο τέλος την κανέλα

Πρώτα από όλα κάνουμε,ως συνήθως, το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός λεμονιού, σε κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού μετράμε 7 λεπτά ακριβώς!

Αποσύρουμε και ρίχνουμε το χ.λεμόνι.

Βουρ για την κρέμα τώρα.

Το μυστικό μιας  αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.

Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά,βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σα βροχή,που σημαίνει όχι μεμιάς,ανακατεύοντας συνέχεια.Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει,χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.

Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).

Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών,τα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά..Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει κρούστα.

Πάμε στα φύλλα τώρα και λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο.

Απλώνουμε όλα τα φύλλα στον πάγκο(πρώτα τα 500 γρ.,γιατί μπορεί να μην τα χρειαστούμε όλα) και τα χωρίζουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος.

(απο δω και πέρα αρχίζει  της υπομονής το έργο,μα όταν σκέφτεσαι τη μυρωδιά  καθώς θα ψήνεται,το άρωμά  καθώς το δαγκώνεις-τη δόξα όταν  θα το προσφέρεις!-..ε…χαλάλι λες και συνεχίζεις…)

Παίρνουμε μια μια λωρίδα και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά.Τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά βουτυρώνουμε.

Βάζουμε,στη μια άκρη της λωρίδας, μιάμισυ κουταλίτσα του γλυκού από την κρέμα,διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω,βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα.

Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.

Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ γέμιση γιατί θα σκάσουν τα φύλλα στο ψήσιμο και θα φανεί η κρέμα(το έχω πάθει,όταν από βιασύνη να τελειώσω,έβαζα με το κουτάλι της σούπας την κρέμα…είπαμε, της υπομονής το έργο!…)

Όταν πια τελειώσουμε,περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε(αν έμεινε… αλλιώς βάζουμε κι άλλο να λιώσει…) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 β. φούρνο για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 β. και αφήνουμε ώσπου να ροδίσουν καλά(περίπου 30 λ.)

Αφού έχει μυρίσει όλο το σπίτι( και οι γείτονες λένε…κάτι ψήνεται…),έρχεται η καλύτερη  στιγμή…το σιρόπιασμα.Λατρεύω το κρακ των φύλλων καθώς κουταλιά κουταλιά τα βρέχω με το κρύο σιρόπι, τρελαίνομαι να βλέπω τις μικρές σταγονίτσες του σιροπιού  να σκαλώνουν στα τραγανά ροδοκόκκινα φύλλα…

Μην σκεφτείτε να ρίξετε μεμιάς το σιρόπι…θα καταστρέψετε,μακροπρόθεσμα,την κριτσανιστή υφή των φύλλων…και θα χάσετε όλο το παιχνίδι(των εντυπώσεων και της μυστικής συνομιλίας με το δημιούργημά σας…)

Από εδώ και πέρα,αφού λάβει τέλος η τελετή του σιροπιού, εξαρτάται πόσο βαστούν οι αντοχές μας και τι τύπος είμαστε…

Άλλοι περιμένουν ευλαβικά,ή έστω στωικά,τη στιγμή που το σιρόπι θα νικηθεί από τα φύλλα…

 Λίγα μυστικά ακόμα

Πρέπει οπωσδήποτε να είναι και τα δύο καυτά. Αν το σιρόπι μας έχει κρυώσει, λίγο πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το βάζουμε να πάρει μια βράση, ίσα ίσα να κοχλάσει.

…-Να μην ξεχάσουμε και στο τέλος την κανέλα!!!

Άλλοι αδιαφορούν παντελώς για τη μάχη που παίζεται στο ταψί(γιατί αν το σιρόπι δε μας “βγεί” στο βράσιμο,-το έχω πάθει και τούτο-αυτό θα είναι ο νικητής και τα γαλακτομπουρεκάκια ίσα που θα βραχούν και με τη γλύκα θα μείνουν…),οπότε βουτούν το χεράκι ,αρπάζουν και καταβροχθίζουν ένα γαλακτομπουρεκάκι…

Οι ευλαβείς όμως…ω…αυτοί το απολαμβάνουν και το υμνούν…

Καλή επιτυχία!!!!

Πηγή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθήστε το Diaforetiko στο Google news Google News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Ενδιαφεροντα

Η γιαγιά Σταθούλα ζει μια ευτυχισμένη ζωή χωρίς άγχος στα βουνά του Βάλτου
Ενδιαφεροντα

Η γιαγιά Σταθούλα ζει μια ευτυχισμένη ζωή χωρίς άγχος στα βουνά του Βάλτου

Συλλέγοντας ιστορίες από τις ζωές των ανθρώπων που τις έζησαν διασώζουμε την αγροτοδιατροφική κληρονομιά. Σε μια απομονωμένη γωνιά του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές, βρήκαμε το καταφύγιο μιας ολόκληρης ζωής, της 87χρονης γιαγιάς Σταθούλας. Εκεί στον τελευταίο της επίγειο παράδεισο που έζησε μια ολόκληρη ζωή, η γιαγιά Σταθούλα, αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει τον τόπο […]

Lamanif για το revenge porn: «Ντρεπόμουν για τη γνώμη που θα σχημάτιζαν, ένιωσα ότι ρεζιλεύω την οικογένειά μου»
Ενδιαφεροντα

Lamanif για το revenge porn: «Ντρεπόμουν για τη γνώμη που θα σχημάτιζαν, ένιωσα ότι ρεζιλεύω την οικογένειά μου»

“Εγώ χρειάστηκα πολύ χρόνο, χρειάστηκα να συμβουλευτώ ειδικούς, χρειάστηκα τη στήριξη της οικογένειάς μου. Εγώ αρχικά είχα καταλάβει ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο είχε τις φωτογραφίες από τις δικές μου προσωπικές στιγμές

Μπαμπινιώτης: «Απάνθρωπες oι πανελλήνιες – Προτεiνω εıσαγωγή στα πανεπιστήμια με το απολυτήρıο Λυκείου»
Ενδιαφεροντα

Μπαμπινιώτης: «Απάνθρωπες oι πανελλήνιες – Προτεiνω εıσαγωγή στα πανεπιστήμια με το απολυτήρıο Λυκείου»

Η πρόταση του Γιώργου Μπαμπινιώτη για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τι είπε για τις πανελλήνιες. Ένα σύστημα εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια, που θα στηρίζεται στο απολυτήριο Λυκείου και «θα προκύπτει βάσει της συνολικής επίδοσης του μαθητή στα τρία τελευταία έτη» πρότεινε ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης. Όπως είπε […]

Τελευταία Νέα

Άγρια δολοφονία 62χρονης στην Χαλκίδα – Η ιατροδικαστική έφερε στο φως το έγκλημα
Ελλαδα

Άγρια δολοφονία 62χρονης στην Χαλκίδα – Η ιατροδικαστική έφερε στο φως το έγκλημα

Ο θάνατος μιας 62χρονης που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Χαλκίδα αποδείχθηκε τελικά ένα στυγερό έγκλημα. Όλα έγιναν πριν από τρεις ημέρες (11/05/2024) όταν η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στην Χαλκίδα. Η γυναίκα η οποία είχε κινητικά προβλήματα ήταν 62 ετών και την Δευτέρα (13/05/2024) η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως η γυναίκα έφερε […]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Eurovision 2024: Γιατί όλοι μιλάμε για τον Γάλλο τραγουδιστή Slimane – Ποια είναι η πορεία του 34χρονου που αγαπήθηκε από το κοινό
ShowBiz

Eurovision 2024: Γιατί όλοι μιλάμε για τον Γάλλο τραγουδιστή Slimane – Ποια είναι η πορεία του 34χρονου που αγαπήθηκε από το κοινό

Μπορεί η Ελβετία με το Nemo να κέρδισε το πρώτο βραβείο, κατακτώντας την κορυφή του διαγωνισμού τραγοδιού της Eurovision, αλλά υπήρχαν συμμετοχές που κατάφεραν να κλέψουν τις καρδιές του κοινού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γάλλος τραγουδιστής, που κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Ο Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» αποθεώθηκαν τόσο από το Μalmö Arena, […]

Ραγίζει καρδιές ο Βασίλης Καρράς στην αυτοβιογραφία του: «Σε 4 μήνες ο καρκίνος έκανε μετάσταση σε σημεία του σώματός μου»
ShowBiz

Ραγίζει καρδιές ο Βασίλης Καρράς στην αυτοβιογραφία του: «Σε 4 μήνες ο καρκίνος έκανε μετάσταση σε σημεία του σώματός μου»

Πέντε μήνες μετά τον θάνατό του, στις 16 16 Μαΐου 2024, θα κυκλοφορήσει το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Βασίλη Καρρά μέσα από την οποία περιγράφει και τη μάχη του με τον καρκίνο. Στο βιβλίο το οποίο θα έχει τον τίτλο «Καλησπέρα και καλή βραδιά», ο Βασίλης Καρράς για πρώτη φορά διηγείται την σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. […]

«Ο σύντροφός μου θέλει να φύγει ο γιος μου απ’το σπίτι για να συζήσουμε. Σκέφτομαι να στείλω το παιδί στο μπαμπά του»
Σχέσεις

«Ο σύντροφός μου θέλει να φύγει ο γιος μου απ’το σπίτι για να συζήσουμε. Σκέφτομαι να στείλω το παιδί στο μπαμπά του»

Αληθινές ιστορίες: Μία χωρισμένη μητέρα βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς ο νέος της σύντροφος αρνείται να μείνει μαζί της μέχρι να φύγει ο γιος της από το σπίτι. Η συγκεκριμένη μητέρα μοιράστηκε την ιστορία της, καθώς ελπίζει σε κάποια συμβουλή για το τι να κάνει, διότι δεν θέλει να χαθεί η σχέση της. Αληθινές ιστορίες: Ακολουθεί η ιστορία της Ελένης Πίστευα ότι […]

First Dates: O 78χρονος Γιάννης φλέρταρε σαν έφηβος την 75χρόνη Νίτσα – Γεροντοέρωτας με την πρώτη ματιά
ShowBiz

First Dates: O 78χρονος Γιάννης φλέρταρε σαν έφηβος την 75χρόνη Νίτσα – Γεροντοέρωτας με την πρώτη ματιά

Η 75χρονη χήρα Νίτσα είναι χήρα και ψάχνει τον έρωτα! «Ο γαμπρός που είναι;» Στο First Dates δεν υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες που αναζητούν την αγάπη ή την συντροφικότητα, συναντιούνται σε ένα όμορφο, γεμάτο ζεστασιά εστιατόριο έτοιμο να φιλοξενήσει ραντεβού […]

close menu