Εντυπωσιακα

Ποιο ελληνικό νησί πλημμυρίζει με τουλίπες αυτή την εποχή;

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στη νότια Χίο τα λιβάδια και οι κάμποι κοκκινίζουν από τις υπέροχες λαλάδες, ένα αυτοφυές σπάνιο είδος τουλίπας μοναδικό στον κόσμο. Πρόκειται για ένα μοναδικό υπερθέαμα που κόβει την ανάσα. Η Χίος γεμίζει με ανθισμένες Λαλάδες που κατακλύζουν τις πλαγιές και τα χωράφια της κεντρικής και νότιας Χίου σχηματίζοντας ένα κατακόκκινο χαλί από άγριες τουλίπες. Οι πανέμορφες άγριες τουλίπες είναι αυτοφυείς και μαγεύουν ντόπιους και επισκέπτες με την ομορφιά τους, την πυκνότητα της βλάστησης καθώς και το έντονο χρώμα τους.

Cebbceb1cebbceacceb4ceb5cf82

Cebbceb1cebbceacceb4ceb5cf82

Η ιστορία τους φτάνει στο βάθος των αιώνων και δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. Μάλλον, παρά το ότι ακούγεται η Χίος δεν συνιστά την περιοχή προέλευσης της Ολλανδικής τουλίπας- τουλάχιστον όχι των πρώτων βολβών που έφτασαν εκεί. Αποτελεί ωστόσο μέρος της φυσικής περιοχής εξάπλωσης του γένους Tulipa, που εκτείνεται από την κεντρική Ασία μέσω της Μεσογείου έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης. Το γένος αριθμεί περισσότερα από 100 είδη, 14 από τα οποία φύονται στην Ελλάδα. Η ανατολική προέλευση του ονόματος «λαλάδες» είναι γνωστή. Lale είναι η περσική ονομασία της τουλίπας, που πέρασε μέσω των τουρκικών στη χιακή διάλεκτο. Όμως και το όνομα «τουλίπα» (tulipa, tulip, tulipan, tulipano, tulpe, tulpan σε διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες) έχει παρόμοια προέλευση, από την οθωμανική λέξη για το τουρμπάνι, εξαιτίας της ομοιότητάς του με το άνθος της τουλίπας ή της οθωμανικής μόδας να τοποθετούνται τουλίπες στις πτυχώσεις του τουρμπανιού.

Kostaris 03 4780

Kostaris 04 4806

Τα είδη της τουλίπας τα οποία συναντούμε στην Χίο είναι η Tulipa praecox, η Toulipa agenesis, η Tulipa clusiana και η Tulipa undulatifolia, όμως τα άνθη της τουλίπας δεν διατηρούνται για περισσότερο από 7 με 10 μέρες. Ο καιρός παίζει σημαίνοντα ρόλο στο πότε θα ξεκινήσουν να ανθίζουν οι τουλίπες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα εν λόγω είδη τουλίπας μεγαλώνουν μόνο στη Χίο και αποτελούν τα έξι από τα έντεκα είδη τουλιπών διεθνώς!

Lalades2

Lalades1

Kostaris 09 4841

Kostaris 08 4649

Kostaris 07 4642

Kostaris 06 4833

Kostaris 05 4813

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top