Με μια σούπερ-Σελήνη και πεφταστέρια ξεκινά το 2018
Ενδιαφεροντα

Με μια σούπερ-Σελήνη και πεφταστέρια ξεκινά το 2018

Με μια σούπερ-Σελήνη και πεφταστέρια ξεκινά το 2018

Δύο φορές θα υπάρξει υπέρ-Σελήνη το 2018 και η πρώτη θα είναι με το «καλημέρα» του νέου έτους, λίγο πριν τα χαράματα της Τρίτης, 2 Ιανουαρίου. Αυτό θα είναι το πιο μεγάλο και φωτεινό φεγγάρι του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Λίγο μετά, το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου θα κορυφωθεί και η πρώτη βροχή διαττόντων του έτους, οι Τεταρτίδες, αλλά το δυνατό φεγγάρι σχεδόν θα τις «σβήσει».

Η σούπερ-Σελήνη (ή υπέρ-Σελήνη) θα συμβεί στις 04:24 ώρα Ελλάδας, όταν θα υπάρξει πανσέληνος, ενώ λίγο νωρίτερα, περίπου στις 11 το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου, το φεγγάρι θα έχει βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη (περίπου στα 356.600 χιλιόμετρα). Κάτι ανάλογο θα συμβεί μόνο άλλη μια φορά μέσα στο 2018, στις 30 Ιανουαρίου, ενώ είχε προηγηθεί η υπερ-σελήνη της 3ης Δεκεμβρίου.

Ο Ιανουάριος θα έχει και δεύτερη πανσέληνο. Μάλιστα η επόμενη πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυαστεί με μια ολική έκλειψη της Σελήνης. Θα έχει προηγηθεί στις 30 Ιανουαρίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, άλλη μια σούπερ-Σελήνη, με το φεγγάρι σε απόσταση 359.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Η Σούπερ Σελήνη ανατέλλει - Εντυπωσιακές οι πρώτες φωτογραφίες από την μεγαλύτερη πανσέληνο του 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η Σούπερ Σελήνη ανατέλλει – Εντυπωσιακές οι πρώτες φωτογραφίες από την μεγαλύτερη πανσέληνο του 2017

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (περίπου 383.000 χιλιόμετρα σύμφωνα με τη NASA) αυξάνεται κατά περίπου 5% στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (supermoon), που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Σε μια σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο (όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο). Επίσης, στη σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται 16% πιο φωτεινό σε σχέση με μια μέση πανσέληνο και 30% φωτεινότερο από ό,τι μια μικρο-πανσέληνος.

Οι υπέρ-πανσέληνοι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους μήνες του χειμώνα φαίνονται μεγαλύτερες από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, επειδή αυτή την εποχή του χρόνου η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο. Λόγω αυτού του γεγονότος, η βαρύτητα του Ήλιου έλκει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Έτσι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή- αλλά συχνά είναι πιο δύσκολο να την απολαύσει κανείς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

https://www.facebook.com/NASA/videos/317288022106625/

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο, είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα. Στη θέση αυτή, το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και λαμπρότερο από ό,τι όταν σηκώνεται ψηλά στον ουρανό, επειδή όταν είναι χαμηλά, μπορεί κανείς να το συγκρίνει με στοιχεία του τοπίου (λόφους, κτίρια κ.α).

Και επειδή κατά καιρούς εκφράζονται ανησυχίες ότι μια σούπερ-Σελήνη μπορεί να «πυροδοτήσει» φυσικές καταστροφές, οι επιστήμονες της NASA και άλλοι που έχουν μελετήσει το ζήτημα, δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις φοβίες.

Τεταρτίδες

Όπως κάθε χρονιά, το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου και φέτος θα κορυφωθούν νωρίς το βράδυ τής Τετάρτης 3 Ιανουαρίου (περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδας) έως τα χαράματα της Πέμπτης. Όμως η πανσέληνος -και μάλιστα υπέρ-Σελήνη- που θα έχει προηγηθεί, θα «σβήσει» με τη λάμψη της τα περισσότερα μετέωρα από τον νυχτερινό ουρανό.

Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειανατολική στον ουρανό. Εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές. Λόγω της υπέρ-Σελήνης στις αρχές Ιανουαρίου, τα ορατά μετέωρα αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα δέκα έως 25 ανά ώρα και αυτό μόνο σε περιοχές με σκοτεινό ουρανό χωρίς αστική φωτορύπανση.

Είναι μια βροχή διαττόντων λιγότερο γνωστή από άλλες, όπως των Λεοντιδών, των Ωριωνιδών και των Διδυμίδων, καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές».

Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς – ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου), τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795, αλλά δεν υπάρχει πια.

Σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.

Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τον αστεροειδή «2003 ΕΗ1» διαμέτρου περίπου δύο χιλιομέτρων, που αποτελεί απομεινάρι ενός πρώην κομήτη, του C/1490 Y1. Ο αστεροειδής επίσημα ανακαλύφθηκε το 2003, αλλά τον μητρικό κομήτη είχαν παρατηρήσει πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι ήδη από τον 15ο αιώνα.

Οι πρώτες παρατηρήσεις των διαττόντων Τεταρτιδών στην Ευρώπη έγιναν από το Αστεροσκοπείο των Βρυξελλών το 1825.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθήστε το Diaforetiko στο Google news Google News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Ενδιαφεροντα

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Περιμένω την πρόταση και το μονόπετρο για τον γάμο»
Ενδιαφεροντα

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Περιμένω την πρόταση και το μονόπετρο για τον γάμο»

Την Ζωζώ Σαπουντζάκη σε έξοδό της, συνάντησε η κάμερα της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα. Μεταξύ άλλων, η σπουδαία ηθοποιός μίλησε και για την περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της

Ματίνα Παγώνη: «Δέχθηκα πρόταση με 14.000 ευρώ το μήνα από Σαουδική Αραβία»
Ενδιαφεροντα

Ματίνα Παγώνη: «Δέχθηκα πρόταση με 14.000 ευρώ το μήνα από Σαουδική Αραβία»

«Μου είχαν προτείνει να εργαστώ στη Σαουδική Αραβία πριν δύο χρόνια. Η πρόταση ήρθε μαζί με ένα διετές συμβόλαιο. Ο μισθός μου θα ανερχόταν στις 14.000 ευρώ το μήνα, ενώ μου πρότειναν να καλύψουν και τη διαμονή μου»

Τελευταία Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Live η παράδοση 42,5 χλμ κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Live η παράδοση 42,5 χλμ κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας

Τα τμήματα του Ε65 Λαμία -Ξυνιάδα και Τρίκαλα -Καλαμπάκα που θα ενωθούν με το «τυφλό»κομμάτι του αυτοκινητόδρομου (Ξυνιάδα -Τρίκαλα) παραδίδονται αυτή την ώρα από την ΤΕΡΝΑ σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Το έργο αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Ε65 είναι θρυαλλίδα ανάπτυξης για την περιοχή» σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Ταχιάος στον χαιρετισμό του. «Το […]

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον κύριο Παπανώτα»
Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον κύριο Παπανώτα»

«Καλά έκανα και διέγραψα τον κύριο Παπανώτα, να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από τη Δράμα, ο οποίος μιλά με ρατσιτσικό λόγο, προσβάλλει μία ολόκληρη μερίδα συμπολιτών και ο ίδιος δεν τολμά να το κάνει. Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του […]

Αφρικανική σκόνη: Πώς επηρεάζει το αναπνευστικό, αλλεργίες, καρδιά και ανοσοποιητικό – Οδηγίες από την Πνευμονολογική Εταιρεία
Υγεία

Αφρικανική σκόνη: Πώς επηρεάζει το αναπνευστικό, αλλεργίες, καρδιά και ανοσοποιητικό – Οδηγίες από την Πνευμονολογική Εταιρεία

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει τη χώρα μας και σήμερα Τρίτη 23.04.2024 είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα. Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος […]

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1,5 χρόνο – Μεγαλύτερη αύξηση στις γυναίκες
Οικονομια

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1,5 χρόνο – Μεγαλύτερη αύξηση στις γυναίκες

Κατά 1,5 χρόνο αναμένεται να αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027. Αυτό προβλέπει το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων. Ο κύριος λόγος που ασκεί πίεση στη σταδιακή αύξηση είναι το δημογραφικό, και η γήρανση του πληθυσμού. Η αυστηρότερη πρόβλεψη κάνει λόγο για 2,5 έτη. […]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρομερά καψούρης ο Νίκος Κοκλώνης – Ζήτησε να του παίξουν νησιώτικα για να γιορτάσει τον έρωτά του
ShowBiz

Τρομερά καψούρης ο Νίκος Κοκλώνης – Ζήτησε να του παίξουν νησιώτικα για να γιορτάσει τον έρωτά του

Το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια του “J2US” ο Νίκος Κοκλώνης αιφνιδίασε τη Δέσποινα Βανδή, ζητώντας της μια χάρη. Συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής και παραγωγός αποκάλυψε on air πως είναι ξανά ερωτευμένος και ζήτησε από τη Δέσποινα Βανδή να του τραγουδήσει νησιώτικα κομμάτια. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ «Είμαι ερωτευμένος πάρα πολύ ξανά, οπότε θέλω να τραγουδήσεις για να […]

Ανδρέας Φουστάνος:«Δεν είμαι παππούς. Γεννήθηκα το 1951 και με τη σύντροφό μου έχω 30 κάτι χρόνια διαφορά»
ShowBiz

Ανδρέας Φουστάνος:«Δεν είμαι παππούς. Γεννήθηκα το 1951 και με τη σύντροφό μου έχω 30 κάτι χρόνια διαφορά»

Ο γνωστός πλαστικός χειρουργός φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του «ANT1» και την εκπομπή «Το πρωινό», όπου παραχώρησε συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για το ποιες επεμβάσεις έχει κάνει στο δικό του πρόσωπο.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι πάντοτε ζωντανός και παρών ανάμεσα μας
Θρησκεια

Ο Άγιος Γεώργιος είναι πάντοτε ζωντανός και παρών ανάμεσα μας

Ο Ελληνορθόδοξος άραβας και ευσεβής κάτοικος του χωριού των Ποιμένων Χαλίλ Αμπουφάρχα, ήτο πρόγονος του εφημερίου του χωριού, και διηγόταν το εξής γεγονός που έζησε γύρω στο 1903, πριν από περίπου πέντε-έξι γενιές.

close menu