Εντυπωσιακα

Λίγο πριν πεθάνει μια καρκινοπαθής γυναίκα έγραψε η ίδια το νεκρολόγιο της ώστε να μάθουν όλοι την αλήθεια για τον καρκίνο

2

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συγκινούμαστε βαθύτατα από κάτι που διαβάζουμε σε μια νεκρολογία. Κατά καιρούς, έχουμε διαβάσει διάφορα κείμενα που γράφτηκαν από συγγενείς αποθανόντων αλλά η παρακάτω νεκρολογία είναι η πρώτη που γράφτηκε από την ίδια τη θανούσα, τη Sonia Todd.

Ενώ μερικοί μπορεί να βρήκαν ‘άρρωστη’ την απόφαση της Sonia να γράψει τη δική της νεκρολογία, η Sonia το έκανε γιατί ήξερε ότι νεκρολογία ενός ατόμου είναι συχνά είτε μια λίστα “όλων των μικρών ή μεγάλων επιτευγμάτων από την κούνια του μέχρι την ταφή του σε μορφή χρονοδιαγράμματος” ή είναι “ένα ποίημα” που συνοψίζει τη ζωή του νεκρού.

Αλλά η Sonia δεν ήθελε μια λίστα με τα επιτεύγματά της, ούτε ήθελε ποίηση. Ήθελε ο κόσμος να ξέρει μόνο ένα πράγμα: ότι προσπάθησε να κάνει το καλύτερο που μπορούσε. Προσπάθησε να αγαπήσει τους ανθρώπους, προσπάθησε να κάνει το σωστό, και τώρα ήρθε η στιγμή να πει ευχαριστώ.

Εκτός αυτού, ήθελε να αφήσει κάποιους τρόπους για να τιμήσει ο κόσμος τη μνήμη της: απλές, καθημερινές κινήσεις που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

sonia2

Το όνομά μου είναι Sonia Todd, και πέθανα από καρκίνο στην ηλικία των 38. Αποφάσισα να γράψω τη δική μου νεκρολογία, επειδή συνήθως οι νεκρολογίες γράφονται με διαφορετικούς τρόπους. Η οικογένεια και οι φίλοι μαζεύονται για να απαριθμήσουν κάθε ήσσονος σημασίας επίτευγμα από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο σε μορφή χρονοδιαγράμματος, ή προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τελευταίο ποίημα για τη ζωή κάποιου, η οποία φαίνεται συνήθως τόσο λαμπερή που  θα σκεφτόταν κάποιος ότι ο αποθανών ήταν η ζωντανή ενσάρκωση μιας θεότητας.

Η αλήθεια είναι η εξής: εγώ απλά προσπάθησα να κάνω το καλύτερο που μπορούσα. Μερικές φορές τα κατάφερα, αλλά ακόμα κι αν απέτυχα, ξέρω πως τουλάχιστον προσπάθησα. Πέρα από τα τρελά μου σχόλια, τα ανέκδοτα και τα παράπονά μου, αγάπησα πραγματικά τους ανθρώπους. Δεν έκανα πάντα το σωστό, αλλά όταν φτάνεις στο τέλος της ζωής σου, αυτά είναι τα πράγματα για τα οποία μετανιώνεις πραγματικά, τα μικρά απλά πράγματα που πληγώνουν τους άλλους ανθρώπους.

Μερικοί άνθρωποι μου είπαν ότι το να γράψω τη δική μου νεκρολογία ήταν άρρωστο, αλλά νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική κίνηση, διότι έχω την ευκαιρία να πω ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που με βοήθησαν όλο αυτό το διάστημα. Εκείνοι που με αγάπησαν, με βοήθησαν, νοιάστηκαν για μένα, γέλασαν μαζί μου και μου έμαθαν πράγματα έτσι ώστε να μπορώ να έχω μια υπέροχη κι ευτυχισμένη ζωή. Ήμουν πολύ τυχερή που γνώρισα όλους εσάς. Αυτό είχε αξία στη ζωή μου.

Αν με σκέφτεστε, και θα θέλατε να κάνετε κάτι στη μνήμη μου, τότε κάντε αυτό:

– Γίνετε εθελοντές σε ένα σχολείο, μια εκκλησία ή τη βιβλιοθήκη της πόλης σας.

– Γράψτε ένα γράμμα σε κάποιον και πείτε του πως έχει θετική επίδραση στη ζωή σας.

– Εάν καπνίζετε, κόψτε το κάπνισμα.

– Αν πίνετε και οδηγείτε, να το σταματήσετε

– Συγχωρέστε κάποιον που δεν το αξίζει.

– Σβήστε τα ηλεκτρονικά και πάρτε ένα παιδί για παγωτό και πείτε του για τις ελπίδες και τα όνειρά του.

– Βεβαιωθείτε ότι κάνατε σήμερα κάποιον να χαμογελάσει

Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι επιτυχίες αυτής της γυναίκας αλλά το σίγουρο είναι πως άφησε πίσω της μια σπουδαία κληρονομιά.

 

διαφορετικό

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top