Kopi luwak: o πιο ακριβός καφές παρασκευάζεται από… κόπρανα αγριόγατας!!!
O Kopi luwak αποτελεί περισσότερο μια μέθοδο παρά είδος καφέ. Στην πραγματικότητα σημαίνει «καφές της luwak» δηλαδή ο καφές της μοσχογαλής luwak που ζει στην Ινδονησία με την κοινή ονομασία Asian palm civet [επιστ. Paradoxurus hermaphroditus].
H μοσχογαλή luwak αγαπά πολύ τους καρπούς του καφέ και ειδικά το μαλακό τους περίβλημα αλλά αποβάλει στα κόπρανα της τα κουκούτσια τα οποία κατόπιν συλλέγονται από παραγωγούς και αφού καθαριστούν και καβουρδιστούν διατίθενται στο εμπόριο.
Η διαδικασία πέψης της μοσχογαλής luwak και τα γαστρικά υγρά της επιδρούν στους κόκκους του καφέ αυξάνοντας τα επίπεδα κιτρικού και μηλικού οξέως προσδίδοντας στον καφέ εξαιρετικό άρωμα και γεύση.
Παραγωγή και νοθεία
Η παραγωγή του καφέ με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται περίπου σε 600 κιλά το χρόνο και για το λόγο αυτό η τιμή πώλησης είναι αρκετά υψηλή καθιστώντας τον συγκεκριμένο καφέ τον ακριβότερο στον κόσμο. Στη λιανική η τιμή του καφέ φθάνει στα 500 ευρώ το κιλό ενώ στα λίγα καταστήματα που μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα φλιτζάνι Kopi Luwak θα πρέπει να πληρώσει περίπου 60 ευρώ. Εντούτοις, η τιμή αυτή έχει, όπως είναι φυσιολογικό, οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία με την ανάμιξη καφέ κατώτερης ποιότητας αλλά και στην εκτεταμένη καλλιέργεια του με ζώα κλεισμένα σε κλουβιά που ταΐζονται εντατικά με τους καρπούς του καφεόδεντρου.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η ποσότητα που πωλείται σε ολόκληρο τον κόσμο ετησίως είναι 50 φορές μεγαλύτερη από την παραγόμενη, γεγονός που αποδεικνύει την εκτεταμένη νοθεία και εκμετάλλευση του προϊόντος.
Μέθοδος πιστοποίησης αυθεντικότητας
Πρόσφατα Ιάπωνες και Ινδονήσιοι ερευνητές ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο χημικής πιστοποίησης της αυθεντικότητας του συγκεκριμένου καφέ. Για να το επιτύχουν, συνέλεξαν κόκκους Kopi Luwak και κοινού καφέ από όλη την Ινδονησία, τους ανέλυσαν και συνέκριναν τη χημική τους σύσταση. Οπως περιγράφουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry», διαπίστωσαν ότι οι κόκκοι του Kopi Luwak έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό και μηλικό οξύ, γεγονός το οποίο εκτός του ότι τους προσδίδει μια συγκεκριμένη χημική «ταυτότητα» παίζει καθοριστικό ρόλο στο ιδιαίτερο άρωμα και στη γεύση τους. Τα αυξημένα επίπεδα του κιτρικού και του μηλικού οξέος στον Kopi Luwak οφείλονται σύμφωνα με τους επιστήμονες στα οξέα, στα ένζυμα και στα μικρόβια που επενεργούν στους κόκκους του καφέ ενόσω αυτοί φιλοξενούνται στα έντερα της μοσχογαλής.
Έτσι, ο αυθεντικός καφές luwak αποκτά μια μοναδική χημική ταυτότητα η οποία πιστοποιεί την αυθεντικότητα του. Όποιος έχει λοιπόν τη δυνατότητα να πληρώσει αυτόν τον καφέ μπορεί να είναι πλέον σίγουρος για τη γνησιότητα του.
Ολες οι Ειδήσεις
- Θανάσης Ευθυμιάδης: «Τα πολλά χρήματα δεν έφεραν θετικό αποτέλεσμα στη ζωή μου»
- Απίστευτη ντροπή: Πασίγνωστος influencer κορόιδευε παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο
- Γεωργιάδης για Τέμπη: Αντί να πούμε και μπράβο στον Καραμανλή, τον σταυρώνουμε και από πάνω
- Ελένη Μενεγάκη: Είμαι το καλύτερο αφεντικό που υπάρχει
- Φωτοτυπία του πατέρα της: Μια πανέμορφη δεσποινίδα η κόρη του Λιανού-Μεγάλωσε και είναι ίδια με εκείνον
- Έλυσαν τις διαφορές τους, τα ξαναβρήκαν: Και πάλι μαζί ο Νταλάρας με την κόρη του – Η κίνηση που έφερε την συμφιλίωση
- «Κάποιες φορές κλαίω και με κατακρίνω»: Η Δανάη Μπάρκα μιλά ανοιχτά για τα κιλά και το σώμα της
- «Το παιδί μου έγινε στάχτη μέσα σε 6 δευτερόλεπτα»: Συγκινεί η εξομολόγηση της μητέρας της Κλαούντια που «χάθηκε» στα Τέμπη