Κίνδυνος για εγκεφαλικό και άνοια λόγω… αναψυκτικών διαίτης
Οι άνθρωποι που πίνουν κάθε μέρα αναψυκτικά διαίτης ή με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η φρουκτόζη, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν τέτοια ποτά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Μία άλλη σχετική μελέτη δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη (πάνω από δύο τη μέρα), είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ιδίως μικρότερο ιππόκαμπο (η περιοχή που είναι σημαντική για τη μνήμη).
Οι δύο έρευνες από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Μάθιου Πέιζ του Τμήματος Νευρολογίας, παρουσιάσθηκαν στα περιοδικά «Stroke» και «Alzheimer & Dementia».
Οι μελέτες βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ (Framingham Heart Study), η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948.
Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι μπορεί να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Τα διαιτητικά αναψυκτικά προβάλλονται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όμως οι νέες μελέτες δείχνουν ότι και αυτά, αν καταναλώνονται καθημερινά, μπορεί να κρύβουν κινδύνους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά διαίτης, είναι πιθανότερο να είναι διαβητικοί, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Όμως, ακόμη κι αν αποκλεισθούν οι διαβητικοί, πάλι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως ότι πρόκειται μόνο για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, αλλά δείχνει μια τάση και μια συσχέτιση. Γι’ αυτό, ανέφεραν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Στο μεταξύ πάντως, όπως είπε ο Πέιτζ, «συστήνουμε στους ανθρώπους να πίνουν τακτικά νερό, αντί για ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά».
Σε συνοδευτικό άρθρο γνώμης στο περιοδικό «Stroke» της American Heart Association αναφέρεται ότι οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η κατανάλωση ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού.
Όμως, επισημαίνεται ότι αυξάνονται οι ενδείξεις, όπως δείχνουν και οι δύο νέες μελέτες, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση τέτοιων ποτών και στην πρόκληση ανεπιθύμητων συνεπειών στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος.
Αυτό, κατά τον Ράλφ Σάκο, πρώην πρόεδρο της American Heart Association και τωρινό πρόεδρο του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, σημαίνει ότι πιθανώς δεν πρέπει να συμβουλεύει κανείς τους καταναλωτές να πίνουν αναψυκτικά και χυμούς με τεχνητά γλυκαντικά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα ποτά που έχουν κανονική ζάχαρη.
Ολες οι Ειδήσεις
- Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης σε ηλικία 76 ετών
- Ευρωεκλογές: Ανοιχτό το σενάριο για διπλές κάλπες στις 9 Ιουνίου – Αύριο η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «Σπαρτιάτες»
- Ίλιον: Βίντεο ντοκουμέντο από την παράσυρση και εγκατάλειψη 23χρονης – «Ζω από θαύμα»
- Φωτιά ξέσπασε στη Ζαχάρω Ηλείας: Επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
- Συναγερμός με την Αφρικανική σκόνη: Αυξημένη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα με βήχα και δύσπνοια – Οι οδηγίες των πνευμονολόγων
- «Μποτιλιάρισμα» στα λιμάνια της Μεσογείου – Ασφυκτικά γεμάτες οι αποθήκες εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα
- Ο πρίγκιπας Λούις γιορτάζει τα έκτα γενέθλιά του και η Κέιτ Μίντλετον ανέβασε νέα φωτογραφία του λόγω της ημέρας
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία από τον Daniel & Elias