Ενδιαφεροντα

Η εκπληκτική μεταμόρφωση του νεοκλασικού όπου έζησε ο Κάρολος Κουν, στην καρδιά των Εξαρχείων

Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, σε μια γειτονιά που υπάρχει από το 1870 παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Αθήνας.

Στο παρελθόν είχε υπάρξει κατοικία διανοούμενων και καλλιτεχνών με κορυφαίο τον ηθοποιό και θεατρικό σκηνοθέτη Κάρολο Κουν, που κατοικούσε εκεί στα μέσα των δεκαετιών 1950 και 1960. Η νεοκλασική κατοικία στην τελευταία της μορφή λειτουργούσε ως εστιατόριο μέχρι την τελευταία της ανακαίνιση.

Το όραμα ήταν να μεταμορφωθεί το παλιό αυτό κτίριο με τις διάφορες επεμβάσεις που του είχαν γίνει στο παρελθόν, σε μια σύγχρονη μονοκατοικία με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του, ξεπερνώντας την κακή του κατάσταση λόγω παλαιότητας. Επίσης το περιορισμένο μέγεθός του καθώς και η απουσία φυσικού φωτισμού από το εσωτερικό του αποτέλεσαν δύο σημαντικά ζητήματα στην αρχιτεκτονική σύνθεση της κατοικίας.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που προχώρησαν στην ανακαίνιση του συγκεκριμένου κτιρίου; Πρόκειται για το γραφείο schema architecture & engineering που ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα από την Μαριάννα Αθανασιάδου, μια διεθνώς βραβευμένη αρχιτέκτονα, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Harvard, και τον Χρήστο Σταυρογιάννη πολιτικό μηχανικό και οικονομολόγο. Η ομάδα του γραφείου συμπληρώνεται από εξαιρετικούς συνεργάτες που ειδικεύονται σε διαφορετικούς τομείς ο καθένας.

Το γραφείο τεχνικών μελετών βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, σε τομείς όπως αειφόρο αρχιτεκτονική, αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, στατική μελέτη του κτιρίου την διαχείριση της κατασκευής του κ.α. Στόχος της ομάδας είναι να σχεδιάσει κτίρια που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και υλικών, τη βιωσιμότητα του κτίσματος, καθώς και την υψηλή αισθητική στο ελάχιστο δυνατό κόστος.

«Αρχικά, η βασική ιδέα ήταν η αύξηση των λειτουργικών χώρων του κτιρίου λόγω των αναγκών της οικογένειας που θα το κατοικούσε. Εκμεταλλευτήκαμε το μεγάλο εσωτερικό του ύψος και κατασκευάσαμε πολλαπλά πατάρια, τα οποία δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον σύνολο σε σχέση με τα υφιστάμενα διαφορετικά επίπεδα εντός της κατοικίας. Η χρήση του εσωτερικού ύψους άλλαξε εντελώς την αντίληψη του χώρου του κτιρίου καθώς δόθηκαν πολλαπλές δυνατότητες θέασης, τόσο σε στάθμη κοντά στο έδαφος όσο και σε στάθμη κοντά στην στέγη, ενισχύοντας την εμπειρία του να βρίσκεσαι μέσα στην κατοικία.

=”http://www.diaforetiko.gr/wp-content/uploads/2017/09/in__11156_59b8e84fa61c1.jpg” data-isnew=”0″ data-src=”articles/0/article_11156/inline/in__11156_59b8e84fa61c1.jpg”/>

Ο αρχικά σκοτεινός χώρος μεταμορφώθηκε πλήρως σε φωτεινό με την προσθήκη φεγγιτών στην ξύλινη εμφανή στέγη. Επίσης η αντικατάσταση συμπαγών αδιαφανών θυρών με γυάλινες έφερε φυσικό φως καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας σε κλειστούς χώρους. Ταυτόχρονα η διάταξη σε ανοιχτό χώρο συνεισφέρει στην ενοποίηση όλων των λειτουργιών και στις τρεις διαστάσεις.

Το κτίριο διατήρησε των χαρακτήρα του με την επιμελή επιλογή νέων υλικών και την επανάχρηση των παλαιών υφισταμένων, διατηρώντας την φυσική μορφή τους. Τα επιχρίσματα αφαιρέθηκαν συνολικά από τους πέτρινους περιμετρικούς τοίχους, και οι ξύλινες επιφάνειες συντηρήθηκαν πλήρως. Όλα τα υφιστάμενα υλικά αποκαλύφθηκαν και τα καινούργια που προστέθηκαν δεν παρεμβαίνουν στην παλαιά αισθητική του κτιρίου, κάνοντας την εσωτερική ατμόσφαιρα όσο το δυνατόν πιο θερμή για την οικογένεια που το κατοικεί».

Εκτός από την εντυπωσιακή ανακαινισμένη εξαρχειώτικη μονοκατοικία, το schema έχει να επιδείξει κι άλλα projects. Ένα από τα πιο σημαντικά ολοκληρωμένα έργα του γραφείου ήταν η ανακαίνιση του θαλάμου Δ του ιδρύματος ΚΑΑΠΑΑ (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.) στην Βούλα. Η πρωτοβουλία της αποκατάστασης του χώρου, ονομάστηκε Big Smile Project 2, ως συνέχεια του έργου της ΜΚΟ Tandem με την ευγενική χορηγία της Mattel Children’s Foundation. Στόχος της πρότασης ήταν η δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος οικογενειακής θαλπωρής, παιχνιδιού, και κυρίως ασφάλειας, στα πλαίσια μιας οικονομικής και χρονικά εφικτής υλοποίησης.

Ο συγκεκριμένος θάλαμος φιλοξενεί 18 παιδιά διαφόρων ηλικιών και δυσκολιών, άρα και διαφορετικών αναγκών και δυνατοτήτων. Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία «προσωπικού» χώρου για κάθε παιδί. Δημιουργήθηκαν λοιπόν οι χώροι που εξυπηρέτησαν τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες.

Πηγή: dinfo.gr

      

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top