Γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η πιο αυστηρή νηστεία, με την καθιέρωσή της να έχει τις απαρχές της περίπου στον 4ο αιώνα μ.Χ., οπότε και προβλεπόταν κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία, με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι.
Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία διαφοροποιείται τρεις φορές.
Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.
Όσον αφορά τη δεύτερη ημέρα διαφοροποίησης της νηστείας, αυτή είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική εορτή, αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οπότε οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδικαι κρασί.
Κατάλυση του λαδιού γίνεται και τη Μεγάλη Πέμπτη, εις ανάμνηση της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιησού Χριστό. Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη τελείται και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία τελείται μόλις 10 φορές το χρόνο.
Το έθιμο του μπακαλιάρου
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.
Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
Ολες οι Ειδήσεις
- Σήμερα ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρίσιμη η κάλπη των Ευρωεκλογών – Είναι ένα στοίχημα για τη ΝΔ που πρέπει να κερδηθεί
- Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες σε 7 περιοχές από σήμερα το βράδυ – Στο στόχαστρο και πάλι η Θεσσαλία
- «Η Τουρκία πλέον δεν δέχεται καμία ελληνική δραστηριότητα στο Αιγαίο», υποστήριξε ο Αντιστράτηγος Καμπουρίδης
- Επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική βάση της Χεζμπολάχ
- Φρίκη: Μητέρα πλήρωσε 2.500 ευρώ για να βιάσouν και να σκοτώσouν το 5χρονο παιδάκι της
- Θλίψη για την Ελεονώρα Μελέτη: Έχασα 3.000 followers επειδή «κατέβηκα» με την Νέα Δημοκρατία
- Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – «Επικίνδυνα φαινόμενα θα πλήξουν την περιοχή σας»