Έρευνα σοκ για τις τηγανητές πατάτες
Βρετανοί επιστήμονες δημοσίευσαν στην «Επιθεώρηση Γεωργικής & Διατροφικής Χημείας (JAFC) έρευνά τους, στην οποία εξέταζαν κατά πόσο συγκεκριμένες τροφές μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνες για την υγεία, εξαιτίας ορισμένων ουσιών που περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Όπως διαπίστωσαν, μία από τις πιο επικίνδυνες είναι οι τηγανητές πατάτες. Ιδιαίτερα μάλιστα οι προτηγανισμένες φάνηκε πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να περιέχουν υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα καρκινογόνων χημικών ουσιών.
Προκειμένου να είναι τραγανές στο εξωτερικό και μαλακές στο εσωτερικό, οι προτηγανισμένες πατάτες κόβονται σε μικρά κομμάτια, τηγανίζονται εν μέρει και τελικά καταψύχονται, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται πολύς χρόνος γι να μαγειρευτούν πριν καταναλωθούν.
Ωστόσο, η επεξεργασία αυτή, επηρεάζει τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το τηγάνισμά τους.
Πρόκειται για μία δυνητικά καρκινογόνο ουσία, γι αυτό και οι ειδικοί συνιστούν σθεναρά να καταναλώνουμε με μέτρο και σε ειδικές περιστάσεις τηγανητά τρόφιμα.
Οι υγειονομικές αρχές, όπως η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, δεν συνιστούν να πάψουμε εντελώς να τρώμε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά οπωσδήποτε να φροντίζουμε να μην αποτελούν αυτά τον κορμό της διατροφής μας.
Ολες οι Ειδήσεις
- Έκλαψε και η Παναγία: Αυτός είναι ο 34χρονος Αντώνης που έπeσε από τον Λευκό Πύργο και «έσβησε»
- Έρχεται η πανέμορφη Ροζ πανσέληνος του Απριλίου – Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδ
- Υποκλίθηκαν όλοι: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκóρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσouμε
- Η Παναγία επεμβαίνει στις δυσκολότερες στιγμές τής ζωής μας
- Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Οι τρεις μαρτυρίες που ξεδίπλωσαν την δράση των οργανωμένων οπαδών
- «Αλμυρό» φέτος το πασχαλινό τραπέζι – Πού θα κυμανθούν οι τιμές
- Σεπόλια: Έκαψαν ATM με εμπρηστικό μηχανισμό
- Γιώργος Αυτιάς: Είμαι 4ος στο ψηφοδέλτιο αλλά πρώτος στις καρδιές των ανθρώπων