Ελληνίδα 24χρονη απόφοιτος Οινολογίας του ΤΕΙ Κρήτης φέρνει την επανάσταση στον κόσμο του κρασιού
Ενδιαφεροντα

Ελληνίδα 24χρονη απόφοιτος Οινολογίας του ΤΕΙ Κρήτης φέρνει την επανάσταση στον κόσμο του κρασιού

Ελληνίδα 24χρονη απόφοιτος Οινολογίας του ΤΕΙ Κρήτης φέρνει την επανάσταση στον κόσμο του κρασιού

24χρονη απόφοιτος οινολόγος του ΤΕΙ Κρήτης, κατά την διάρκεια της διατριβής της στο μεταπτυχιακό τμήμα οινοποιίας ανακάλυψε κάτι πολύ πρωτοποριακό. Βρήκε τρόπο να απομονώσει ντόπιες ζύμες, από την Κρητική ποικιλία Βιδιανό, οι οποίες έιναι ικανές να αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και χωρίς τον κίνδυνο να βλάψουν την οινοποίηση  κάτι που συμβαίνει εάν αφεθεί εντελώς ελεύθερη η ζύμωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σήμερα στα περισσότερα οινοποιία σκοτώνουν τις άγριες ζύμες και τις αντικαθιστούν με βελτιωμένες εμπορικές  λόγω της εύκολης χρήσης τους και του εγγυημένου επαναλήψιμου αποτελέσματος που όμως κάνει τα κρασιά πανομοιότυπα.

Η νεαρή Κρητικοπούλα επιστήμονας, ονομάζεται Ηλιάνα Μαλίχιν, είναι γεωπόνος – οινολόγος και δουλεύει σε γνωστό οινοποιό του Ηρακλείου. Κατάγεται από το χωριό Λαμπινή στο Ρέθυμνο όπου είναι και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής . Παράλληλα καλλιεργεί το δικό της αμπελάκι, βγάζει δικό της κρασί και τις ελεύθερες ώρες της διαχειρίζεται και τις ελιές του παππού της στο Ρέθυμνο..

Αν η μοναδική της ανακάλυψη εφαρμοστεί, θα φέρει επανάσταση στο χώρο του κρασιού όχι μόνο στην Κρήτη αλλά… και στην παγκόσμια βιομηχανία, αφού θα δημιουργείται φυσικό προϊόν ανώτερης ποιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το πρώτο βήμα της έρευνας

Η Ηλιάνα μαζί με την ομάδα της, αρχικά κατάφεραν να απομονώσουν γηγενείς ζύμες (ή αλλιώς ντόπιες) από την ποικιλία Βιδιανό, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Οι απομονώσεις έγιναν από δύο πολύ σημαντικά αμπελοτόπια για την ποικιλία. Το πρώτο βρίσκεται στον Φουρφουρά Αμαρίου στο Ρέθυμνο, όπου θεωρείται και η γενέτειρα της ποικιλίας  και το δεύτερο στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου όπου είναι η πρώτη περιοχή που φυτεύτηκε το Βιδιανό με κλήματα από τον Φουρφουρά.

Στην συνέχεια ταυτοποίησαν γενετικά τις ζύμες, έκαναν διαλογή και πραγματοποιήσαν μικρο-οινοποιήσεις (οινοποίηση σε μικρή κλίμακα) με τις ντόπιες ζύμες. Και κάλεσαν οινοπαραγωγούς, οινολόγους και γεωπόνους σε γευσιγνωσία ώστε να αξιολογήσουν και πρακτικά το κρασί.

Πως γεννήθηκε η ιδέα

Βλέποντας τις δυνατότητες της ποικιλίας «Βιδιανό» και πηγαίνοντας σε μεγάλες εκθέσεις κρασιού όπου έβλεπαν τους οινόφιλους να αναζητούν ιδιαίτερα κρασιά, πιο «φυσικά» με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις και από δικές μας ελληνικές ποικιλίες  διαφορετικά από τα γνωστά Chardonnay, Sauvignon blanc κτλ. γεννήθηκε η ιδέα του να ταυτοποιήσουν τις ζύμες από το Βιδιανό για το Βιδιανό.

Η ιδέα ήταν καθαρά έμπνευση της Ηλιάνας που όμως δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει χωρίς την βοήθεια της επιστημονικής της ομάδας που αποτελούνταν από τους κ.κ. Βερβερίδη (κοσμήτορα σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης), Τραντά (επιβλέποντα καθηγητή της μελέτης-ΤΕΙ Κρήτης) και Γκούμα (Καθηγητή Φυτοπαθολογίας – Βακτηριολογίας-ΤΕΙ Κρήτης) καθώς και την χρηματοδότηση των ΤΕΙ Αθήνας – Σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (εκεί όπου έγινε και το πείραμα).

 Η ίδια λέει για την έρευνα της στο ekriti.gr:

“Από τη μια η ανάγκη για την παραγωγή οίνων ανώτερης ποιότητας και από την άλλη η παραγωγή διαφοροποιημένων οίνων στο πλαίσιο της δημιουργίας νέων προϊόντων, έδωσαν  αυτομάτως χώρο στην χρήση εναλλακτικών μεθόδων οινοποίησης. Κάτι που εγώ και η ομάδα μου, αντιληφθήκαμε από την αρχή και κυνηγήσαμε να κάνουμε πράξη.

Ευτυχώς, η προτίμηση για τους επονομαζόμενους οίνους «άγριας» * ζύμωσης προβλέπεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, αναφέρει η Ηλιάνα εξαιτίας της συνεχούς μετακίνησης των καταναλωτών από οίνους ευρείας, κατανάλωσης σε οίνους υψηλής ποιότητας καθώς και σε προϊόντα που παράγονται με φυσικές διαδικασίες και ελάχιστες τεχνολογικές παρεμβάσεις.

 Έτσι, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων η αξιοποίηση στην οινοποίηση της ενδογενούς μικροχλωρίδας, ίσως το πιο σημαντικό συστατικό του τοπικού οικοσυστήματος, θα μπορούσε να προσδώσει στο προϊόν μας προστιθέμενη αξία.

Για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον μας στράφηκε στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της τεχνολογίας ζύμωσης με τη χρήση της ενδογενούς μικροχλωρίδας, αξιοποιώντας για πρώτη φορά στελέχη ειδών μη-Saccharomyces ή αλλιώς «άγριων» ζυμών.

Τι θέλουν να πετύχουν με αυτή την ανακάλυψη

Σε ερώτηση του ekriti τι επιδιώκουν με αυτή την σημαντική ανακάλυψη, η Ηλιάνα απαντά:

Το Βιδιανό είναι μια από τις πιο δυναμικές και ανερχόμενες κρητικές ποικιλίες καθώς μπορεί να δώσει εξαίρετο κρασί.

Από την στιγμή που χρησιμοποιούμε ξένες ζύμες αλλοιώνουμε ή τροποποιούμε το κρασί κάνοντας το αδύναμο να εκφράσει την δυναμική του τόπου όπου βρίσκεται, καθώς η Κρήτη έχει από τα πιο ιδιαίτερα terroir σε συγκριτικό πλεονέκτημα με άλλες περιοχές.

Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιούμε τις Γαλλικές ή άλλες ξενικές ζύμες κάνοντας τα κρασιά μας πανομοιότυπα ενώ έχουμε στα χέρια μας κάτι διαφορετικό και ήδη μοναδικό;

Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε είναι να  εκτιμήσουμε για πρώτη φορά την μικροχλωρίδα της πολύ σημαντικής ποικιλίας Βιδιανό και να θέσουμε βάσεις για οινοποιήσεις με ιθαγενείς ζύμες που θα αντανακλούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τόσο της ποικιλίας όσο και του τόπου όπου καλλιεργείται , την δυναμικότητα και την τυπικότητα της  ποικιλίας , με μοναδικά και διακριτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με απώτερο σκοπό την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Εν τέλει  το πάνελ δοκιμαστών που αξιολόγησε  το κρασί ποικιλίας Βιδιανό που είχε οινοποιηθεί από αυτές τις γηγενείς ζύμες που απομονώσαμε, μίλησε για τυπικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και εντυπωσίασε τους δοκιμαστές. Το κρασί χαρακτηρίστηκε ως αυθεντικό Βιδιανό!

Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να συνεχίσουμε την έρευνα για να επιβεβαιώσουμε την επαναληψιμότητα του αποτελέσματος μας, να δοκιμάσουμε τις ζύμες μας και σε άλλες ποικιλίες της Κρήτης, ανοίγοντας το δρόμο για την παραγωγή ποιοτικού, τυπικού, ιδιαίτερου οίνου με όσο δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις δημιουργώντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα που σχετίζεται τόσο με την οικονομία αλλά και την φήμη του τόπου μας.

Τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν αγαπούσαμε την Κρήτη και το κρητικό κρασί και δεν πιστεύαμε σε αυτόν εδώ τον τόπο. Είναι κάτι σαν όραμα. Θέλουμε να δούμε τις κρητικές ποικιλίες να παίρνουν στον κόσμο την θέση που τους αξίζει. Βεβαίως είμαστε σε καλό δρόμο γιατί το κρητικό κρασί είναι σε άνοδο αλλά και η Κρήτη διαθέτει πλέον νέα γενιά μορφωμένων οινοποιών, που έχουν ήδη αλλά και μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Για αυτό και ζητάμε την βοήθεια του Κράτους, της Περιφέρειας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την έρευνα, η οποία άλλωστε δεν είναι έρευνα για την έρευνα. Είναι εν δυνάμει  ένα εργαλείο που μπορεί να μας δώσει εμπορικό πλεονέκτημα και να συνδεθεί άμεσα με την οικονομία του τόπου μας, αλλά και την φήμη του.

Τι είναι οι ζύμες;

Σύμφωνα με την Ηλιάνα, «ζύμες είναι οι μύκητες που ευθύνονται για την αλκοολική ζύμωση. Αυτές σε συνδυασμό  με την ποικιλία μας και τον τρόπο οινοποίησης είναι που θα μας δώσουν το τελικό προφίλ του προϊόντος μας. Ανάλογα ποιες θα χρησιμοποιήσουμε θα έχουμε και διαφορετικό αποτέλεσμα.

Μπορούμε χρησιμοποιώντας 4 διαφορετικές ζύμες για την ίδια ποικιλία να πάρουμε ωστόσο 4 διαφορετικά κρασιά. Άρα  οι ζύμες (φυσικά όχι και μόνο αυτές) ευθύνονται για το αν θα γίνει το κρασί μας ιδιαίτερο ή όχι. Όταν μιλάμε για άγριες ζύμες μιλάμε για μύκητες,  που υπάρχουν στην φύση, δεν έχουν παραχθεί τεχνητά και είναι γένους μη-Saccharomyces. Δίνουν τα λεγόμενα κρασιά άγριας ζύμωσης ή και εμπορικά τα κρασιά τύπου «wild ferment».

Ρεπορτάζ: Μάρα Μπέκα / ekriti.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθήστε το Diaforetiko στο Google news Google News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Ενδιαφεροντα

Ο 23χρονος Κώστας που επέλεξε να ζήσει με τους μαύρους χοίρους, τα πρόβατα και τα μοσχάρια
Ενδιαφεροντα

Ο 23χρονος Κώστας που επέλεξε να ζήσει με τους μαύρους χοίρους, τα πρόβατα και τα μοσχάρια

Ο Κώστας Μπατσίλας είναι 23 χρόνων. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει επιλέξει να ζήσει στο μικρό ορεινό χωριό, Αετιά της Βασιλίτσας στα Γρεβενά με τους λιγοστούς κατοίκους. Είναι ο νεότερος. Ο Κώστας όπως λέει, μεγάλωσε μεταξύ Ελασσόνας, όπου γεννήθηκε, και της Αετιάς, όπου πήγαινε κάθε Σαββατοκύριακο με τους γονείς του, στον κτηνοτρόφο παππού […]

Κώστας Λιακόπουλος: Ο 1ος των πρώτων στην Ιατρική με 19.612 μόρια – Είχα μια εικόνα της Παναγίας δίπλα μου
Ενδιαφεροντα

Κώστας Λιακόπουλος: Ο 1ος των πρώτων στην Ιατρική με 19.612 μόρια – Είχα μια εικόνα της Παναγίας δίπλα μου

Τα 19.612 μόρια «άγγιξε» ο Κωνσταντίνος Λιακόπουλος στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Ο ίδιος κατάγεται εκ πατρός από Μοναστηράκι Γορτυνίας και είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας.

Μπράβο της: 27χρονη φοιτήτρια συγκατοίκησε με 95χρονη για να πληρώνει μικρότερο ενοίκιο και η ηλικιωμένη να μην νιώθει μόνη
Ενδιαφεροντα

Μπράβο της: 27χρονη φοιτήτρια συγκατοίκησε με 95χρονη για να πληρώνει μικρότερο ενοίκιο και η ηλικιωμένη να μην νιώθει μόνη

Μία φοιτήτρια σκέφτηκε έναν έξυπνο τρόπο για να βρει σπίτι στην ακριβή αγορά του Λονδίνου – μετακομίζοντας με μία 95χρονη συνταξιούχο. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Από τότε που ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της, η 27χρονη Alexandra Knox από το Newcastle, πληρώνει 220€ το μήνα αφότου έφυγε από τις φοιτητικές εστίες για να μετακομίσει με την Florence Smith – και οι δυο […]

«Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται»: Τιμήθηκε η μνήμη του στρατιώτη Ραχούτη, που θυσιάστηκε για να σώσει ένα μωρό
Ενδιαφεροντα

«Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται»: Τιμήθηκε η μνήμη του στρατιώτη Ραχούτη, που θυσιάστηκε για να σώσει ένα μωρό

Ο αφανής ήρωας του ναυαγίου του Σάμινα εξπρές, ο Βασίλης Ραχούτης τιμήθηκε και φέτος από το Λιμεναρχείο Στυλίδας στα Καμένα Βούρλα.

«Έκανα το αυτονόητο ως πατέρας, σ’αγαπώ!» – Ο Ιαβέρης δώρισε το νεφρό του στο γιο του
Ενδιαφεροντα

«Έκανα το αυτονόητο ως πατέρας, σ’αγαπώ!» – Ο Ιαβέρης δώρισε το νεφρό του στο γιο του

«Σ’ αγαπώ». Αυτή ήταν η πρώτη λέξη που είπε ο Ιαβέρης στον γιο του μόλις ξύπνησαν επτά ώρες μετά την μεταμόσχευση νεφρού που υποβλήθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η συγκλονιστική πράξη του Ιαβέρη Ο θρύλος των αγώνων ράλι Τάσος Μαρκουίζος, γνωστός ως Ιαβέρης, συγκλόνισε με την πράξη του να δωρίσει τον ένα νεφρό στον γιο […]

4 τρόποι για να προετοιμάσετε τον εξωτερικό σας χώρο για το καλοκαίρι
Ενδιαφεροντα

4 τρόποι για να προετοιμάσετε τον εξωτερικό σας χώρο για το καλοκαίρι

Η άνοιξη έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της στην χώρα μας με την θερμοκρασία να σημειώνει συνεχή άνοδο και τα λουλούδια να ανθίζουν. Έτσι, έχει έρθει η στιγμή να αρχίσουμε τις προετοιμασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού μας χώρου, προκειμένου να βελτιώσουμε την εμφάνισή αλλά και την λειτουργικότητά του. Είτε έχετε έναν μικρό χώρο όπως […]

Τελευταία Νέα

Ελένη Ψυχούλη: «Δεν είναι επίτευγμα το ότι έχω κάνει παιδί και οι γάτες κάνουν παιδιά»
ShowBiz

Ελένη Ψυχούλη: «Δεν είναι επίτευγμα το ότι έχω κάνει παιδί και οι γάτες κάνουν παιδιά»

Η Ελένη Ψυχούλη σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και τον δημοσιογράφο, Αντώνη Λαγουδάκη, αναφέρθηκε στην επαγγελματική της πορεία, τη δεκαετία του ’80 και τη φάση που βρίσκεται τώρα στην προσωπική ζωή της. Η αληθινή δουλειά της Ελένης Όπως υπογράμμισε η σεφ «επαγγελματικά κάνω αυτό που κάνουν όλοι οι Έλληνες, τρέχω από το πρωί […]

Ακομπλεξάριστη η Δανάη Μπάρκα: « Θα μπορούσα να είμαι λεσβία. Δεν το θεωρούσα πρόβλημα να μ’ αρέσoυν και τα κoρίτσια»
ShowBiz

Ακομπλεξάριστη η Δανάη Μπάρκα: « Θα μπορούσα να είμαι λεσβία. Δεν το θεωρούσα πρόβλημα να μ’ αρέσoυν και τα κoρίτσια»

Συνέντευξη στο περιοδικό Antivirus και τον Βασίλη Θανόπουλο έδωσε η Δανάη Μπάρκα. Η ηθοποιός και παρουσιάστρια μίλησε για το κομμάτι της σεξουαλικότητας, το θέμα της οικογένειας, αλλά και για τα ρατσιστικά σχόλια που η ίδια έχει ακούσει. Προβληματίστηκες ποτέ με τη σεξουαλικότητά σου; Σχετικά με το ποια άτομα σε ελκύουν; Δεν προβληματίστηκα, γιατί δεν το θεωρούσα ποτέ πρόβλημα […]

Χωρίς ταμπού ο Χρήστος Βασιλόπουλος: Αν ο γιος μου γίνει γκέι, φυσικά και θα είμαι δίπλα του
ShowBiz

Χωρίς ταμπού ο Χρήστος Βασιλόπουλος: Αν ο γιος μου γίνει γκέι, φυσικά και θα είμαι δίπλα του

«Οτιδήποτε θελήσει να κάνει στη ζωή του, εγώ θα είμαι πάντα δίπλα του να τον υποστηρίζω» δήλωσε ο Χρήστος Βασιλόπουλος για τον γιο του σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «ΟΚ!». Ο ηθοποιός δήλωσε στη συνέχεια «Θέλω να πάρει την επιμονή και την υπομονή μου, την πυγμή που έχω σε πολλά θέματα, να είναι ονειροπόλος […]

Γαία Μερκούρη: «Χάσιμο χρόνο το να σπουδάζεις. Εγώ έχω το προφίλ μου, θέλω να περνάμε καλά»
ShowBiz

Γαία Μερκούρη: «Χάσιμο χρόνο το να σπουδάζεις. Εγώ έχω το προφίλ μου, θέλω να περνάμε καλά»

Η Γαία Μερκούρη σε συνέντευξή της στο περιοδικό Marie Claire, αναφέρθηκε στο πώς βλέπει τη ζωή ως μοντέλο και δημιουργός περιεχομένου. Το ευχάριστο προφίλ της Γαίας Μερκούρη στα Social media για τους ακόλουθούς της Όπως υπογράμμισε η νεαρή κοπέλα «θέλω να μπαίνει κάποιος στο προφίλ μου και να περνάει όμορφα, να γελάει, να ξεχνάει τα […]

Τα είπε όλα η Ελένη Ανουσάκη: Οι ομοφυλόφιλοι τώρα ξεσάλωσαν, παλιά ήταν διακριτικοί άνθρωποι
ShowBiz

Τα είπε όλα η Ελένη Ανουσάκη: Οι ομοφυλόφιλοι τώρα ξεσάλωσαν, παλιά ήταν διακριτικοί άνθρωποι

Μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε η ηθοποιός Ελένη Ανουσάκη στην εφημερίδα On Time και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους ομοφυλόφιλους και την διαφορά τους συγκριτικά με το «χθες». ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Όσα ανέφερε Ερωτηθείσα για το πώς βλέπει την νέα γενιά και ειδικά αυτούς που συμμετέχουν σε ριάλιτι, όπως είναι το Survivor, και αργότερα γίνονται ηθοποιοί, η […]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κώστας Λιακόπουλος: Ο 1ος των πρώτων στην Ιατρική με 19.612 μόρια – Είχα μια εικόνα της Παναγίας δίπλα μου
Ενδιαφεροντα

Κώστας Λιακόπουλος: Ο 1ος των πρώτων στην Ιατρική με 19.612 μόρια – Είχα μια εικόνα της Παναγίας δίπλα μου

Τα 19.612 μόρια «άγγιξε» ο Κωνσταντίνος Λιακόπουλος στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Ο ίδιος κατάγεται εκ πατρός από Μοναστηράκι Γορτυνίας και είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας.

“Λέτε τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;”: Ο 18χρονος Άγγελος “έσβησε” τον Πορτοσάλτε με 10 κουβέντες
Ελλαδα

“Λέτε τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;”: Ο 18χρονος Άγγελος “έσβησε” τον Πορτοσάλτε με 10 κουβέντες

Τα είπε όλα ο Άγγελος Τσιαμούρας που επέβαινε στην μοιραία αμαξοστοιχία στο βαγόνι 6 και κατάφερε να σώσει 16 επιβάτες από την «πύρινη κόλαση». Μη μπορώντας να συγκρατήσει την οργή του δήλωσε «Είμαστε σε μια Ελλάδα του φαίνεσθαι και αυτό φάνηκε από αυτό που είπε ο άνθρωπος (Άρης Πορτοσάλτε) χάθηκαν τόσες αθώες ψυχές αλλά δεν […]

Ασυγκράτητοι: Μπισμπίκης και Βανδή φιλιούνται παθιασμένα στην Αράχωβα μπροστά σε κόσμο
ShowBiz

Ασυγκράτητοι: Μπισμπίκης και Βανδή φιλιούνται παθιασμένα στην Αράχωβα μπροστά σε κόσμο

Στιγμές χαλάρωσης και έρωτα έζησαν στην Αράχωβα η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης. Η τραγουδίστρια και ο ηθοποιός βρέθηκαν στον δημοφιλή προορισμό για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

«Η νύφη μου δεν καταδέχτηκε να δώσει το όνομά μου στο μωρό. Μήπως να μην πάω στην βάφτιση;»
Αληθινές Ιστορίες

«Η νύφη μου δεν καταδέχτηκε να δώσει το όνομά μου στο μωρό. Μήπως να μην πάω στην βάφτιση;»

Μια εξομολόγηση μας στέλνει μια αναγνώστρια, η οποία θέλει να μοιραστεί την δίκη της εμπειρία και προβληματισμούς σχετικά με την βάφτιση του εγγονιού της. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι γιαγιάδες και οι παππούδες μαλώνουν με τους γονείς του μωρού για το ποιο όνομα θα πάρει το εγγόνι. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Το θέμα της ονοματοδοσίας του παιδιού είναι κάτι που απασχολεί πολλούς […]

close menu