Ελλαδα

Απόφαση σταθμός: Και γυναίκες με ύψος κάτω από 1,70 στις σχολές της αστυνομίας

Ελληνίδα προσέφυγε στη δικαιοσύνη επειδή δεν της επέτρεψαν να λάβει συμμετοχή στον διαγωνισμό για τη σχολή της αστυνομίας λόγω …ύψους.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πριν από κάποιο καιρό πως ο ορισμός κατώτατου ορίου ύψους για την εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές, όπως γίνεται στην Ελλάδα, «αποτελεί έμμεση διάκριση εις βάρος των γυναικών».

Το Δικαστήριο, το οποίο έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, επισημαίνει στην σχετική απόφασή του η οποία ισχύει και για τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ πως το κριτήριο του ύψους θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια επιλογή βασισμένη στις σωματικές ικανότητες των υποψηφίων.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές απευθύνθηκαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για γνωμοδότηση. Το Δικαστήριο απεφάνθη πως πράγματι η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν θύμα διακρίσεων

Καθώς το μέσο ύψος των γυναικών είναι μικρότερο από αυτό των ανδρών, το όριο του 1,70 που ισχύει για όλους τους υποψήφιους για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές «αποτελεί έμμεση διάκριση καθώς αποκλείει πολύ μεγαλύτερο αριθμό γυναικών απ’ ό,τι ανδρών», επισημαίνει στην απόφασή του.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top